Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa czerwone dęby 12:17, 07 kwi 2011

Do góry
Dziś zakładanie trawnika . Przyjechał Pan Wojtek z polewaczką , muszę zapytać czy to urządzenie ma swoją nazwę . Zdam relację później , teraz tylko ciut obrazków , bo prace trwają i lecę do ogrodu .

może rozpoznajecie , był gościem w jednym z programów Mai

Cały rok w ogrodzie 12:16, 07 kwi 2011

Do góry
Pierwsze kwiaty na magnolii

Ogród coli 11:16, 07 kwi 2011

Do góry
Zaczne od rabat wokol domu

front strona polnocna:

i plan:

bok strona wschodnia:

i plan:

1. tojesc rozeslana Aurea
2. Bukszpan
3. Berberysy Thunberga Bagatelle
4. Thuja Aurea Nana
5. Hosty
6. Thuja Golden Globe
7. cis Wojtek

Co moge dac za kula z bukszpanu i przed cisami?
Próby ogrodowe 10:37, 07 kwi 2011

Do góry
Ten półcień dość szybko przechodzi - jest tam może od 14 do 16 - przed i po jest pełne slońce. Dlatego myślałam o winorośli i krzewach owocowych... Ta druga strona

jest oświetlona wschodzącym i zachodzącym słońcem - może tam rzucę funkie, hortensje, żurawki itp?

I pozostaje pytanie - co posadzić przy ogrodzeniu żeby się zasłonić?

Aaa i jeszcze jedno - gdzie mogę wlulić moje wymarzone bambusy
Próby ogrodowe 10:17, 07 kwi 2011

Do góry

Ja przy ścianie proponuje mini szpaler z Hortensji, mają tam taki półcień więc będzie im się
dobrze rosło. Latem taka kwitnąca kula wygląda fenomenalnie. W jednym z ogrodów widziałem
świetne rozwiązanie na takie wąskie "przestrzenie". Nie wiem czy Ci się akurat spodoba ale napiszę.

Z planów chciałabyś tam ścieżkę więc można zrobić tam coś naprawdę ciekawego, mianowicie,
podnieść ścieżkę ponad poziom działki o jakieś 30-40 cm. Usypać taki podłużny "wał" z ziemi i
na nim położyć płyty chodnikowe. Po obu stronach ścieżki obsadza się je hortensjami i innymi
roślinami, idąc taką ścieżką nieco wyżej nad roślinami ma się naprawdę nieopisane wrażenia i
widoki

Poza tym takie "rowy" są bardzo wygodne, możesz je wysypać korą albo żwirem i nasadzić
w nich to na co będziesz miała ochotę. Rośliny nie będą wariować i wędrować po całym ogródku,
a dzięki temu że będą nieco niżej ziemia będzie tam raczej wilgotna i będą świetnie rosły.

Możesz tam stworzyć "gaj",czyli nasadzić trzmielin, ogromnych funki ozdobnych (polecam
hoste Liberty), hortensje bukietową, żurawki, fajna jest także krwawnica, bardzo obficie kwitnie
i jest w ogóle niekłopotliwa, mogą tam być też kosaćce syberyjskie, trawy ozdobne, z takiego
podwyższenia dobrze będzie prezentował się allium, peonie, i wszystko co kwitnie i ma ozdobne
liście
ogrodoweimpresjejolki 10:16, 07 kwi 2011

Do góry
Aniu, Danusiu, pomidorków z Włoch troszkę Wam zazdroszczę i w przyszłym roku będę się w sprawie nasion tej odmiany do Was uśmiechać
Moje ogórki pójdą do ziemi (tzn. na parapet) dopiero dzisiaj, ale pomidory malinowe, które wysiałam mają już pąki kwiatowe

na szczęście rozsady są zdrowe, zwarte, ale i tak zastanawiam się kiedy będę mogła je wykwaterować do szklarni

Danusiu, nigdy nie pomyślałam o wysiewaniu w domu fasolki, ale to pewnie dobry sposób na przyspieszenie zbiorów; spróbuję, szczególnie, że w zeszłym roku wysiewać musiałam dwukrotnie, bo pierwszą zżarły ślimole
ogrodoweimpresjejolki 09:59, 07 kwi 2011

Do góry
pomidorki San Marzano z Włoch od Ani dostałam

obok fasolke wsadziłam i ogórki i tak zawsze wsadzam do ziemi z wszystkimi warzywami przykrywam butelkami aby miały ciepło i wilgoć

a tu dalia od Marty

Ogródek Aldony 09:34, 07 kwi 2011

Do góry

Jeśli chciałaś wykorzystać rośliny, które już masz na tej rabacie, to ja to widzę tak jw.
Te krzewy są dużymi roślinami i żeby za bardzo nie wybujały należy je trzymać w formie.
Przycinanie pozwoli na zagęszczenie i utrzymanie rośliny w ryzach.

Każdej przez Ciebie opisanej roślinie przyporządkowałam numer.
Po prawej stronie rabaty ze względu na mały metraż zmieszczą się docelowo 3 rośliny na które przeznaczyłam po 1 metrze. Jedna roślina ma dwa nr dlatego, że nie wiem, która bardziej Ci się podoba krzewuszka czy forsycja (wybierz sama). Którąś możesz wykorzystać w innym miejscu.
Tam gdzie umieściłam Wierzbę Haruki Nishiki pod nią zaproponowałam żurawkę .... jeśli jest tam więcej cienia niż słońca to proponuję odmianę żółtą - citronellę , natomiast jeśli przewagę ma słońce to odmianę czerwoną

To tyle a na zakończenie podam nazwy do swoich numerów tak dla uporządkowania :
1. Migdałek
2. Wierzba Hakuro Nishiki
3. Forsycja lub Krzewuszka (z czegoś trzeba zrezygnować)
4. Pęcherznica Diabolo
5. Dereń Elegantissima
6. Krzewuszka lub Forsycja (z czegoś trzeba zrezygnować)
7. Porzeczka krwista
8. Jodła Koreańska
9. Żurawka

ogrodoweimpresjejolki 08:45, 07 kwi 2011

Do góry
Wczoraj w drodze powrotnej od kolanowego lekarza (w ramach własnej terapii) wstąpiłam do centrum ogrodniczego Domyślacie się zapewne, że znowu kupiłam sobie lekarstwo poprawiające nastrój
O oto moje "uśmiechowywoływacze"

nowe doniczki balkonowe (przyszła nowa dostawa wiec te były za 50%)

prymulki, żeby bratkom było weselej

no i jeszcze uczep, bakopa, trzmielinki ...
teraz trzeba je tylko ze sobą skomponować i na balkonie będzie troszkę weselej

Pogaduchy skowronków 08:21, 07 kwi 2011

Do góry
Wiatr z zachodu.Z Joli kolana na moje chyba coś przywiało.Dziś w stawie coś chrobocze za bardzo.Smarowanie z rana nalewką z tasznika i ....... do roboty.Ale dziś też nie w ogrodzie!Miłego dnia ptaszki i ptaszęta!

Pogaduchy skowronków 07:57, 07 kwi 2011

Do góry
Stosunkowo ciepło, wyłazi zza chmur słoneczko, ale wiejeeeeeeeeeeee ....
Plany mam na dziś dość ambitne, ale niestety nie związane z pracami na działce.
Życzę, aby dzisiejsza pogoda nikomu nie pokrzyżowała planów

Dzielę się z Wami moimi bratkami
miłego dnia

Pogaduchy skowronków 01:01, 07 kwi 2011

Do góry
Na siłę nic nie robię,Pogoda ma być odpowiednia.W moim wieku łatwo można złapać choróbsko z którego bardzo trudno wykaraskać się.Dlatego z reguły w deszczu nie pracuję.
I rąk w zimnej wodzie nie moczę.O nogach nie wspomnę......
Miłego odpoczynku skowronki nocne!Dobranoc!
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 00:58, 07 kwi 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Kilka wiosennych fotek z ogrodu

A jednak mam iryska - nie wiem skąd, ale bardzo się z niego cieszę

Tulipany po drugim roku bardzo ładnie się rozrosły - te są z jednej cebulki

I żonkile - jeszcze kwitną po drugiej stronie domu
Powtórzyłam,żeby było kolorowo i proporcjonalniej do gadania ))
Moje miejsce na ziemi ;) 00:32, 07 kwi 2011

Do góry
Dziękuję za słowa uznania "w imieniu pana jałowca"

A to moje jałowcowe cudaki ...

Cztery łapki - zwierzęta domowe 00:14, 07 kwi 2011

Do góry
mój Ginger, łobuziak)
Mój kawałek raju 23:09, 06 kwi 2011

Do góry
dzisiaj pikowałam pomidory San Marzano z Włoch, mają długie owoce i nadają się na przeciery, za 5 tyg., do ogrodu o może wcześniej)
W ogródku Niage 22:52, 06 kwi 2011

Do góry
Dzisiaj zdążyłam rozsypać nawóz pod rośliny (azofoskę). Lekko zagrabiłam. Jutro ma być deszcz, to akurat pasuje.

Tulipany mają pąki kwiatowe

hiacynty tak wyglądają

malutka forsycja po raz pierwszy zakwitła

runianka japońska

Tulipan - Tulipa 22:43, 06 kwi 2011

Do góry
Tu widać więcej kosza Sebuś
Tulipan - Tulipa 22:35, 06 kwi 2011

Do góry
Widzisz kosz ???
Rajski ogród Ani 22:17, 06 kwi 2011

Do góry
Dzięki Liluś, ale nie wszystko jest moją zasługą świerki koło domu sadził mój ojciec dlatego takie ogromne mają jakieś 40 lat. Ja sadziłam tuje wzdłuż drogi, tam, gdzie wyrasta dereń. Rozmnożył je ojciec ja sadziłam kilkuletnie sadzonki., teraz mają jakieś 20 lat. Jak już rosły to ok. 5 lat po nasadzeniu podzielili się nimi złodzieje. Wykopali najpierw 6 a rok później 14 tujek nie mogłam przeboleć tej straty i nie byłam w stanie uzupełnić braków.
Osobiście sadzę różne drzewa, nie przerażają mnie liście. wsadziłam klony, lipy, modrzewie, brzozy, świerki, sosny i buki oddzielając się tym sposobem od kurzącej się drogi. W ub, roku jesienią drogę wyasfaltowano, a drzewa nadal będą zdobić

Moje zdzisiątkowane tuje jesienią...

i zimą
mam zamiar je skrócić na jedną wysokość to się trochę zagęszczą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies