Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój kawałek raju 21:04, 05 kwi 2011

Do góry
kupiłam dzisiaj nawóz do trawników od razu niszczy chwasty i 10 par rękawic ogrodowych(na cały sezon), czasami trzeba dokupić)
Słoneczna rabatka 21:02, 05 kwi 2011

Do góry
I zdjęcie

Uploaded with ImageShack.us
Mój kawałek raju 20:57, 05 kwi 2011

Do góry
od razu biedroneczka przyleciała się przywitać z bratkiem)

rozkwitają miniaturki narcyzów
Próby ogrodowe 20:56, 05 kwi 2011

Do góry
No i klops Na brzozie znalazłam coś takiego:

Czy jest to rdza brzozy i modrzewia? W sąsiedztwie rośnie modrzew i ta choroba by mi tutaj pasowała - tylko nie mogę znaleźć, czy objawy rdzy występują poza liśćmi.
Obwódki z bukszpanu 20:48, 05 kwi 2011

Do góry

Cały rok w ogrodzie 20:47, 05 kwi 2011

Do góry
No ja też.....

W cieniu - zacieniona 20:46, 05 kwi 2011

Do góry
201/original.jpg[/img]
Obwódki z bukszpanu 20:44, 05 kwi 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Aż wstyd się przyznać, że wspomniany ogródek oglądam głównie z okien samochodu.

Nie ma co się wstydzić, ja miałem trzy dni po południami siedziałem w hotelu, a pogoda ładna była to chodziłem po mieście. A koło tego ogródka przechodziłem idąc i wracając z budowy

W cieniu - zacieniona 20:44, 05 kwi 2011

Do góry
Na grządkach u mnie kwiatów brakuje -fiołki w domu wynagradzają wszystkie zaległości w kwitnieniu...
Mój kawałek raju 20:43, 05 kwi 2011

Do góry
no dzisiaj było ładnie ale tylko godzinkę mogłam pobyć w ogrodzie(
cesarska korona pnie się do góry)
obsadziłam dwie donice bratkami
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:43, 05 kwi 2011

Do góry
Tutaj fotki donic z bliska. W sumie nie sadzenie zajmuje tyle czasu co dobranie donicy i roślin, ale chyba się udało. Donic takich jak chciałem nie było, mimo objazdu aż SZEŚCIU ogrodniczych, więc w starych są rośliny posadzone

Sorki, że po 5 fotek
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:38, 05 kwi 2011

Do góry
No, na reszcie skończyłem sadzenie - lista
4 żurawki georgia beach
5 żurawek bordo - nie było nazwy
3 hiacynty
2 bluszcze
modrzew japoński
2 derenie na pniu
róża angielska biała
2 powojniki - nigretanka i bałtyk
4 wrzośce
hortensja
magnolia
2 sasanki
2 hosty
Nóż do obrzeży fiskarsa - super to wygląda po cięciu - już próbowałem
Tak wyglądały przed sadzeniem

Teraz wróciłem z sadzenia, nie posadziłem magnolii, bo nie będzie u mnie, derenie nie wiem gdzie dać, ale raczej do donic. na razie umieściłem wrzośce pod dereniem., wszystko w doniczkach
Teraz kilka zdjęć

Niestety żurawek citronelle nie było, więc wziąłem te

Musiałem je nieźle pociachać, bo niektóre liście były zmrożone, ale złe nie są
Tutaj dwa clematisy, pomiędzy nimi róża angielska

Tutaj zdjęcie wejścia do domu(równocześnie balkonu)
Próby ogrodowe 19:29, 05 kwi 2011

Do góry
Uff, chyba mam co trzeba. Zapraszam na krótki spacer wokół domu

Zaczynamy od wejścia - jak widać nie jest duże, na brzegu "podcienia" chcę zamontować kratkę podobną do planowanej balustrady balkonowej i puścić na niej moją Sympathie (jak na poście powyżej)
Wejście jest nasłonecznione od ok 16.00.

Ściana północno-wchodnia - tu chciałabym puścić bluszcz lub hortensję pnącą i na tym kończy się moja fantazja Na zdjęciu widac te stare płyty chodnikowe.

Wychodzimy letnią furtką i widać to - chciałabym ten widok zasłonić przynajmniej do 3/4 okien na parterze... Widać też, że furtka jest idealnie na linii z wyjściem na balkon i to jest ten mój newralgiczny punkt do zasłonięcia..

Widok z południowego rogu, w którym jest ta mała górka i brzózka męża

Rzeczona górka - była już, gdy kupiliśmy działkę. Gdy robiono wykop pod fundamenty, ziemia zajęła całą działkę (pochłonęła wiele samosiejek ) poza tym właśnie rogiem, więc tu wsadziliśmy wszystko, co mieliśmy. Modrzew chyba już musi zostać? Resztę możemy przesadzić - chciałam otoczyć ją murkiem, wysypać piaskiem i żwirem i rzucić rojniki, opuncje i sezonowo agawy i kaktusy..

Widok na ogród z punktu, w którym będzie zejście z tarasu:

Ściana południowo-zachodnia - tu chciałam posadzić jakieś może winogrono, aktinidię. Będzie też mała drewutnia przy ścianie. Oczywiście jak z kazdej strony tu też marzę o zasłonięciu się i może posadzę jakieś szczepione krzewy owocowe?

Wycieczkę kończymy przy tych wąskich paskach ziemi - większość wrzosów chyba zbyt płytko posadziłam, bo nie wyglądają zbyt ciekawie niestety Zaś na samym dole zdjęcia kto ma bystre oko - wypatrzy tulipana Posadziłam chyba 30 cebulek, wyszły 4 - przy moich zdolnościach i to dobre

No - teraz się już tak sprecyzowałam, że hej. Mam nadzieję, że mimo tak ciekawych propozycji Pawła odezwą się też inne osoby i zwrócą mi uwagę i skorygują błędne założenia. Pawle, na Ciebie też liczę, jeśli masz po tej przechadzce jakies uwagi
Ogródek Aldony 19:03, 05 kwi 2011

Do góry
aldona napisał(a)

Rabata nr 2

Czyli ta rabata wymaga pomocy ? oki już dumam
Narcyz - Narcissus 18:12, 05 kwi 2011

Do góry
Dutch Master
....en face

...z profilu
Ogród na skraju sadu 18:07, 05 kwi 2011

Do góry
A to mój dzisiejszy zakup w obi.

Przyda się do kolekcji na rabacie. Kupiłam jeszcze nawóz do hortensji i borówek.
Cały rok w ogrodzie 17:38, 05 kwi 2011

Do góry
badara napisał(a)

Piękne te leśne wiosenne kwiaty. Dziękuję za złoć żółtą. Kwitnie też w naszym rejonie i nie znałem nazwy.

Dedykuję Ci jeszcze jeden portrecik -złoć zółta (Gagea lutea)

no prosze i u mnie jej pełno i dopiero wiem co za jedna !
Ogród Sylwii od początku :) 17:18, 05 kwi 2011

Do góry
mysza napisał(a)
W połowie marca kupiłam na Broniszach dwie kule bukszpanowe . Miałam obawy , czy są wystarczająco zahartowane , ale od razu wystawiłam je na taras . Jak do tej pory nic im nie jest a i młodych listków mają co raz więcej . Były dwie noce z temperaturą minusową to wstawiałam je do garażu , ale można też czymś nakryć .

Sylwia jak ładne kulki to się nie zastanawiaj tylko kupuj .

Ładne te Twoje kule bukszpanowe ... nawet widzę młode przyrosty ... te które ja widziałam są odrobinkę mniejsze po 119zł. Objeździłam dzisiaj kilka szkółek i ładniejszych nie znalazłam, chyba się skuszę
Cały rok w ogrodzie 14:52, 05 kwi 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Piękne te leśne wiosenne kwiaty. Dziękuję za złoć żółtą. Kwitnie też w naszym rejonie i nie znałem nazwy.

Dedykuję Ci jeszcze jeden portrecik -złoć zółta (Gagea lutea)

Kubusiowo 12:30, 05 kwi 2011

Do góry
Aaaaa zapomniałam.. byłam wczoraj w centum ogrodniczym w Łomiankach. Miałam oczywiście nic nie kupować ale jak poczułam ten zapach bratków to nie mogłam sie oprzeć. Nie lubię takiego koloru bratków ale odczucia "węchowe" były silniejsze Miałam wziąść 3 sztuki, tak tylko żeby zapach był ale nim sie obejrzałam Kuba wrzucił do wózka całą resztę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies