Oj, ja znawcą nie jestem w tej materii. Długo miałam wielkie opory przed sypaniem żwirku na gołą ziemię. Trochę się przełamałam po podsypaniu kul bukszpanowych żwirem. Jak to mówią, najtrudniejszy pierwszy raz. Dla Ciebie rabatki w żwirku a dla maleństwa całuski
Tak, teraz będę przynudzać lawendowo Ale lubię sobie potem zerknąć wstecz, jak się ogród zmienia...
Przy tarasie też są róże, jeszcze marne bo to pierwszy dla nich sezon Koryto tymczasowe bo będzie obudowane kamieniem .
Sama je zrobiłam
Tak naprawdę to z żadnej rabaty nie jestem do końca zadowolona ,każdej cos brakuje A to lawenda do bani ,za wysokie róże ,zbyt wybujałe ostrózki, nie te trawki itd Maruda jestem ,wiem ale chciałabym mieć ukończoną choć jedną rabatę usiąśc na schodach i powiedzieć sobie .O tak, teraz jest pięknie.Nie powiem ,bo nie jest
Zastanawiałem się czy wrzucić to do chwastów czy bylin - ale dla mnie funkcjonalnie to jednak chwast. Teren torfowy - lekko podmokły. Trawa rośnie w kępach do około 1.2m wysokości. Jeżeli taka kępa jest duża, to dokoła kępy przy niej już nic nie rośnie. Ścięta odrasta bardzo szybko.
Sam iść jest sztywny, niemal okrągły w przekroju, spiczasty, w środku ma "wypełnienie" z białej materii przypominającej gąbkę. Kilkanaście cm od szczytu są te kwiaty(?) widoczne na zbliżeniu. Korzenie rośliny są zwykle dosyć krótkie, drobne, silnie pokręcone i splątane z innymi.
Mimo, że jest ładna - to chciałbym ją usunąć z większości posesji bo nie rośnie tam gdzie chcę. Jak ją najłatwiej usunąć i jak się nazywa?
kupiona w zeszłym roku za5zł rozplenica japońska w tym rou wygląda tak
moja mała horcia
ta Limelight w zeszłym roku była dużo niższa od ML, a teraz jest już śliczna i duża
E tam, żadem wstyd Ja też wiele roślin odkryłam dzięki O., np. hortensje. Wcześniej znałam tylko bukietowe, a teraz nie wyobrażam sobie nie mieć ogrodowych. Na jeżówki też zwróciłam większą uwagę, oglądając tutaj przepiękne aranżacje z nimi w roli głównej Ale cóż, tak jak wyżej pisałam, jeżówki również jakieś wycofane, niby już ..już.., ale kwiatów wciąż brak.
Niektóre sięgają mi prawie do pasa, np te na ostatnim zdjęciu, białe, ubiegłoroczne. A inne są malutkie i sięgają do kostki Na przykład ta z tyłu z trzeciego zdjęcia Heh, śmieszne te jeżówki. Czekam na nie niecierpliwie
Ok. Czyli wygląda na to, że jutro pielenie. Jeszcze sprawdzę sposobem Doni ale coś czuję, że to jednak chwaściska. Dziwne bo takich nigdzie indziej nie mam. To się chwastami pochwaliłam.
pokażę Wam moją dzisiejszą przesyłkę, normalnie w szoku jestem kupiłam 5 kosmosów i 10 trzcinników KF. Trzcinniki duże się wyprzedały więc zgodziłam się na młodziutkie sadzonki za śmieszne pieniądze, kosmosy też duże, już kwitnące tylko z wrażenia zdjęcia im nie zrobiłam
Aktualnie, ta największa "masa" kępy to ok 45cm, nie podaję wysokości z tymi wystającymi źdźbłami, tylko wymiar, gdzie trawa jest gęsta. Wiesz na pewno, co mam na myśli . U mnie na stanowisku nasłonecznionym przez cały dzień wcale tak późno nie startuje.
29 kwietnia
13 maja
U Ciebie będzie ładna szybciej .
Pisałam wcześniej - po wyprostowaniu zwisających listków, okazało się, że mają po 120cm .
Szałwia omączona dalej cieszy, jeżówki białe zaraz cieszyć będą. Jedna z 3 hortensji Sundae Fraise opączkowana jak goopia. Pozostałe jeszcze się zastanawiają, więc na fotę nie zasłużyły.