Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój własny kawałek klepiska 15:22, 23 cze 2015

Do góry
Jaśmin jeszcze maleństwo

Czas na ogród 15:22, 23 cze 2015

Do góry
Zdążyłam zrobić fotki zanim się rozpadało

Mój własny kawałek klepiska 15:21, 23 cze 2015

Do góry
Hortka pnąca

Mój własny kawałek klepiska 15:20, 23 cze 2015

Do góry

Ranczo Edy 15:18, 23 cze 2015

Do góry
pada....

Mój własny kawałek klepiska 15:16, 23 cze 2015

Do góry
Ze względu na stan zdrowia nie mogę chwilowo pracować w ogrodzie, ale mogę pokazać jak się rozwija

Ranczo Edy 15:14, 23 cze 2015

Do góry
Leeeje.....cieszyłam się a teraz .... damy radę ale lepiej niech się przeniesie do Ewci

Rózanka ...miałam nadzieję kwiaty uciąć na koniec roku.... czy jeszcze będą kto to wie...

Moja codzienność - ogród Oli 15:14, 23 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Olka.. jesteś obrzydliwa perfekcjonistka... jak Malkul...

Ja mam tu zakaz wstępu!!!!!!!!! Idę ogarniać w szafie... wyciepuję to co za małe.. już nie schudnę.. a jak nie będę trafiać na za małe to nie będę łapać dołów.. jak po wizycie w Twoim ogrodzie.. trza wyciepać i po problemie

A na poważnie to cudnie jest... przyznaję.. miałaś rację że zmienisz.. diametralnie wszytko... śledzę wątek od początki i podziwiam za perfekcję, za odwagę
Jesteś młodsza ale powinnam sie od Ciebie uczyć tej odwagi ogrodowej

Aniu kochana to Ty zmotywowałaś mnie do założenia wątku za co bardzo Ci dziękuję !
Postanowiłam teraz albo nigdy i wyciepaliśmy jak leciało, nie żałuję ani jednej gałązki ze starych krzaków

i mój ulubiony widok z podjazdu

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:10, 23 cze 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Na rabatach zrobiło się czarno - i jest super

Wrażenie nieziemskie!
CZAD!
jeśli możesz - proszę napisz co to za odmiana tulipanów? I czy w rzeczywistości ten ciemny kolor wpada w fioletowy ? Czy zdjęcie oddaje barwy rzeczywiste?
AAA i jeszcze - sadziłeś w koszyczkach czy bezpośrednio na rabatę?
pozdrawiam
Ewela
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:54, 23 cze 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Studnia, róże i tło lawendowe, urokliwy widoczek, podoba mi się pomysł z Sally przy piwniczce, niech tylko podrośnie. Pytasz o powojnik, to jest raczej Alionushka.

Wielkie dzięki za opinie, bo nie byłam pewna tej Sally Na razie jestem nią zauroczona. W dodatku wszystko na razie wskazuje na to, że to bardzo zdrowa odmiana - zebym tylko nie zapeszyla; )

Powojnika podejrzewalam, że to alionuszka, ale czytalam, że on sie nie czepia, a mój się chyba czepia. Musze to obadac gruntownie, bo moze mi sie tylko wydaje

edit: nie znalazłam wąsów czepnych, to Alionushka

Moja codzienność - ogród Oli 14:53, 23 cze 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
robi się przyjemnie

Buziaki

Aż normalnie oczka mi się chce w ogrodzie jak patrzę na te fotki...
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 14:40, 23 cze 2015

Do góry

Cześć,
Jakiś czas temu pisałem o swoim problemie z chwastnicą. Dzisiaj pragnę przedstawić jak nabyłem się problemu, (chwastnica-okazuje się tutaj małym problemem) (przypomnę że mam 40 arów tego trawnika)

Otóż kilka lat temu skuszony niską cena zamówiłem sporo "ziemi" z likwidowanych ogródków działkowych i pobocza trasy miejskiej niedaleko miejsca mojego zamieszkania. Ziemia, jak się okazało później został pobrana z głębszych wykopów i nie była wierzchnia to warstwa próchniczna bo pełno było korzeni. Średnio dziesięciocentymetrową warstwę ziemi po rozplanowaniu na działce nie wyglądała najgorzej, fakt miała sporo kamyków i grudek - ot ziemia jak ziemia, myślałem że trawa na każdej urośnie.

Wcześniej pod tą warstwę dałem kilkucentymetrową warstwę podłoża coś podobnego do gliny mając nadzieję że warstwa ta będzie trzymać wilgoć. Po siewie zauważyłem, że trawa słabo się krzewi, wiec zacząłem później intensywnie nawozić, pojawiły się chwasty, w tym chwastnica.

Drzewka owocowe które zasadziłem 2 lata temu prawie w ogóle nie przyrosły. Na jesień zastosowałem opisywany tutaj na forum mieszankę herbicydów,na chwasty. Na wiosnę zauważyłem iż trawnik jest w słabej kondycji, być może nie przetrwały jakieś gatunki rajgrasu , tudzież podejrzewałem słabej jakości nasiona. Jednocześnie zauważyłem iż ziemia robi się coraz bardziej zwięzła, do tego stopnia że jak jest sucho to bardzo trudno jest cokolwiek wbić bo mocno się zasklepia.

Postanowiłem na wiosnę zrobić dokładną wertykulację, z nadzieją że jeszcze bardziej opłakany widok trawnika po wertykulacji się polepszy. Zakupiłem od razu sporą ilość tym razem lepszej jakości mieszanki trawy, posiałem ale wzeszła ona w około 30%, pomimo podlewania. Załamka! Dałem próbkę do badania i oto wyniki:
- Ph 7,7 , azot <10, fosfor 30, potas 90, wapń 3288 magnez 329

- odczyn zasadowy znacznie powyżej górnej granicy pH optymalnego dla trawników, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie wapnia i magnezu, tak wysoki poziom wapnia i magnezu jest przyczyną za wysokiego odczynu

- azot i potas - bardzo niski - fosfor poniżej dolnej granicy

Stacja chemiczno -rolnicza proponuje obniżenie ph siarką (np wigor s), albo nawiezienie 5 -7 cm warstwy torfu wysokiego o niskim ph, zmieszanie z warstwa macierzystego gruntu i ponowny siew.

I na co się tutaj zdecydować? Czy jak dam teraz sierke w ilości 4 kg na ar to przecież i tam będzie ta skorupa, a to najbardziej blokuje ukorzenianie się trawy. Czy w/g was ph 7,7 jest aż tak wysokie, aby sypać siarkę?
Co najlepiej teraz zrobić aby było w miarę sensownie, bez opcji wywożenia gruntu?

Andrzej

Roztoczańskie klimaty 14:39, 23 cze 2015

Do góry
Ten widok mam za każdym razem jak otwieram Twój wątek - przecież jest tak nierealnie pięknie, że szok. Ty naprawdę tak tam masz?? Nie bujasz nas. A z zadwodu to jesteś ogrodnikiem co nie, na 100% skończyłaś architekturą krajobrazu...
Zeta napisał(a)

[img size=360x480]
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:37, 23 cze 2015

Do góry
Dzień dobry, to jest mój pierwszy post na forum. Aktualnie jestem dosłownie parę chwil przed stworzeniem pierwszej w życiu rabaty. W związku z tym założyłem konto na forum i zwracam się o pomoc przy doborze roślin i ułożeniu ich na rabacie.
Oto kilka szczegółów odnośnie rabaty:
Rabata będzie zlokalizowana na podjeździe do garażu. Układ rabat widać na zdjęciu. Na rabacie widocznej na pierwszym planie żona planuje żeby zasadzić następujące rośliny:

1. trzmielina x3
2. cyprysik sungold x1
3. cyprysik boulevard x1
4. jałowiec old gold x2
5. suchodrzew x2

W rabacie mniejszej widocznej na drugim planie
6. tuja damica x2
7. plus jeszcze jakąś roślinę - może jakieś sugestie?

Rabaty chcemy przykryć geowłókniną potem zasadzić rośliny i zasypać korą lub żwirem.

Bardzo proszę o głosy, czy taki dobór roślin będzie dobrze wyglądać jak wszystko urośnie i zakwitnie?
Dziękuję za każdy głos w tej sprawie.

Ps. mam nadzieję, że w dobrym wątku napisałem.

edit: nie dodało mi zdjęcia.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 14:35, 23 cze 2015

Do góry
Miłego dnia.. muszę wracać do pracy..

Powiększam szafirkową rzeczkę .. dzielić czy dokupić???? Da się podzielić... ma ktoś doświadczenie..
Z firletką ładnie gra.. i z krzewuszką Monet też

Ogród Małej Mi - sezon 2015 14:33, 23 cze 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

Fajnie że trafiłam z białym bo generalnie u mnie większość fioletowych. W tym roku nabyłam dzwonki wspaniałe - ależ one śliczne A zarażona od Ciebie mam baptysje- tylko nie kwitnie i co? Jak to tak?

Ja miałam gdzieś też je, ale podczas rewolucji zapomniałam o nich i .. porwał kosmos.. ale może gdzieś wybiją z ziemi..

Te dzwonki posiałam w zeszłym roku z nasion.. porosły ogromne.. do nieba.. a kwaitki tylko na czubku..chyba sie rozstaniemy.

Edit.. baptysja kwitnie w maju.. i musi nabrać ciałka.. zakwitnie Za rok..

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:30, 23 cze 2015

Do góry
Witam.
Jest to mój pierwszy post (chć forum śledzę od dłuższego czasu), proszę o wyrozumiałość. Dzisiaj otrzymałem wyniki prób gleby. Jeżeli była by taka możliwość proszę o podpowiedź jakich nawozó używać. Chyba z ilościami sobie poradzę. Z góry diękuję.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 14:30, 23 cze 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Chyba mnie ta Twoja Nostalgia kiedyś zmusi do odwiedzenia Rzeszowa...aż nie wierzę, że tak pachnie! Jak angielki???

Jak angielki....

Uciekam z forum.....

Szałwie do podciągnięcia dalej.. są super.. ktoś dzielił sadzonki szałwi??

Ogród Małej Mi - sezon 2015 14:28, 23 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Same chorowitki..
Jest biały dzwonek.. od Ciebie

Fajnie że trafiłam z białym bo generalnie u mnie większość fioletowych. W tym roku nabyłam dzwonki wspaniałe - ależ one śliczne A zarażona od Ciebie mam baptysje- tylko nie kwitnie i co? Jak to tak?
Pogubiłam się po drodze... 14:25, 23 cze 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
Dzięki dziewczyny dziś pada to troche plan zmodyfikowałam . Na razie tylko od drogi do tarasu, potem zajmę sie bokiem i przodem, a wygląda to tak ( nie śmiać sie z rysunków) oczywiście wszystko na oko narazie:

bosssssko!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies