Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Kuchnia z malutkiego :)

Pokaż wątki Pokaż posty

Kuchnia z malutkiego :)

AnnaCh 23:06, 18 lip 2016


Dołączył: 10 mar 2015
Posty: 12213
Tarta z cukinią i fetą

Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 2 małe cukinie
- pół paczki fety
- 2, 3 ząbki czosnku
- cebula
- 2 jajka
- 2, 3 łyżki śmietany
- bazylia, pieprz ziołowy, gałka muszkatałowa

Z mąki, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto. Uformować w kulkę i wstawić do lodówki na 30 min. Gotowym wylepić formę do tarty. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, 10 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na trochę aż puści sok. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zarumienić na patelni. Po chwili dołożyć odciśniętą cukinię, bazylię, pieprz, gałkę. Całość dusić 5 minut.
Farsz ułożyć na cieście, powkładać pokrojoną w kostkę fetę. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Smacznego
____________________
Ania - Malutki pod lasem
yolka 17:11, 19 lip 2016


Dołączył: 08 mar 2013
Posty: 12600
Dzięki, zaznaczyłam
____________________
Ogród z widokiem na jezioro
AnnaCh 10:37, 22 lip 2016


Dołączył: 10 mar 2015
Posty: 12213
Coś jeszcze z cukinii Sezon jest !

CUKINIA NA SŁODKO W CYNAMONOWO-MIODOWEJ ZALEWIE
-ok. 1,3 kg już obranej cukinii pokrojonej w dużą kostkę
-litr wody
-1/3 szkl. octu
-5 łyżek płynnego miodu (ja dawałam dwa razy tyle)
-1/2 łyżeczki cynamonu
-3 goździki
-5 ziarenek czarnego pieprzu
-2 ziarenka ziela angielskiego

Do garnka wszystko oprócz cukinii, zagotować i ostudzić. Cukinię wsadzić do słoików, zalać zalewą, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok 7 minut. Świetna do pieczonych mięs.
Ja jeszcze dawałam goździka i ziarenka pieprzu i ziela do każdego słoiczka.

SOS SŁODKO-KWAŚNY
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
3 kg cukinii
Warzywa pokroić w kostkę, zasypać 1,5 łyżki soli i odstawić na 24 godziny. Następnie odsączamy wodę i gotujemy 10 minut.
Później dodajemy:
4 słoiczki koncentratu pomidorowego (takie po 200g około)
1 łyżkę słodkiej papryki
1 łyżkę ostrej papryki
1 łyżkę curry
1 łyżkę bazylii
2 łyżki przyprawy do spaghetti (ja kupuję fix)
Zalewamy gorącym syropem z 1 kg cukru i 1,5 szklanki octu.
Gotujemy wszystko jeszcze 25 minut. Można dodać ananasa z puszki.
Gorący sos przekładamy do słoików i zakręcamy, nie pasteryzować.

Ja kiedyś dodawałam taką pokrojoną w małe słupki marchewkę i też było ok

Robię już ileś lat i w sytuacji gdy nie masz obiadu, jest niezastąpiony, bo tylko sobie podsmażysz pierś z kurczaka, ugotujesz ryż i jest obiad Tylko ja nie zlewam tej wody za dużo na początku, bo wolę jak ten sos jest rzadszy.

Mam jeszcvze świetny przepis na pasztet z cukinii dostałam go kiedyś od jednej dziewczyny na Ogrodowisku
cukinia 3 szklanki (startej na grubych oczkach)
marchewki 3 szt. (startej na grubych oczkach)
ser żółty 30 dag (starty na grubych oczkach)
cebule 2 szt. - na drobnej tarce
1 spory ziemniak surowy - tego ścieram na miazgę
kasza manna 1 1/2 szklanki
olej 3/4 szklanki
jaja - 4 szt.
natka pietruszki, koper
sól, pieprz

Wszystkie składniki zetrzeć. Dodać żółtka i na koniec białka ubite na pianę. Doprawić solą i pieprzem jak to lubi Wylać masę do blaszki i piec ok. godzinę w piekarniku w 180 C.
Z tej porcji zazwyczaj wychodzą mi 2 wąskie blaszki-te takie średniej wielkości. Zresztą zobaczysz ile tej masy powstanie.

SMACZNEGO !

Pozdrawiam.
____________________
Ania - Malutki pod lasem
frezja 12:17, 22 lip 2016


Dołączył: 01 kwi 2014
Posty: 11313
Pasztet smaczny...robiłam z tego przepisu cukinia w zalewie brzmi smakowicie...może dzisiaj zrobię.
____________________
Ewa - Ogrodowy song
Makusia 23:17, 22 lip 2016


Dołączył: 24 mar 2016
Posty: 7692
O kurde! 23.12 i przez Ciebie jestem głodna!
____________________
Marta Krok po kroku w tym natłoku
elka_ 00:26, 23 lip 2016


Dołączył: 30 maj 2016
Posty: 1494
Dzięki za przepisy, też będę próbować
Cukinii jeszcze nie robiłam w słoiki.
____________________
Ela W zgodzie z naturą Wizytówka Keukenhof 2018
dominika_ 11:51, 23 lip 2016


Dołączył: 07 mar 2014
Posty: 3697
Zaznaczę to nie umknie
____________________
Dominika - Nadchodzi wiosna-czas na ogród
Nika82 13:06, 29 lip 2016


Dołączył: 20 lip 2016
Posty: 13
Cukinia na słodko zapisana w notatniczku, jestem szalenie ciekawa jak będzie smakowała w zestawieniu z cynamonem Dzięki!
AnnaCh 23:16, 31 lip 2016


Dołączył: 10 mar 2015
Posty: 12213
Dziewczyny cieszę się, że przepisy się przydały
Mam nadzieję, że Wam się udadzą przetwory
____________________
Ania - Malutki pod lasem
frezja 10:17, 01 sie 2016


Dołączył: 01 kwi 2014
Posty: 11313
Aniu...pyszna sałatka

____________________
Ewa - Ogrodowy song
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies