Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

zielono, kolorowo!!! 17:42, 06 kwi 2011

Do góry
Pierwsze cztery zdjęcia niestety tegoroczne nie są, bo zielono dopiero zaczęło się robić, a na kolorowo trzeba będzie jeszcze trochę poczekać - przynajmniej u mnie na działce ale pogoda za oknem zachęca do odświeżenia mojej działkowej galerii zdjęć a także do dodania pierwszych tegorocznych działkowych znalezisk zabranych do domu

Uploaded with ImageShack.us

Zagadka roślinna /1/ 16:56, 06 kwi 2011

Do góry

Platanthera bifolia - Podkolan biały
Dwa czerwone dęby 16:05, 06 kwi 2011

Do góry

Pierwsza noc zielistki poza domem , niech się hartuje a ja podpatruję jak będzie jej w duecie z przywrotnikiem . Dziś byłam w szkółce ogrodniczej po ziemię i próchnicę , wiele na raz nie zapakuję więc powoli zwożę to i owo .

Dwa czerwone dęby 15:23, 06 kwi 2011

Do góry
Ja eksperymentuję z roślinami , patrzę które dobrze sobie radzą i są niekłopotliwe , przynajmniej w moim ogródku . Mam pewien pomysł nasadzeń od furtki do drzwi wejściowych

wybaczcie brak zdolności malarskich

Ta ciemniejsza zieleń to trawa , okrągłe kształty to rośliny różnych wielkości ale w formie kul - bukszpan , ostrokrzew , kosodrzewiny jeszcze nie wybrałam, to też zależy pewnie co akurat spodoba mi się w szkółce.Natomiast żółty i podłużny kolor na rysunku to tawuła najmniejsza odmiana lub cyprysik , który też rośnie u mnie w bardzo słonecznym miejscu i świetnie sobie radzi .Ta realizacja jest na najbliższy czas . Cała działka ma 2500m2 i trudno mi zaplanować cały ogród ale ogromną przyjemność sprawia mi planowanie go po kawałeczku , mam do tego specjalny zeszyt ))
Dwa czerwone dęby 14:59, 06 kwi 2011

Do góry
Mam u siebie tawułę w różnych odmianach i wielkościach . Przycinam je na wysokość 15 - 30 cm w zależności od odmiany . Wszystkie puszczają już listki , największa jeszcze w pąkach , ale miniaturka to się rozpędziła .

Podobno tej najmniejszej nie przycina się , a ja ją dziś ciachnęłam , żeby przekonać się jak będzie i ona rosła po cięciu . Nie zrobiłam fotki przed , ale pokarzę pojemnik ze ścinkami

Słoneczna rabatka 14:07, 06 kwi 2011

Do góry
To może jak taką swoją propozycję Ci pokażę

Postarałem się z wymiarować twoje dane wyszło mi coś takiego... rośliny również są z wymiarowane więc na pewno nie wejdzie Ci ta ilość co u Ciebie na projekcie gdyż masz tam tylko w najdłuższym punkcie szerokości 3,6m a weź pod uwagę, że tawułka będzie miała ok 1m szer.

Sorki, że tak krzywo ale jakoś tak mi się narysowało mam nadzieję, że jest to czytelne

pozdrawiam Michał
Kwiatki dla naszych dzieci i wnuków 13:47, 06 kwi 2011

Do góry
Tu wklejamy kwiatki z dedykacją dla milusińskich.
Dziś kwiatki dla Haneczki,Antosia i ...średniaka,który jest zawsze w cieniu starszej siostry i zaborczego młodszego brata.

ogrodoweimpresjejolki 13:04, 06 kwi 2011

Do góry
Hurrra, i ja też WRESZCIE byłam na swojej działeczce
Końcówka kuracji kolanowej za dwa dni, więc mam nadzieję, że powróci sprawność
Pokaże Wam co zastałam na "moim terenie"

Przywitał mnie kwitnący tulipanek, który zdawał się wykrzykiwać: ZNOWU BYŁEM PIERWSZY!
Faktycznie, od kiedy go mam, rozpoczyna sezon kwitnienia tulipanów u mnie

Pozostałe tulipany już prawie przygotowane, żeby pokazać swoją krasę. Czekam z niecierpliwością, bo przywiozłam je w zeszłym roku z wycieczki do Holandii

hiacynty już pokazały swoje barwy

pierwszy żonkil już chce się przywitać

Próby ogrodowe 11:54, 06 kwi 2011

Do góry
zielona11 napisał(a)
No i klops Na brzozie znalazłam coś takiego:

Czy jest to rdza brzozy i modrzewia? W sąsiedztwie rośnie modrzew i ta choroba by mi tutaj pasowała - tylko nie mogę znaleźć, czy objawy rdzy występują poza liśćmi.

Jeśli to jakaś boczna gałązka to ją zetnij sekatorem,
to brzoza...raczej jest niezniszczalna. Chyba że to
pieniek to możliwie jak najwyżej i może odbije od
dołu Mi to wygląda na to że po prostu zmarzła i
na martwej już gałązce zrobił się jakiś grzyb itp.
Iglaki - ulubione gatunki 10:28, 06 kwi 2011

Do góry
fajnie "gada"mała Hania
Ogród Datury 08:31, 06 kwi 2011

Do góry

Ogród Datury 08:27, 06 kwi 2011

Do góry
Trawniczek całkiem ok, trochę nasion dosiałam i posypałam nawozu
Ale martwię się o Euonymusy... te Emerald`n Gold nie są tak soczysto żółte jak były..., a szczególnie te Emerald Gaiety, niektóre lekko zróżowiały i poszarzały, czy to normalne tak po zimie?

Pogaduchy skowronków 08:19, 06 kwi 2011

Do góry
Wczoraj ,podjęłam jednie słuszną decyzję na dzień dzisiejszy.ZERO ogrodu!
No i co! Sprawdziło się! Od rana pada.Co prawda nierzęsisty,ale .......prac na wolnym powietrzu by nie było.Przez tą zmianę pogody zaspałam, I teraz dopiero wychodzę z psem........
Pozdrawiam tych,co nie boją się deszczu i pracują w pocie czoła i kropel z nieba!
Słonecznego popołudnia !

Mogę podzielić się ;) 02:02, 06 kwi 2011

Do góry
Hortensja 5.04.,ujęcie na wprost, z góry i bokiem .
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 01:37, 06 kwi 2011

Do góry
Pwl napisał(a)

fot.rudi_valtiner
I to jest to!
Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 00:28, 06 kwi 2011

Do góry
Marysiu ! Moje ciemierniki mają dopiero trzy lata i krzaczki są nie wielkie, .........cieszę się bardzo ,że mi w ogóle rosną... trzęsę się nad nimi ......... nie wiem jak je dzielić, ale chyba gdzieś czytałam, że można ,ale najlepiej jak wypowie się Danusia
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 00:23, 06 kwi 2011

Do góry
Sebku, jestem pod wrażeniem! Działasz,jak błyskawica!
Mój 4 arowy azyl... 23:59, 05 kwi 2011

Do góry
Krokusy przekwitają w błyskawicznym tempie. Oto ostatnie najzwyklejsze, trochę późniejsze:

Kwitną fiołki wonne

i cebulice

Z wielkimi oporami rozwija się ciemiernik cuchnący. Niby cuchnie, ale ja żadnej woni nie wyczułam Może jak się lepiej rozwinie to 'zacuchnie'? Kwitną pierwsze hiacynty

Rajski ogród Ani 23:02, 05 kwi 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Tak Aniu wygląda na derenia.

czy takie ma owoce?

a ja tak źle go traktuję... tak często przycinam!
Nerium - oleander 23:00, 05 kwi 2011

Do góry
Roślina na tarasy, do dużych donic

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies