justi
12:13, 12 paź 2011
Dołączył: 29 maj 2011
Posty: 6263
Podaję przepis, który oczywiście można modyfikować (dodać cynamon, miód, bardziej zakwasić lub mniej jak kto lubi)
3 kg twardych gruszek
1 kg cukru
1,5 l wody
2 cukry waniliowe
3-4 goździki na słoik
3-4 łyżeczki kwasku (ja nie daję kwasku tylko wyciskam cytrynę 1 lub 2)
Zagotować wodę z cukrami i kwaskiem , do tej zalewy włożyć ćwiartki obranych gruszek i gotować około 40-60 min, aż gruszki się zeszklą. Gorące wkładać do słoików, dodać po 3-4 goździki i szybko zakręcić.
Nie trzeba pasteryzować! Jeśli zostanie mi ta zalewa z gotowania gruszek wlewam do buteleczki i traktuję w zimie jak sok do herbaty, dlatego wolę cytrynę. Z kwaskeim nie robiłam. A najlepiej spróbować zalewę i dosmakować, może lubicie bardziej kwaśne, ja wolę słodziutkie.
3 kg twardych gruszek
1 kg cukru
1,5 l wody
2 cukry waniliowe
3-4 goździki na słoik
3-4 łyżeczki kwasku (ja nie daję kwasku tylko wyciskam cytrynę 1 lub 2)
Zagotować wodę z cukrami i kwaskiem , do tej zalewy włożyć ćwiartki obranych gruszek i gotować około 40-60 min, aż gruszki się zeszklą. Gorące wkładać do słoików, dodać po 3-4 goździki i szybko zakręcić.
Nie trzeba pasteryzować! Jeśli zostanie mi ta zalewa z gotowania gruszek wlewam do buteleczki i traktuję w zimie jak sok do herbaty, dlatego wolę cytrynę. Z kwaskeim nie robiłam. A najlepiej spróbować zalewę i dosmakować, może lubicie bardziej kwaśne, ja wolę słodziutkie.
____________________
Justyna - ogród w Alei Lipowej
Justyna - ogród w Alei Lipowej