Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:11, 04 kwi 2011

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:10, 04 kwi 2011

Do góry
Hortensje

Kompozycje

Konewka śladem Łucji (Badara)

Skrzynki na tarasie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:01, 04 kwi 2011

Do góry
anetawi napisał(a)
Mam pytania do naszego eksperta. Co to za roślina pomiędzy tulipanami? Jest w ogrodzie od kiedy się wprowadziliśmy. Widziałam ją także u Ciebie Danusiu. Kiedyś myślałam, że to żurawka.

A czy to są tulipany? Straszni grube i mięsiste, z różowymi końcami na liściach. Nawet nie pamiętam, że je sadziłam w tamtym roku

Na pierwszym zdjęciu to są orliki pomiędzy tulipanami.

Na drugim to myślałam, że zimowity, wiosną mają liście, potem liście zamierają i wypuszczają jesienią same kwiaty. Jednak widzę, żę Hania chyba ma rację i to może być czosnek jak najbardziej. Powinien wypuścić kulisty kwiatostan. Powąchaj liście, czy nie pachną czosnkiem?

Odnośnie hortensji odpowiedziałam w wątku o cięciu hortensji
Cięcie hortensji 13:59, 04 kwi 2011

Do góry

anetawi napisał(a)

I jeszcze jedno dotyczące hortensji. Chyba obmarzła tej zimy, ale wypuszcza nowe pędy. Pytanie: czy zakwitnie w tym roku? Bo na tegorocznych chyba nie kwitną?

Hortensja macrophylla raczej nie zakwitnie, bo widać, że zeszłoroczne pędy przemarzły. Będzie miała tylko liście. Chyba że miałaś odmianę Endless Summer (ona kwitnie na tegorocznych). Poczekaj z cięciem, może wysoko coś jeszcze wypuści
Więcej ohortensjach tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/65-ciecie-hortensji
Próby ogrodowe 13:43, 04 kwi 2011

Do góry
Tak naprawdę im mniejszy ogródek i teren do zagospodarowania to tym większy jego potencjał
Masz piękny domek i z ogródkiem możesz poszaleć. Chodzi też o ładny i przestrzenny widok z
okien. Na dużej powierzchni ciężko o dobrą kompozycje dlatego zawsze dzieli sie czymś ogród
na kawałki, czyli szpalerami, jakiś murkami albo ścieżkami i placykami.

Wiem że centrum jest odkryte ale jeśli będzie otoczone przez cięty żywopłot z cisów które są
bardzo gęste to nie będzie nic widać oprócz furtki letniej No ale i na nią jest sposób, są w
sklepach takie maty które do ogrodzenia mocuje się drucikami. Aby się zasłonić potrzeba
jednak czasu, nawet gdyby zostały same thuje to dopiero za 10 lat będą wielkie i zasłonią
wszystko. Ważne aby mieć jak najwięcej roślin po bokach ponieważ jeśli ktoś idzie chodnikiem
to widzi to przez "przekątną" a tak jedyne miejsce z którego można będzie "zajrzeć" to centralny
środek.

Mam nawet pomysł co można by tam dać. Pierwszy wyjściem jest umocowanie maty do
furtki która swoje zrobi bo zasłoni ewidentnie Jeśli wsadzi się sosnę to zaburzy ten okrąg.
Ja zrobiłbym to w tej sposób że pociągnąłbym od środka drugi cięty żywopłot z cisa, są do
kupienia takie wąskie a strzeliste sadzonki i one by się nadawały i akurat zasłoniłyby środek
a dalej wszystko byłoby w kształcie okręgu.

Jeśli stoisz na tarasie, to z lewej strony zasłoną będą świerki serbskie które mają strzelisty i gęsty
pokrój, kryją świetnie, obok nich sosna która urośnie spora i będzie dopełnieniem ściany z roślin.
Obok sosny ze względu na to ze będzie sypała igły i zakwaszała naturalnie ziemię posadziłem w
projekcie rododendrony które potrzebują właśnie kwaśniej gleby więc będą w symbiozie z drzewem.
Cyprysy które dałem z lewej od sąsiada rosną bardzo szybko w stosunku rocznym dlatego mogą
być tam same aby nie zabierać miejsca ponieważ sobie poradzą. Można je jeszcze pociągnąć dalej
wzdłuż siatki bo widzę że sąsiad ma tam jakieś okna.

Agnieszko to są tylko moje "wizje" i mają Ci podsunąć pomysł i kierunek w którym pójdziesz
zakładając ogród. Zrobię dziś jeszcze jakiś drugi układ i skupie się w nim na dobrym "kamuflażu"
Ogród coli 13:25, 04 kwi 2011

Do góry
mozna przykryc betonowy krag, ale zeliwny wlaz zostanie. Jedna to studnia wiercona (woda na potrzeby domu), 2 to studzienka, do ktorej plynie woda z rynien.

Miejsce dla doroslych=hustawka np taka:

Wymiary huśtawki : dł. 250 cm, szer. 194 cm, wys.217 cm.
Cały rok w ogrodzie 13:00, 04 kwi 2011

Do góry
Najwcześniejsze prymulki

Magnolia lada moment zakwitnie,

Na skalniaczku

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:57, 04 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Obiecałam pokazać róże, jak mi przezimowały. Otóz nadzwyczaj dobrze, biorąc pod uwagę, że nie okrywam ich niczym

Róże naprawdę dobrze przezimowały.U mnie wiele roślin przemarzło w te ostanie przymrozki co nas tak zima żegnała bez pierzyny śniegowej .
Cały rok w ogrodzie 12:52, 04 kwi 2011

Do góry
Szafirki

Cebulica

Złoć żółta

Nie wiem skąd sie wzięły,ale sa urokliwe
Ogródek Aldony 12:46, 04 kwi 2011

Do góry

Rabata nr 2
Ogródek Aldony 12:43, 04 kwi 2011

Do góry
Narysowałam kolejną rabatkę, napiszcie co o niej sądzicie.
Z rabatką nr 2 mam problem, zaznaczyłam to co na niej rośnie i nie mogę dopasować reszty.Najlepiej byłoby zamiast tego posadzić świerki serbskie, żeby zrobić ładne tło dla reszty,
ale wtedy zwiększą mi się koszty. Może macie jakieś pomysły, miele widziany rysunek. Danusiu ratuj!
Kubusiowo 12:23, 04 kwi 2011

Do góry
Sebek - o jakim kawałku piszesz?

Asiu - czemu nie? Tylko dom musimy wykończyć. Podobno ma być gotowy do weekendu majowego! ....co prawda, jakos mi się w to wierzyć nie chce, no ale nadzieje trza mieć

Aniu - my jesteśmy koło Morąga. Mamy blisko do Danuszy

Danuś - myślałam o strumyku. Wiem, że Teść robił jakiś "spływ" dla wody do jeziora ale nie mogłam tego znaleźć. Przy dużych opadach powstało podobno wyżłobienie. Fajnie by było mieć taki sezonowy strumyk. W sezonie bezopadowym mógłby być takim suchym strumieniem. Widziałam gdzies takie i podobało mi się to.

Przeniosłam dziś, na szybko, cześć ogrodu na papier..... (narazie część z kawałkiem domu i garażem)

....aha, nie wie może ktoś gdzie sprzedają papier w kratkę na metry? Bo mi kartek braknie hahahah

Najlepsze jest to, że nic mi się nie zgadza Robiłam co prawda pomiary w pośpiechu no ale starałam sie robić dokładnie. Chyba będę musiała jeszcze raz oblecieć teren z kółkiem

Wiem jedno.... siedząć na najwyższej skarpie i patrząc na te nasze górki pomyślalam..... te ogród musi pachnieć i szumieć. I takie jest założenie Kolory to, oczywiście zieleń, biel, róże i fiolety (lubię pastele). Nie wiem na ile będę się tego trzymać ale postaram się

P.S ... i jeszcze niech mi kto powie, czemu jak patrzę na ogrody innych mam tysiąc pomysłow i od razu widzę gdzie, i co ,i jak a na swój patrze i puuuuuuuuuuuuuustkaaaaaaaa
Ogrodowe komplety mebli 12:05, 04 kwi 2011

Do góry

a wygląda tak.
okrąglaczek jest sosnowy, a blat, siedziska i oparcia to dąb.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:38, 04 kwi 2011

Do góry
Ja tez niestety nie ogladalam Wszystkiego najlepszego Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:15, 04 kwi 2011

Do góry
Mam pytania do naszego eksperta. Co to za roślina pomiędzy tulipanami? Jest w ogrodzie od kiedy się wprowadziliśmy. Widziałam ją także u Ciebie Danusiu. Kiedyś myślałam, że to żurawka.

A czy to są tulipany? Straszni grube i mięsiste, z różowymi końcami na liściach. Nawet nie pamiętam, że je sadziłam w tamtym roku

I jeszcze jedno dotyczące hortensji. Chyba obmarzła tej zimy, ale wypuszcza nowe pędy. Pytanie: czy zakwitnie w tym roku? Bo na tegorocznych chyba nie kwitną?

Ogród coli 10:49, 04 kwi 2011

Do góry
Czy jest jakies drzewo, rosnace do ok 5m, ktorego system korzeniowy nie jest zbyt rozbudowany?
Pomyslalam, ze moglabym je posadzic miedzy tymi studzienkami i zrobic taka wyspe a'la Danusi
(Danusiu pozwolisz, ze wkleje Twoje zdjecie?)

Tylko zeby mi korzenie tego drzewa nie zapsuly studni wierconej.
Ogródek Hanusi po zimie 10:43, 04 kwi 2011

Do góry

Moje wiosenne szaleństwa zaczynają się od tego momentu!
Lepiężnik i podbiał! Skoro wyłażą z ziemi,znaczy ,że już się dostatecznie ogrzała i można działać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:25, 04 kwi 2011

Do góry
Ja spóźniona... Siedziałam na kursie i nie wiedziałam, że mnie taka gratka w telewizorni ominęła
Danusiu, spełnienia wszelkich marzeń i chciejstw ogrodowych i pozaogrodowych, poczucia satysfakcji we wszystkich sferach życia. Jako, że lubisz kaktusy, wpadam z kwiatkiem kaktusowym

P.S. Znajdę gdzieś w necie Twój wczorajszy występ przed kamerami?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:10, 04 kwi 2011

Do góry
Mnie się też spodobały, takie wielkie, "wypasione" i niesamowicie pachnące, aż czuć na schodach

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:56, 04 kwi 2011

Do góry
Na koniec kolorowe krokusy na ulicy

Z bylin co nieco już wyłazi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies