Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:57, 15 cze 2016

Do góry
W zeszłym roku bardzo napracowałam się przy zagospodarowaniu różnicy terenu po prawej stronie domu.

Było tak

Obecnie jest tak:

Tojeść rozesłana fajnie się rozrosła.

Na rabacie po prawej stronie też są spore przyrosty. Dojdzie jeszcze róża Zephirine z obu stron pergoli. Tuje wraz z miskantem mają stanowić przesłonę części wypoczynkowej przed okiem zewnętrznym. Miskant swoim rozwichrzeniem ma zakłócać zbytnią elegancję tego miejsca.

widok z góry

widok z dołu

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:56, 15 cze 2016

Do góry
violka171 napisał(a)
Róza przecudna,takiego koloru nie widziałam jeszcze !
cudeńko

lilie tez już pomalutku zaczynają

Nowocześnie u Ani 14:55, 15 cze 2016

Do góry
Witajcie Miłośnicy Ogrodów,

Jak wielu z Was i mnie dopadła niemoc. Dużo włożonej pracy, mnóstwo chęci a efektów brak...

Działka ma niecałe 2.000 m2. Zaczęliśmy 3 lata temu od trawnika - na szybko i w trakcie suszy. W efekcie na większości terenu ciężko dopatrzeć się tej kupionej trawy, ale coś tam trawopodobnego sobie rośnie ...

Później działkę obsadziliśmy tujami (2 ściany szmaragd, 1 frontowa brabant) + świerki srebrne od strony sadu. W zeszłym roku udało nam się skończyć taras i obsadzić berberysami, hostiami, bukszpanami - z efektem jak widać - trochę pomieszanych odmian i pas bukszpanów... Przed domem posadziłam rododendrony, przy garażu juki a wzdłuż chodnika rosną takie tujowate "kulki" (nie wiem jak to się nazywa)- teraz żałuje że nie okrągłe piękne bukszpany....

Ostatnio zdecydowałam się na osłonięcie cisami butli z gazem, pod cisami posadziłam Żurawki niestety obawiam się, że miejsca zostawiłam za mało (40 cm) i jedno z drugim się zarosną, co myślicie? Zresztą kolor Żurawek zlewa się ze wszystkim i prawie ich nie widać...

Miało być nowocześnie z prostymi liniami ale wszystko robione jest bez żadnego planu, podpatrzone trochę tu trochę tam i wyszedł z tego taki miszmasz. Boję się robić cokolwiek dalej sama żeby nie napsocić... Szczególnie, że zostaje do zagospodarowania największa część (ta na której stoi butla z gazem)- na której w przyszłości chcemy postawić altanę...

Dodaję zdjęcia poglądowe - i mam nadzieję, że ktoś tu kiedyś zerknie, doradzi, podpowie, otworzy umysł na coś pięknego
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 14:52, 15 cze 2016

Do góry
Cala noc padalo. Tak mokro, ze nie da rady z dziecmi wyjsc do ogrodu. Po dwoch wywrotkach iedy musialysmy przebierac zablocone dzieci zrobilismy odwrot do sali. Masakra

Na pocieszenie badbirnbacher wrezcie rozwinela pierwszy pak

Lecd do ogrodu troche pokopac. Cce moj bukszpan wreszcie posadzic i wypadlo na obwodke wokolo grilla a w srodek cos wsadze, moze hortensje a z tylu tez jakis krzczek albo drzewko. Cos tam musze zrobic, bo po wycieciu drzew jakos lyso.
najgorsze, ze M nmi nic nie moze pomoc, bo buduje wiate na maszyny rolnicze. A ja mu nawet przeszkadzac nie mam zamiaru, niech buduje, bo ja tych maszyn chce sie pozbyc.

tak wyglada grill przed
a te chaszcze z tylu to tez tylko na chwile, bo jeszcze pnie nie uprzatniete calkiem a Kosic przez nie nie ma jak, tam z tlu bedzie w przyszlosci plasko.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:48, 15 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
A obiecane zdjęcia?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:47, 15 cze 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Proszę bardzo

Świetne te kolory. Jakby wyostrzone słońcem. I już tak dużo roślin. Tak jak Ty lubisz kocimiętke za współpracę z innymi roślinami, tak ja przywrotnika lubię.

Zaglądanie do cudzych ogródków to miłe zajęcie.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:44, 15 cze 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Basiu zakupy super ale kuleczki bukszpanowe idealne. Moje jeszcze poczochrane. Może jutro dam radę

Dziekuję

Gdzieś na końcu świata... 14:42, 15 cze 2016

Do góry
Cały wczorajszy dzień i noc padał deszcz, roślinki szczęśliwe idealna pora na nowe nasadzenia więc lecę na ogród a to moje nowe roślinki
Miskant ML, formowany na pniu ostrokrzew, jodła koreańska oraz annabella

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:40, 15 cze 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

toto blado niebieskie?

Ach to- w głowie mam dla niego zapisany kolor wyblakły wrzosowy
To aster alpejski, wieloletnia bylina. W zeszłym roku wydobyłam go spod daglezji.
Kwitnie już od maja. Teraz fajnie współgra z tawułami japońskimi, goździkami i firletką.

Róża "Chopin" 14:40, 15 cze 2016

Do góry
Mam pytanie, czy to jest róża "Chopin"? Kupiłam ją pod tą nazwą, ale nie jestem pewna czy faktycznie to ta róża.

Kwiaty z ogródka Marty :) 14:38, 15 cze 2016

Do góry
a żeby nie było, że pokazuję ładne kwiatki, to z niewypałów tego sezonu....

Turzyca - nie wiem co się jej stało, po zimie, która była raczej łagodna, wyglądają tak..wycinam te brzydkie liście, ale one wszystkie brzydkie ze środka wypuszczają nowe, ale ogólnie mizernie to wygląda.. do tego zdjęcie marne, bo telefonem robione wszystko przeciwko mnie

hosta - przesadzona zeszłej jesieni, pięknie zaczęła, kończy zaś marnie ... podejrzewam, że zaszkodził jej oprysk dolistny Pinivitu do iglaków, siłą rzeczy coś tam chlapnęło na nie i wyglądają jak obraz nędzy i rozpaczy, oto najbrzydszy duet

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:37, 15 cze 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Róża ślicznosci

Ladna jest,to parkowa ale nazwy nie zapisałam

pomału zaczynają i inne

Problem z uprawą ogórków w ogrodzie. Pojawiły się plamy! 14:34, 15 cze 2016

Do góry
Witam!

Na liściach ogórków w ogrodzie pojawiły się czasem duże, czasem mniejsze plamy. Przypominają biały kolor z charakterystyczną żółtą obwódką, co widać zresztą na zdjęciach. Ogórki były pryskane. Jeśli potrzebujecie więcej informacji to piszcie, ponieważ nie wiem co robić, pomocy!

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:34, 15 cze 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Już troche pocielam a ice dance za nic nie chce wyglądać jeszcze po zimie

Siaku a co to masz za płyty te prostokątne na ścieżce ?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:32, 15 cze 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Gruszeczko, zdrowiej i pokazuj dużo zdjęć Lubię

Proszę bardzo

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:32, 15 cze 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Już troche pocielam a ice dance za nic nie chce wyglądać jeszcze po zimie

Fajny masz ten żywopłocik
U mnie ID od zera praktycznie odbiły ale miscanty to rosną jakby chciały a nie mogły
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:26, 15 cze 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Smialek.kwitnie a jego.kwiatostany.pieknie polyskuja narazie go kocham..zobaczymy jak dalej czy za szybko sie suchy nie zrobi. Liczę ze w przyszłym roku juz sie rozrośnie bo teraz ostro podzielony

przepięknie. muszę jednak wpaść na tę suszarkę
Indeks roślin z wątku : Historia ogrodu z rowem 14:25, 15 cze 2016

Do góry
Powojniki
Indeks roślin z wątku : Historia ogrodu z rowem 14:23, 15 cze 2016

Do góry

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 14:21, 15 cze 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Pobudza I cierpliwość ćwiczy
O zapominaniu to mi nie przypominaj, bo wczoraj zerwałam liście pewnej roślince, którą ledwo zdobyłam, o bycie chwastem ją podejrzewając. O ja głupia! Zapomniałam, że ją tam posadziłam! To, co zostało, przesadziłam, i wielkim kijem oznaczyłam, teraz codziennie muszę podlewać. Mam nadzieję, że się na mnie nie obraziła.

Jak tam Twoje pomidorki?

U mnie ładnie się zabrały za rośnięcie, choć tak późno wysadzałam. Zaczynają kwitnąć. W sobotę jedno poletko z pomidorkami wyściółkowałam.

Gosiu- jak działa n nie takie ściółkowanie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies