NALEWKA MELISOWO-MIĘTOWA

Składniki:
0,5 litra spirytusu,
0,2 kg cukru lub miodu,
1 garść świeżej melisy,
1 garść świeżej mięty,
2 cytryny lub 2 limonki
0,3 + 0,25 litra wody.

Wykonanie:
Miętę z melisą zalać spirytusem rozcieńczonym w 0,3 litra wody. Odstawić w ciemne miejsce na 2 - 3 dni (nie dłużej).
Zioła wyjąć, dobrze wycisnąć a w ich miejsce włożyć cytryny(limonki) ze skórką, pokrojone w plastry. Po tygodniu cytryny(limonki) wyjąć i odcisnąć.
Dodać syrop sporządzony z cukru(miodu) i 0,25 litra wody.
Po kilku dniach przecedzić i przefiltrować, odstawić do dojrzewania.
Robiłam ze świeżych ziół i swojskich suszonych i ta ze świeżych jak dla mnie dużo lepsza. Wolę również miód i limonki
Pozdrawiam