Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rudbekia (Rudbeckia L.) 21:06, 09 kwi 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
C.d.

Poniższe zdjęcia zrobiłam 14 listopada ub.r.!!!

Barbara,a ta czerwona na końcu to jak ma imię ?Piękne kwiaty,ja dopiero kupiłam sadzonki szt.dwie w zeszłym roku to nie ma się tak czym pochwalić ,ale zestawię ją razem ze słoneczniczkiem i coś jeszcze muszę znaleźć na przełamanie koloru ,tak jak na twoim tu pierwszym zdjęciu ,dzwonek niebieski czy rozwar...,rozwar raczej
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 20:22, 09 kwi 2011

Do góry
W czwartek musiałem wracać do Koszalina i guzik zrobiłem w sumie
jako że nie wyżyłem się zbytnio na jałowcach Hani dzisiaj znowu jestem w Bobolandii......

przesadziłem znajdującą się w narożniku jabłoń i jarząb szwedzki a zamiast nich dosadziłem pełny biały Bez lilak i teraz mam równomiernie rozmieszczone cztery sztuki.

wywaliłem stary ognik szkarłatny bo nie chciało mi się z nim męczyć i zajmował mi cenne miejsce....no i w końcu będę cos sadził jeśli ktos chce wspomóc powyższą nową rabate to prosze się nie krempować nareazie wsadzę to co mam ale zniknie mi to tam jak igła w stogu siana...zreszta sami oceńcie

acha bym był zapomniał.."urobek" z czyszczenia posłuży jako podstawa pod kamienistą skarpę z głazów jakie mi zostały, coś na zasadzie skalniaka skrzyzowanego z suchym murem ale to jeszce trochę czasu minie zanim z tym ruszę.

Mój kawałek raju 20:14, 09 kwi 2011

Do góry
Aniu zdradź przepis na suszone pomidory z ziołami w oliwie posiałem sporo koktailowych to coś z nimi będę musiał robić a lubię takie smakołyki na samą myśli ślinka mi leci
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:12, 09 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Posadziłam hortensje, ale jutro o 6 rano jadę na Bronisze po następną dostawę.

Ale ładnie w "moim" ulubionym kąciku , jak dostawiłaś kordeliny i hortensje to i lekkości laury nabrały
Pod pasowałaś mi Danusiu tym niebieskim kolorem przy ławce Dobrze, że dzieli nas trochę tych km odległości bo mogła byś rano wychodząc do ogrodu mnie spotkać śpiącego na ławce
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 20:05, 09 kwi 2011

Do góry
ok to tak szybko, bo zaraz idę na film do teścia, pokażę co dziś zrobiłem. Ostatnio co prawda byłem w domu ale zrobiłem tylko kawałek scieżki i mini kawałek rabatki przygotowałem bo strasznie mokro było i padało.
ściezka jest lekko wykrzywiona i wskazuje kierunek wejścia do domu. Proste ściezki już mam więc sobie pomyslałem czemu by nie zrobić kawałka dekoracyjnie wykrzywionego

oczywiście wszytko z odzywku...u mnie sklep to ostateczna ostateczność
no i wspomniana rabatka

na poniższe fragmenty ogrodu nie było pogody i ciepła w powietrzu

stanu trawnika a w zasadzie tego czegoś co przypomina trawnik prosze nie komentować jak już u mnie nie bedzie rewolucji budowlanych to zdrenuję sobie ten kawałek bagienka i się za niego wezmę
Ogród Krysi 19:45, 09 kwi 2011

Do góry

Ten wózek przeżył drugą wojnę światową i do tej pory jest na chodzie i w dobrej kondycji
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:42, 09 kwi 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Sylwia , Sebek zapraszam po lawendę do Wawy na Płochocińską

A co to za odmiana ???

Tak jak pisałem - francuska, lecz u nas trudno z zimowaniem
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:40, 09 kwi 2011

Do góry
mysza napisał(a)

A co to za odmiana ???
Nowa funkcjonalność: Mapa ogrodów 19:39, 09 kwi 2011

Do góry
Pewnie dziewczyny,wstawiajcie swoje chorągiewki!Będzie gęściej na mapie,może u mnie tez jakaś nowa sąsiadka ,albo sąsiad przybędzie na mapie.
Na swoich obecnych sąsiadów nie narzekam,mili i uczynni są-oby tak dalej w zgodzie.

A to moja jesienna pajęczynka.dla was!
Ogród Sylwii od początku :) 19:31, 09 kwi 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Donice wyglądają świetnie, tylko gdzie citronelle posadziłaś, bo jak nie masz miejsca to się zjawiam

Ale Ty szybki jesteś no już pokazałam gdzie są hehehehe
Ogród Sylwii od początku :) 19:30, 09 kwi 2011

Do góry
No i jeszcze na tyłach domu

A potem rozwaliłam dwie donice .... się zdenerwowałam i poszłam do domu na gorącą czekoladę
Ogród Sylwii od początku :) 19:30, 09 kwi 2011

Do góry
Donice wyglądają świetnie, tylko gdzie citronelle posadziłaś, bo jak nie masz miejsca to się zjawiam
Cały rok w ogrodzie 19:29, 09 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Łucjo, wczoraj dostałam iryski i co tam mi jeszcze durzuciłaś?

Posadziłam dziś na hidcotowej rabacie, dzieląc jeszcze jedną kępkę dodatkowo. Będzie im dobrze w tej grubej warstwie próchnicy. Jak zakwitnie oczywisćie pochwalę się

Aster alpejski Christina
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:26, 09 kwi 2011

Do góry
mysza napisał(a)
))))))))))))))))))) wesoły chłopak jesteś .

Ale ja mówię serio
Ogród Sylwii od początku :) 19:24, 09 kwi 2011

Do góry
A potem wzięłam się za donice i poprzesadzałam wcześniej zakupione rośliny. Tym razem ich układ uległ zmianie.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:21, 09 kwi 2011

Do góry
mysza napisał(a)

O ile załatwisz nam transport to pewnie, potem pojedziemy na Bronisze i pozwiedzamy ogród nie tylko bukspzanowy - co Wy na to?, bo mi pasuje
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:18, 09 kwi 2011

Do góry

Ogród Sylwii od początku :) 19:17, 09 kwi 2011

Do góry
Ciąg dalszy prac związanych z wytyczaniem rabat. Dzisiaj pomógł mi mój M i razem z metrem i kilkoma pomocami ogrodowymi wytyczaliśmy cm po cm. Myślę , że Danusia nie będzie miała do czego się przyczepić hehehehehe.
Tu trochę pomogły paliki

I dopiero tutaj widać jaka wkradła się pomyłeczka:

A tu widać nowe zygzaki i pracę glebogryzarki

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:09, 09 kwi 2011

Do góry
Chyba Was wiatr dziś wywiał, bo na forum pustki dziś U mnie dziś padało - chwilę nawet z gradem, lecz nadal mocno wieje. A tutaj dzisiejszy hiacyncik

Na początku jest chaos 17:07, 09 kwi 2011

Do góry
Tak prezentowała się 2 lata temu lewa strona ogrodu. Założeniem był kąt z wrzosowatymi i klomb róż naprzeciwko schodów tarasowych. Z różami mam problem. Łapią choroby i pod koniec lata tracą liście, ładnie wyglądają tylko do pierwszego kwitnienia. Jest to mieszanka róż, raczej niskich, drobnokwiatowych, cześć miała być okrywowa ale rosną do góry. Dwa razy już wymieniałam róże szczepione na pniu - nie przetrwały zimy. Tej wiosny jest podobnie. Już miałam w planie wykarczowanie całej rabaty ale może dam jej jeszcze szanse, z tym że zaplanowałam między róże wsadzić gęsto lawendę. Obecnie na środku klombu różanego rośnie jeszcze katalpa.
Co to narożnej rabaty, to muszę przyznać że już jest leciwa i kondycja wrzosów już nie ta, szczególnie po tegorocznej zimie. Wiem też , że za mało tam było kwaśnej gleby. Jeżeli zdecyduję się na odrestaurowanie zakątka z kwasolubnymi to wymienię sporo ziemi.
Brakuje mi tez tła dla tych roślin a nie bardzo mam już miejsce przed ogrodzeniem na dosadzenia bez przekopywania już rosnących. Może winobluszcz na płot?
Planowałam tez dosadzić jakieś wyższe krzewy w tych wrzosach , no i oczywiście teraz muszę utworzyć większe plamy danego koloru wrzosa.

URL=http://img9.imageshack.us/i/ogrd022.jpg/][/URL]

Uploaded with ImageShack.us

Kosodrzewinie planowałam dosadzić jeszcze 2 siostry. Berberys tez już ma 3 sąsiadki w swoim kolorze jednak południowa wystawa im nie służy. Mocne słońce potrafi upalić całe liście. Przed kosodrzewina rozrosła się melisa , którą trzeba wykopać aby zrobić miejsce kosówkom.
Na środku tej rabaty był mini skalniak jednak jego pielęgnacja wymknęła sie spod kontroli. Perz mocno się rozrósł pod kamieniami i nic sobie nie robi z mojego plewienia.
Na prawo za skalniakiem rosną hosty i jakiś rodzaj wierzby o dużych liściach, które nie są zbyt urokliwe ale planowałam się go pozbyć. Na zdjęciu widać jeszcze budleję, która już zakończyła żywot na mojej działce. Rok temu ustąpiła miejsca hortensji bukietowej Limelihgt oraz jaśminowcowi o żółtych liściach.
Jak widać na zdjęciu - na placu budowy stała murowana wiata, która nadal jest podręcznym magazynkiem, a le nie wygląda atrakcyjnie i moje obsadzenia szły w kierunku przysłonięcia go. Od dwóch sezonów rośnie tam winobluszcz. W ciągu lata ładnie wychodzi na mur ale przez dwie zimy wszystkie pędy czepne omarzały i trochę trwało zanim roślinka ponownie wspięła się na ścianę. Nie wiem czy tak łatwo umarza czy jest jeszcze zbyt młody żeby pędy przetrwały

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies