Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród Małej Mi 2017 23:00, 30 cze 2017

Do góry
Mathildis napisał(a)
Aniu przeoczyłaś (dawno temu) mój post, więc się przypomnę:

"Aniu u Ciebie jak zawsze cud miód i orzeszki. Super zdjęcia.
Piwonia coral piękna, spodobał mi się jeszcze pachnący bez miss Kim i polecana mi przez Mirkę azalia chanel.

edit: zapytam jeszcze o kocimiętkę (czytałam Twoje zestawienie dla Pszczółki) Walkers Law mam i sobie chwalę choć słabo się u mnie wysiewa a chciałabym mieć jej więcej. A jak wygląda rozsiewanie/ rozrastanie w przypadku Blue moon? Zachwyciła mnie i jeszcze nie wiem gdzie, ale na pewno gdzieś ją posadzę."

I jeszcze mam pytanko odnośnie przywrotnika - bo chcę, ale nie miałam do czynienia - czy on wiosną startuje od zera? i dobrze pamiętam, że mniej więcej za chwilkę będzie do ścięcia?

Nie przeoczyłam , tylko odpowiedz zajmuje chwilę czasu i czekałam na dłuższy czas... a potem zapomniałam..

Azalia Chanel pachnie chyba najmocniej ze wszystkich roślin w ogrodzie.. tylko lilie potrafią tam mocno jeszcze dawać po nosie ..

Kocimiętka Walkers najlepiej przez podział.

Blue Moon ani przez nasiona ani przez podział.. słabo przyrasta, ale też rośnie w kiepskim miejscu. Muszę ją wydrzeć ze wszystkiego w czym siedzi..

Przywrotnik wiosną startuje od zera, ale startuje szybko i najładniejszy jest jak jest młody... potem rośnie ogromny i się wykłada.. dlatego go tnę.. bo mi pół ścieżki zawala. Po ścięciu jest brzydki, wiec najlepiej ściąć szybko by miał czas odrosnąć. Ja jak zwykle przegapiłam ten moment.. jak już leży jak długi to za późno .. wczesne ścięcie powoduje, ze wypuści nowe ładne liście.

Foty przywrotnika z ostatniego czasu nie mam.. mam nerwa na ogród w tym roku.. dobrze, że nie mam czasu bo by połowa poszła w kosmos..

Żywopłotki cisowe. 22:28, 30 cze 2017

Do góry
Z przyjemnością patrzę na Twoje lilie, moje niestety zżarte przez muchówkę, a właściwie pąki kwiatowe.
Trzeba kontrolować wiosną czy ta muchówka - ona jakaś mała jest - nie składa jaj w pąkach lilii.
Te nie w pełni rozwinięte na ostatniej focie to martagony?
Żywopłotki cisowe. 22:11, 30 cze 2017

Do góry
Zaczęły już lilie rozchylać się. Tylko bardzoooo dużo wymarzło, wyciełam kilka taczek łętów, myślałam że jeszcze puszczą następne paki.
ciekawe jak cebule odrodzą się.

z rabaty długiej

Z ogródka na wsi 22:03, 30 cze 2017

Do góry
Śliczności i mieczyki i lilie
Najpiękniejsze lilie to te przy oczku
Ogrodowe szaleństwo ... 21:49, 30 cze 2017

Do góry
Lilie na ostatnim zdjęciu czarujące
Ogrodowe szaleństwo ... 21:46, 30 cze 2017

Do góry
patrycja napisał(a)
Lilie masz śliczne
Wiciokrzew zdrowy?
Bo mojego już szlag trafił.

Patrycja, wiciokrzewy (dwa) są zdrowe, choć ten przy domku kiepsko kwitnie. Twojego mszyce załatwiły? Szkoda rośliny, tym bardziej, że wiciokrzewy są piękne.
Lilie dopiero zaczynają swój popis, moja mama je uwielbia, jurto ma imieniny więc dostanie kilka

Ogród Mirelli 21:44, 30 cze 2017

Do góry
Róże piękne ale lilie najpiękniejsze.Poluję na nie ale u nas niedostępne.W lilipolu też nie było.Gdzie je zdobyłaś?
Z ogródka na wsi 21:37, 30 cze 2017

Do góry
Dziękuje za kosmosy i piękne lilie! Moje kosmosy jeszcze bez kwiatków, ale ja je tępiłam. Zostawiłam kilka z samosiewek.
U Ciebie normalnie można się zagubić, tyle tego dobra już masz! Brawo!
Mieczyki cudowne. I cała reszta też.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:35, 30 cze 2017

Do góry
agapant napisał(a)
Ja nie wiem jak Ty to robisz, że to wszystko mieścisz w "dębowym". Cieszę się że mogę się u Ciebie napatrzeć np na maki (których nie mam), powojniki nie wspomnę o funkiach.

Aguś . a widzisz jak ja potrafię upychać
Czasami mi to pasuje. a czasami to mniej.I tak ciągle coś zmieniam, przerabiam
Maczki mam dopiero 2 rok.I w tym roku trochę ich więcej.
A powojniki , funkie i hortensje to moje ulubione rośliny.
A jeszcze rozkręcają się lilie i liliowce

lilie
Moja działka na Dębowym Lesie 21:16, 30 cze 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Maczki jak nie maczki, takie jak piwonie, piękne!

Maczki, maczki, różne i piękne.A siane maja tą zaletę ,że możemy je wysiać tam gdzie chcemy najbardziej.Albo do jakiś roślin.

lilie kwitną i cieszą, bo kocham te rośliny.I ciągle, ciągle mi ich mało.
Czy to na jesień , czy to na wiosnę zawsze na jakieś się kuszę i notorycznie dokupuję dosadzam.
Ale nauczyłam się. przez błędy ,że u mnie( moim klimacie ) najlepiej rosną azjatki i drzewiaste i wszelkie OT, hybrydowe

Wiesiołek

I inny
Moja działka na Dębowym Lesie 21:16, 30 cze 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Nie mam pojęcia jak to ta biała róża.
Lilie są piękne.
A te św.Antoniego cudne.I ten zapach już na 1,5 metra wokół

Ale maczki też są piękne, prawda ??

Przepiękne, nawet nie miałam pojęcia, że są takie maki
Moja działka na Dębowym Lesie 20:23, 30 cze 2017

Do góry
Gocha napisał(a)
Aniu lilie przepiękne. Ja kupuję raczej tylko azjatyckie żeby nie mieć z nimi problemu. Ale te maki skradły moje serducho - są prześliczne. Jak Ty je siejesz ? Czy rozsypujesz na ziemię czy wiosną robisz sadzonki ? A czy będziesz zbierać nasionka ich. Jak tak to bym poprosiła jeśli można- a ja chyba już prosiłam o kamienne goździki to nie wiem czy tyle można mieć próśb. Odebrałaś prv ?

Gosiu ,witaj!
Lilie się pomału rozkręcają .Ja już tylko kupuję azatki i drzewiaste, hybrydowe, i mieszańce OT.Wszystkie u nas dobrze rosną , zimują i kwitną.
A ty też masz lubelskie, czyli ten sam klimat i zimy.Także śmiało.polecam i te drugie.
Maczki śliczne. Sieje je na wiosnę prosto do gruntu..W tym roku wysiałam ich więcej, bo też jedne dostałam i mam ich więcej.Oczywiście Będę zbierała nasionka i dla ciebie wystarczy.I goździków i maczków
Już 3 osoby je zaklepały. Ale mam ich trochę to wystarczy,I dla mnie i dla was.
Sory, gapa ze mnie, zaraz ci odpowiem na prv.
Madame Julia Corevon
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:36, 30 cze 2017

Do góry
Bardzo się cieszę ,że lilie gobasiowe zakwitają ...moja też już zaczyna ale tak wieje dzisiaj ,że nie mogłam jej złapać ..Mam nadzieję ,że za rok będą wzbudzać podziw ja bym ich nie ruszała niech siedzą w tym samym miejscu ,niech rosna i dadzą czadu za rok

kwitną już i inne ale w tym roku to słabo

Moja glebo terapia 18:01, 30 cze 2017

Do góry
Pierwszy foksik zaczyna kwitnąć

i lilie

i trochę żółto

W cieniu - zacieniona 17:30, 30 cze 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Widocznie moje lilie w gruncie też mi giną. Przez trzy lata posadziłam ok. 400 szt albo i więcej.
W tym roku zakwitnie b. mało, dużo wymarzło przycięłam dużo łodyg bez paków.

Bogusiu - siałam w tym roku Cleome Cherry takie zakupiłam nasiona.
jest to jednak mieszanka kolorów ale znajduje się kilka krzaków w kolorze fioletu, wieczorem kolor kwiatów jest podobny do firletki kwiecistej, bardzo mocno purpurowo/fioletowy, w dzień jest fioletowy.
W sumie mam trzy kolory w różu.
Muszę pilnować nasion.
Pamiętam o białych kwiatach dla Ciebie.

Dzięki z a instrukcję ukorzeniania róż, spróbuję teraz ukorzenić.

Dziękuję za pamięć.Z liliami to już u mnie loteria...nornice,poskrzypka,ślimaki...wszyscy się zajadają...a ja biedna czekam na kwiaty...

Ubiegłoroczna różyczka pnąca nn z patyka...nareszcie zakwitła.

Ogród Mirelli 16:37, 30 cze 2017

Do góry
Moje ulubione i pięknie pachnące lilie św.Józefa

Ogrodowe szaleństwo ... 14:30, 30 cze 2017

Do góry
Lilie masz śliczne
Wiciokrzew zdrowy?
Bo mojego już szlag trafił.
Z ogródka na wsi 14:25, 30 cze 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Patrycja, znalazłem fotkę Peter Pears - stan wczorajszy. Lilie przekwitły, zakwitają mieczyki

Radziu
Poobrywaj lilii te łepki po kwiatkach.
Mój ogródek 14:19, 30 cze 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
wieje? pi..a. U mnie połamało przy samej ziemi jukke i złamało mieczyka

Te różowe lilie cudniaste
...a róża zachęca do powąchania

Współczuje strat.
Chodzisz koło tego, pielęgnujesz, podlewasz i.....
Przykro.

Różę mam od około 2 tygodni i wiesz że nawet nie sprawdziłam czy pachnie
Mój ogródek 14:10, 30 cze 2017

Do góry
wieje? pi..a. U mnie połamało przy samej ziemi jukke i złamało mieczyka

Te różowe lilie cudniaste
...a róża zachęca do powąchania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies