Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tulipan - Tulipa 21:50, 06 kwi 2011

Do góry
zielona11 napisał(a)
monteverde, padam do nóżek Przyjrzałam się dzisiaj ziemi - a tu niespodzianka (no może parę niespodzianek ) Wyszły dosłownie w dwa dni, po dużym deszczu
Kosze powinny wystawać ponad ziemię bo inaczej i tak nornice się dobierają do cebul
Ogród Sylwii od początku :) 21:44, 06 kwi 2011

Do góry
A to moje dzisiejsze zakupy

bukszpany udało mi się kupić po 65 złocisza Jutro jadę po resztę no i oczywiście wysadzam do donic docelowych
Thevetia peruviana - tewecja peruwiańska 21:43, 06 kwi 2011

Do góry
To moja mała thevetia:

A w takiej się zakochałam:

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:28, 06 kwi 2011

Do góry
Ja z pytaniem: kupiłam przecenione hortensje w malutkich doniczkach:

Czy to są te zwykłe ogrodowe, tylko małe, czy jakaś odmiana domowa, której nie mogę wsadzić w ogrodzie?
Tulipan - Tulipa 21:25, 06 kwi 2011

Do góry
monteverde, padam do nóżek Przyjrzałam się dzisiaj ziemi - a tu niespodzianka (no może parę niespodzianek ) Wyszły dosłownie w dwa dni, po dużym deszczu
Ogródek Aldony 20:53, 06 kwi 2011

Do góry
aldona napisał(a)
Trochę przyzwyczaiłam się do tego sąsiedztwa, ale czasami mnie wkurza... Sąsiednie działki są niezagospodarowane, latem rośnie tam trawa i zielsko po pas, wszystko się rozsiewa na moją działkę i też mam dużo roboty z chwastami, nie nadążam z pieleniem. Ale mam nadzieję, ze wreszcie się to zmieni.

Skąd ja to znam, widzę, że masz tak samo jak ja. Ale u mnie za płotem osty na 2 metry w sezonie

Nawierzchnie z odzysku 20:47, 06 kwi 2011

Do góry
Nawierzchnia z odzysku

W cieniu - zacieniona 20:35, 06 kwi 2011

Do góry
Słoneczna rabatka 20:22, 06 kwi 2011

Do góry
Dzięki wielkie za zainteresowanie i dobre rady.
Michał bardzo ładnie udało Ci się narysować.Jakbyś czytał w moich myślach czosnki już są, trzeba je tylko przesadzić.Ale gdzie moje różę? Uwielbiam je i chciałabym widzieć je z okna.
O jakim berberysie myślałeś?

Myszko dzięki za podpowiedź. Zajrzę do wątku o żurawkach.Nie mogę jeszcze zbyt długo siedzieć przy komputerze bo nie mam siły,ale mam nadzieję,że niedługo dojdę do siebie.

Wkleję jeszcze zdjęcie mojej rabatki z ubiegłego roku.

Pozdrawiam serdecznie.
Gosia
Mexico City 20:21, 06 kwi 2011

Do góry
Mexico City 20:20, 06 kwi 2011

Do góry
W stolicy jest olbrzymi lunapark Można się w nim zagubić.Wygodnie i taniej jest kupić karnet całoroczny i spędzać od rana do wieczora wolny czas.
Swoje miejsce znajdą tutaj maluszki, te starsze no i oczywiście dorośli.
ogrodoweimpresjejolki 20:14, 06 kwi 2011

Do góry
Staram się być rozsądna, ale nie bardzo wystarcza mi oglądanie Waszych ogrodów, które pięknieją z dnia na dzień
Nie chcę przegapić kwitnienia choćby jednego kwiatka u siebie, choć wiem, że prawdziwy kwietny sezon dopiero przed nami

Mój ogródek na Suwalszczyźnie 20:13, 06 kwi 2011

Do góry
ela napisał(a)
Danusiu, mam między wjazdem do garażu a wejściem do domu takie miejsce

Może tu powinnam wsadzić coś szczepionego, a w obwódce z bukszpanu coś kolumnowego?

Coś na pniu będzie tu wyglądało świetnie, najlepiej zimozielone. Może trzmielina? lub cis albo bukszpan, lecz wyjdzie o wiele drożej
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:12, 06 kwi 2011

Do góry
Sebek, dzisiaj próbowałam przez chwilę nóż do darni. Zaczęłam takim niezaostrzonym, ciężko szło. Po zaostrzeniu, zupełnie lekko przecina się darń Uważam, że trzeba jednak zaostrzyć ten szpadelek. Za zimno i wiało niemiłosiernie, więc nie robiłam dalej.

Kwiatki piękne i tulipany już kwitną
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:08, 06 kwi 2011

Do góry
Kilka wiosennych fotek z ogrodu

A jednak mam iryska - nie wiem skąd, ale bardzo się z niego cieszę

Tulipany po drugim roku bardzo ładnie się rozrosły - te są z jednej cebulki

I żonkile - jeszcze kwitną po drugiej stronie domu
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 19:57, 06 kwi 2011

Do góry
Danusiu, mam między wjazdem do garażu a wejściem do domu takie miejsce

Może tu powinnam wsadzić coś szczepionego, a w obwódce z bukszpanu coś kolumnowego?
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 19:36, 06 kwi 2011

Do góry
U nas leje Musiałam jednak trochę popracować, bo przyszły bukszpany. Postanowiłam je od razu wsadzić na stałe miejsce.

Teraz widzę, że chyba mała poprawka potrzebna, jakiś "brzuszek" widzę.
Ogródek Lilki 19:19, 06 kwi 2011

Do góry

i mój ukochany cyprysik groszkowy.

teraz dwie tujki i łuczek z kocimiętki której nawet suche patyczki pięknie pachną

i jeszcze jeden iglaczek którego trochę obstrzygłam

malutki iglaczek w towarzystwie tulipanów

i tulipany przy bramie wjazdowej posadziłam białe, fioletowe i czarne.Już nie mogę się doczekać jak zakwitną - latem są tam róże pomarańczowe i żółte

O ile z tej części przed domem jestem jako tako zadowolona o tyle obok domu i z tyłu - a zresztą zobaczcie sami
Zdjęcie robione z pozycji bramy tulipanów i róż

ten skalniaczek zasłania przydomową oczyszczalnię ścieków

i azalia z boku oczyszczalni

w ogóle azalii mam ok 15 sztuk w całym ogrodzie. Jesienią zrobiłam prawdziwy nalot na leroy merlin. Piękne azalie kupowałam po 5 zł. a jeden ogromny krzak za 10 zł. Klony palmowe wielkości 1,80 m po 10 zł. , które w sezonie kosztowały spore pieniądze. Serduszkę - chyba dobrze napisałam po 3 zł. Ogólnie za zakupy zapłaciłam 200 zł. a nie mogłam zmieścić roślin do samochodu. Bardzo polecam jesienne zakupy w "przymarketowych " ogródkach ogrodniczych. Wtedy jest bowiem totalna wyprzedaż prawie wszystkiego, bardzo dobrych jakościowo roślin.

szpaler bukszpanów wzdłuż domu. Mam wielką ochotę je wykopać i coś ciekawego z nimi zrobić - może coś doradzicie.

i taki sobie kącik przy wędzarni którą z małym skutkiem staram się osłonić tujami

a zobaczcie co tam z ziemi już wygląda , niestety nie wiem co

a tu to na pewno ostróżki - pamiętam. Ale czy to nie za wcześnie ?

I ruszamy dalej - to już tył ogrodu za domem. Długo , łyso i pusto. Mam nadzieję że tuje szybko zarosną tę blachę po lewej stronie

spojrzenie na lewo i można obejść domek do okoła. Tu będzie ścieżka prowadząca do altany.

patrzymy dalej. Po prawej altana obrośnięta winobluszczem. Wystawiłam już donice z lantanami, eukaliptusem i chińską różą.

altana

z boku altany rosną sumaczki i wierzba. Z przodu po każdej stronie posadziłem wisterie szczepione.

murek którego nie wiem kompletnie jak wykończyć bo o ile z tej strony prezentuje się nieźle o tyle z drugiej wystaje czarna folia , ziemia obsiadła i co zrobić z rogami żeby z.iemia się nie obsuwała. No sami oceńcie

i piękna o tej porze roślinka z mojego skalniaczka

za skalniaczkiem - tu sieję warzywka. Za warzywkami rośnie owy klon palmowy za 10 zł. i wysokie bylinki których niestety nazw nie pamiętam.

rzut oka na wprost tam jest budyneczek na drzewo i krateczki na których pnie się winorośl, a za którymi znajduje się kompostownik. Przed posadziłam jarzębinę ,magnolię modrzewie i świerki, z boku brzózki. Mam nadzieję że jak urosną zasłonią mi ten mizernej urody widoczek i stworzą coś w rodzaju małego lasku

idziemy na lewo a tam wjazd z drugiej strony ( taki roboczy ). I małe poletko na którym zamierzam w tym roku zasadzić truskawki.

i wracamy z drugiej strony domu.

img size=640x426]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/1/12342/original.jpg[/img]

Na tym fotorelację zakończono, a teraz proszę piszcie, rysujcie , sugerujcie, wytyczajcie, podpowiadajcie. Za każde zainteresowanie i radę będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie wszystkich .
Ale musicie przyznać że się trochę napracowałam z tymi zdjęciami

Ogródek Lilki 17:59, 06 kwi 2011

Do góry
Głęboki oddech i wklejam zdjęcia które po troszkę opiszę - tak dla lepszego rozeznania - zaczynamy. to widok z moich schodów. Środki klombów to moja zmora nie mam pojęcia co tam zrobić więc prowizorycznie położyłam pnie i czymś tam obsadziłam, ale nie jestem z tego zadowolona.

Kolejne zdjęcie to moja kostrzewa a raczej takie przedszkole kostrzewek które planuję gdzieś później przesadzić.
ogrodoweimpresjejolki 17:46, 06 kwi 2011

Do góry
Pochwaliłam się Wam moimi pierwszymi wiosennymi kwiatkami. Ale czeka mnie moc pracy, by nadrobić zaległości!
Następna zaplanowana pilna praca to przycięcie iglaków - zaniedbania ostatnich dwóch sezonów dają znać o sobie

na zdjęciu widać zdemontowany stary daszek nad tarasem i "uciachaną wisterię, która kiedyś wygrzewała się na tym daszku.

Bukszpany już przycięte i ponowiona próba ukorzenienia odciętych gałązek (skoro wielu osobom to się udaje, to czemu ja nie miałabym spróbować)

Wrzosiec daje ładną barwna plamę na jeszcze niezbyt korowej działce

a krokusy jeszcze kwitną

dziś dzień przerwy bo i kondycja i pogoda nie pozwalają na prace, ale jutro lub pojutrze ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies