Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:18, 27 cze 2015

Do góry
Bonika wciąż tłoczy, mimo że co 2-3 dzień obcinam małe wiaderko przekwitłych kwiatów.

Ogródek Iwony 22:17, 27 cze 2015

Do góry
A teraz czas na obchód ogrodu.
Zacznę więc od wejścia. Na wschodniej rabacie przekwitły rododendrony, zaczyna kwitnąć wreszcie Bonica i New Dawn. Towarzyszą im naparstnice, białe margerytki i łubin oraz goździki brodate.

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:14, 27 cze 2015

Do góry
Dziękuję za miłe słówkoJolu lawendy te pod płotem sadzone wiosną 2014 to Viva kupiona w wielopaku w L wielkosć taka jak buksiki, teraz je pochłania

myslę, że się lubimy dlatego ładnie rośnie i prawie jej nie podlewam jedynie ma tyle wody co z chmurek

a róże te czerwone to moje pierwsze jakie posadziłam(prezent) i dopiero w tym roku sadziłam te okrywowe i parkowe może też się polubimy?
Pozdrawiam bardzo serdecznie!!!
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:14, 27 cze 2015

Do góry
jolka napisał(a)
Jeśli chodzi o żurawki, mnie się najbardziej podobają te czerwone w środku
(drugie od lewej, przed brązowymi trawami). Róże piękne, pastella rzeczywiście zachwyca...

A wiesz, że dzisiaj je podzieliłam Myślę, że one fajnie będą grały z red baronem.

Moja bajka 22:05, 27 cze 2015

Do góry
orzech żyje sobie w najlepsze, choć po radykalnym przycięciu wróżono mu rychłą śmierć . W dodatku niesamowicie się zagęścił i jakby tego było mało - będzie owocował

parasolki łubinów

Pośba o pomoc w zaprojektowaniu rabaty 22:02, 27 cze 2015

Do góry
Witam serdecznie wszystkich fanów zieleni. Moja przygoda z własnym ogodem jeszcze sie nie zaczęła, ale dziś potrzebuję pomocy i porady w zaprojektowaniu niewielkiego paska zieleni u mojej mamy. Wiem, że na tą chwilę wygląda on strasznie, dlatego biorę sprawy w swoje ręce i chce jej pomóc. Tak jak widać na zdjęciu, rośną tu 2 śliwy z tego jedna choruje w powodu nie wycitego, rozkrzewionego bzu. Na środku rośnie wierzba a pomiędzy drzewkami rosną tuje smaragd-jedna choruje.Proszę wszystkich o pomoc, zaproponowanie co posadzić, zagęścić ten pas zieleni, myślałam o hostach, żurawkach może jakieś trawy? Planuję zobić obwódkę, odcinając częśc darni, na koniec zasypac tylko czym kora czy jakiś żwirek? Ten pusty plac w lewym rogu to szambo, czym je przysłonić. Wszystkie porady bardzo cenne!
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:01, 27 cze 2015

Do góry
Aniu, jak u ciebie rośnie Eden Rose?

monteverde napisał(a)

Scarlet Moss

A Scarlet masz w gruncie czy w donicy?
Życie w wiejskim ogrodzie 22:00, 27 cze 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

O wow!! co za piękne widoki..
A już miałam pisać jak stipy a tu proszę.. zadowolony jesteś z efektu?? Dla mnie mega!!

Ta balia to też bajka i to wycięcie w trawniku.. te kanty to chyba po nocach robisz..
Miejsko & sielsko 21:59, 27 cze 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

graby

Ewa Twoje graby nie dają mi spokoju-pisałaś ze one sa zwykle prawda? Czy mogłabyś mi napisać na Priv ile kosztują takie cuda?
Pozdrawiam i uśmiechu życzę
Kosolkowa Pasja 21:57, 27 cze 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Jessu jakie to cudne !
Ogródek Iwony 21:56, 27 cze 2015

Do góry
No to wróciłam.
Pożegnałam absolwentów, na pamiątkę mam płytę z ich filmikami i album ze zdjęciami i wpisami.
Wreszcie będę mieć czas na ogród i dom Trochę relaksu
Ja intensywnie pracowałam, e-Muś pracował w ogrodzie: kosił trawę, przesadził po tygodniu opadów jedną tuję na tyły domu. Uporządkował teren pobudowany.Posprzątał garaż, gdzie zalegały moje ogrodowe narzędzia, wreszcie samochód może być chowany do garażu,a ja dostałam pomieszczenie gospodarcze na narzędzia z szafką, półeczkami i wieszakami. Jest ogólny porządek, tylko muszę sobie poukładać wszystko po mojemu. Chociaż po Zbyszkowemu - jest porządek
Na początku czerwca trwały tu jeszcze prace związane z odgruzowywaniem, teraz prym zaczynają wieść roślinki.

edit: na fotce widać trytomę od Małej Mi - jest śliczna. Niesamowite jest, jak długo potrafią kwitnąć bratki

Zaczynają kwitnąć lilie i byliny:

Ogród Janeczki 21:54, 27 cze 2015

Do góry
Teraz pytanie o porzeczkę. Przepraszam jezeli jest juz mnóstwo napisane w tym temacie ale nie moglam odnalezc co jej jest. Jezeli jest wiele watkow o tej przypadlosci porzeczek wyslijcie mi linka do odpowiedniego prosze. Zaczelo sie od pozwijanych listkow w ktorych siedzialy mszyce. Staralam się ich pozbyc...mechanicznie. Potem liscie zaczely robic sie czerwonawe a teraz usychaja na koncowkach. Z jedna porzeczka jest gorzej (tu juz usychaja) a na drugiej dopiero zaczynaja sie robic rdzawo czerwone. Co to jest? Co mam zrobic? Walczyc? Usunac?

Ogródek Anity 21:50, 27 cze 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Ale róże!

Bogdzia napisał(a)

Ale Dziewczyny
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:47, 27 cze 2015

Do góry
A co do prac to chciałabym w tym roku położyć kostkę brukową na podjeździe i przy głównym wejściu do domu. I biorę się za projektowanie kolejnych rabat. W wolnej chwili wstawię plan działki i moje wypociny. Liczę na pomoc i każdą poradę, opinię. Ze względu na duży areał nie zdecydowałam się na zakup projektu. Może z pomocą tego forum uda mi się stworzyć coś pięknego a na pewno będzie lepiej niż jest do tej pory.A jako pierwsza do przeróbki idzie ta rabata
:
Te rośliny idą do przesadzenia. Chciałabym tu zostawić derenie mam ich 3 sztuki i róże okrywowe te różowe tez mam ich 5 sztuk . Muszę rozrysować co i jak .
Ogród Janeczki 21:46, 27 cze 2015

Do góry
W ogrodku znajdują się trzy drewniane rabaty podwyzszone. W tej kwadratowej sadzę warzywa a w podluznej obok niej teoretycznie mialy byc ziola ale znalazlo sie pare warzyw tez. Obok posadziłam dwa krzaki czerwonej porzeczki, o ktora zaraz będę Was pytać. Miskanty ostatecznie posadzilam Zebrinus bo takie dostałam w szkólce. Czosnku ozdobnego nie ma a carex variegata morrowii po dwoch miesiacach wyglada tak jak tuz po posadzeniu (nie rozrosł sie nic a nic). Ponizej wrzucam pare zdjec.

To właśnie tu 21:44, 27 cze 2015

Do góry
GorAna napisał(a)
Dzidko, ależ masz cudne róże.....siedzę i sie zachwycam
Pozdrawiam

Po poprzednich zimach, kiedy to wymarzło mi sporo róż, obiecałam sobie, że już więcej nie będę dosadzała.
Ale wystarczyło, że zobaczyłam m.in. różę Violacee, i już się łamię

Nie dopowiem, że tych które chciałbym jeszcze mieć, naliczyłam z kilkanaście.
Ach ta zachłanność
Kosolkowa Pasja 21:43, 27 cze 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Wspaniały duet Czy to szałwia Marcus?
Ogród w Tarnowie 21:35, 27 cze 2015

Do góry

Ogród w Tarnowie 21:32, 27 cze 2015

Do góry
Bukszpany i cisy po cięciu

Chwasty w trawniku 21:30, 27 cze 2015

Do góry
Proszę o pomoc. Mam trawnik 4 letni. Chwasty pojawiają się oczywiście wielokrotnie, to mniszek, to lebioda, to koniczyna. W tym roku pojawiło się coś takiego(zdjęcie w poście). Najczęściej wybiera miejsca te same co mech. Jest chwastem bardzo zaborczym, całkowicie wypiera trawę. Jest bardzo ekspansywny, szybko się rozrasta, zajmuje kolejne miejsce w trawniku. Zlałem to Chwastox-em, ale nie wiem czy zadziałał odpowiednio bo po około 2 godzinach spadł deszcz (choć mniszek zginął). Co to za chwast i jak go wytępić?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies