Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:00, 22 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Irenko - to ten grzyb cylindrocladium buxicola. Jakbyś rozmawiała z Danusią to Ci wszystko o nim powie, bo pewnie doktorat z tego robiła

Są dwa wyjścia - wykopujesz, wsadzasz do donicy, przycinasz, lejesz chemię raz w tygodniu i czekasz aż odrośnie.
Drugie wyjście to przycinasz, sprzątasz co do listka i też lejesz chemię. Jednak tutaj masz ryzyko, że choroba przeniesie się na wszystkie. A przy deszczu to mogą byc dwa dni i cała rabata będzie w grzybie...

U mnie też bukszpany na to chore i... powoli się ratujemy Ale to trwa.

Prewencyjnie poleć chemią (topsin i signum na zmianę) i te zdrowe. Jeśli ktoś prowadzi ogród w sposób ekologiczny to sorry, ale cudowne gnojówki i wywary nic tu nie dają, próbowałem

No to mam teraz zgryz...kupiłam rano oba środki, będę czyścić, pryskać i ścinać jeśli trzeba. Jak się nie uda, będę mieć robotę, bo na nowo żywopłot trzeba robić, ale już z czegoś innego.
Jednak tych kulek mam od groma, dzieści, dokładnej liczby nie pamiętam.
Ja chemii nie używam, ale w takim przypadku tylko chemią polecę.

Dzięki Sebciu
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:54, 22 lip 2017
Do góry
Sebek napisał(a)

Irenko - to ten grzyb cylindrocladium buxicola. Jakbyś rozmawiała z Danusią to Ci wszystko o nim powie, bo pewnie doktorat z tego robiła

Są dwa wyjścia - wykopujesz, wsadzasz do donicy, przycinasz, lejesz chemię raz w tygodniu i czekasz aż odrośnie.
Drugie wyjście to przycinasz, sprzątasz co do listka i też lejesz chemię. Jednak tutaj masz ryzyko, że choroba przeniesie się na wszystkie. A przy deszczu to mogą byc dwa dni i cała rabata będzie w grzybie...

Prewencyjnie poleć chemią (topsin i signum na zmianę) i te zdrowe. Jeśli ktoś prowadzi ogród w sposób ekologiczny to sorry, ale cudowne gnojówki i wywary nic tu nie dają, próbowałem

Przyda i mi się to info , dziś będę odkurzać listki
Ogród w Cichym Dworku 09:48, 22 lip 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Jest juz i woda w oczku oraz rybki

Przy obecnej pogodzie poleżałbyym w tej wodzie
Ogród z łezką II 09:45, 22 lip 2017

Do góry
Dlaczego do swoich donic nie posadziłem rubrum za 10 zł to do dziś nie wiem Piękne są

Pomarańczowe zamiast różowego? No prawie blisko
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:40, 22 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Coś jeszcze, coś więcej... 09:24, 22 lip 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Seba.. no ciekawe, ciekawe aaa powiedz mi dlaczego jedna z moich anabelek odmówiła współpracy i nie chce zakwitnąć? Tak samo cięte, podlewane, nawożone, tak samo nawet do nich mówię, no może teraz do tej drugiej ostrzej.. i nie chce.. ale ładna wysoka..hmm

Są takie pytania, które powiny zostać bez odpowiedzi - i to jest właśnie jedno z nich Może zapomniała?

Tak sobie głośno myślę (a po obronie myślenie postanowiłem ograniczyć, bo mózg odpocząć kiedyś musi ), że może hortensja ma za dużo azotu w glebie i idzie w liście. Nawet jak teraz wypuści pąki to zakwitnie we wrześniu - czyż to nie idealna okazja, by sobie zrobić sadzonki?
Coś jeszcze, coś więcej... 09:18, 22 lip 2017

Do góry
Malgosik napisał(a)

tnę je, ale troszkę słabiej niż Ty
tu jest jeszcze chyba kwestia tego, że Twoje Silverki mają możliwość rozłożenia się na wszystkie strony, a przynajmniej symetrycznie na 2
moje rosną w kącie i słońce mają z 1 strony, więc rosną w 1 kierunku i się potem przechylają

To takie przechylanie nawet lepsze - wtedy tniesz piętrowo, w wachlarz
Edyty Lindsay albo Any_art zapytaj o instrukcję foto
Coś jeszcze, coś więcej... 09:16, 22 lip 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Kiedy ja się doczekam takiej Annabelki

Z takiego trawnika też bym nie schodziła...słodziak

Doczekasz się - jak posadzisz dwie One są blisko siebie, gdzieś 60 cm od siebie posadzone

Piesa lubi mi towarzyszyć w pracach wszelakich I co najważniejsze - nic nie niszczy, nie zjada, nawet trawnika nie nawozi tylko chodzi dalej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:12, 22 lip 2017

Do góry
Co do dzielenia hakone to u mnie z jednej sadzonki mam po 4 latach kilkanaście dorodnych, więc mogę się wymądrzać

U mnie najlepiej przyrastały bez kory, posadzone w puchu Najlepiej drobnej korze zmieszanej z kompostem, na podwyższeniu Trzeba je może wtedy częściej podlewać, ale idą mocno wtedy w ilość odnóżek, a o to nam chodzi
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 08:28, 22 lip 2017

Do góry
Liczyłeś ile masz odmian jeżówek?
Ogród wygląda zjawiskowo!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:22, 21 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
A nie mówiłem, ze ogarniesz wszystko

Renia, a zmniejszasz zdjęcia przed wgrywaniem? Ja zawsze eksportując je do folderu docelowego ustawiam 640/480 - i na forum wgrywają się raz dwa. Zreszta Ronin z Danusia kiedyś o to prosili, bo dużej wielkości zdjęcia zajmują więcej miejsca na serwerze.

W końcu się udało ... chociaż z tym wszystko bym nie przesadzała
Dzisiaj jest już dużo lepiej z wgrywaniem zdjęć ... może to u mnie był jakiś problem ...
Moja codzienność - ogród Oli 13:06, 21 lip 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

tak wyglądały po dzieleniu (maj 2016)

Eeee to ładne sadzonki Swoje ML to nawet nie takie dzieliłem na cztery

Też uważam, że podlewanie konewką albo wiaderkiem jest bardziej efektywne. Chociaż nauczyłem się też zostawiać wachlarz gdzieś na pół godziny i sobie wtedy zasuwam gdzie indziej. Tylko, że przy moich zakrętach i zmiennym ciśnieniu wody też nie zdaje to do końca egzaminu
Na zielonej... trawce :) 13:01, 21 lip 2017

Do góry
Wizytówka... Nareszcie!
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 10:57, 21 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Ahhh, uprasza się pozdrowić Grecję ode mnie jedzenia próbujecie mam nadzieję? Nigdzie tak pysznie jeszcze nie jadałem za granicą

No pewnie ze pozdrowilismy
Jedzenia oczywiscie ze probujemy, a greckie wrecz uwielbiamy

Wczorajszy widok z gory Zia, gdzie polecamy restauracje Olimpia i w niej rozne rozniaste owoce morza:

Coś jeszcze, coś więcej... 10:47, 21 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Trzeba je mocno na wiosnę upierdutac. Na początek na dwa oczka, jak się już "rozkrzaczą" to nad pierwszym oczkiem po zeszłorocznym cięciu. U mnie się sprawdza i już ich nie podpieram chyba, ze duchowo

tnę je, ale troszkę słabiej niż Ty
tu jest jeszcze chyba kwestia tego, że Twoje Silverki mają możliwość rozłożenia się na wszystkie strony, a przynajmniej symetrycznie na 2
moje rosną w kącie i słońce mają z 1 strony, więc rosną w 1 kierunku i się potem przechylają
Coś jeszcze, coś więcej... 10:27, 21 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Kiedy ja się doczekam takiej Annabelki

Z takiego trawnika też bym nie schodziła...słodziak
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:41, 21 lip 2017

Do góry
A nie mówiłem, ze ogarniesz wszystko

Renia, a zmniejszasz zdjęcia przed wgrywaniem? Ja zawsze eksportując je do folderu docelowego ustawiam 640/480 - i na forum wgrywają się raz dwa. Zreszta Ronin z Danusia kiedyś o to prosili, bo dużej wielkości zdjęcia zajmują więcej miejsca na serwerze.
Coś jeszcze, coś więcej... 18:53, 20 lip 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)

Życzę Ci tego profesora z całego serca!

To zaciekawiłeś mnie tym prezentem Nie wstydziuchaj się, tu różne tematy poruszane już były...

Tu nie chodzi o wstyd tylko moje bezpieczeństwo emocjonalne
Jak się spotkamy to Ci powiem
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:11, 20 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

W swoich zdjęciach przecież je mam

Matko, no skleroza jak stąd do Rzymu
Tu ma być ogród :) 13:39, 20 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Edyta - w Murckach w szkółce płaciłem za miskanty 15 zł - mam je w donicach i... widać je ML też mieli

Co będę ściemniać - szukam tańszych, dziś kupiłam po 10 zł, ale tylko 2 mieli i to w szkółce, na giełdzie brak.

Wielkoludy to to nie są, ale mocno rozkrzewione i cena dobra.

I jeszcze Adagio po 8 zł mi się trafiły (to te ciemniejsze) - będą na rabatę z ŚŚ, jak wrzosy stamtąd wyciepę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies