Tak naprawdę im mniejszy ogródek i teren do zagospodarowania to tym większy jego potencjał

Masz piękny domek i z ogródkiem możesz poszaleć. Chodzi też o ładny i przestrzenny widok z
okien. Na dużej powierzchni ciężko o dobrą kompozycje dlatego zawsze dzieli sie czymś ogród
na kawałki, czyli szpalerami, jakiś murkami albo ścieżkami i placykami.
Wiem że centrum jest odkryte ale jeśli będzie otoczone przez cięty żywopłot z cisów które są
bardzo gęste to nie będzie nic widać oprócz furtki letniej

No ale i na nią jest sposób, są w
sklepach takie maty które do ogrodzenia mocuje się drucikami. Aby się zasłonić potrzeba
jednak czasu, nawet gdyby zostały same thuje to dopiero za 10 lat będą wielkie i zasłonią
wszystko. Ważne aby mieć jak najwięcej roślin po bokach ponieważ jeśli ktoś idzie chodnikiem
to widzi to przez "przekątną" a tak jedyne miejsce z którego można będzie "zajrzeć" to centralny
środek.
Mam nawet pomysł co można by tam dać. Pierwszy wyjściem jest umocowanie maty do
furtki która swoje zrobi bo zasłoni ewidentnie

Jeśli wsadzi się sosnę to zaburzy ten okrąg.
Ja zrobiłbym to w tej sposób że pociągnąłbym od środka drugi cięty żywopłot z cisa, są do
kupienia takie wąskie a strzeliste sadzonki i one by się nadawały i akurat zasłoniłyby środek
a dalej wszystko byłoby w kształcie okręgu.
Jeśli stoisz na tarasie, to z lewej strony zasłoną będą świerki serbskie które mają strzelisty i gęsty
pokrój, kryją świetnie, obok nich sosna która urośnie spora i będzie dopełnieniem ściany z roślin.
Obok sosny ze względu na to ze będzie sypała igły i zakwaszała naturalnie ziemię posadziłem w
projekcie rododendrony które potrzebują właśnie kwaśniej gleby więc będą w symbiozie z drzewem.
Cyprysy które dałem z lewej od sąsiada rosną bardzo szybko w stosunku rocznym dlatego mogą
być tam same aby nie zabierać miejsca ponieważ sobie poradzą. Można je jeszcze pociągnąć dalej
wzdłuż siatki bo widzę że sąsiad ma tam jakieś okna.
Agnieszko to są tylko moje "wizje"

i mają Ci podsunąć pomysł i kierunek w którym pójdziesz
zakładając ogród. Zrobię dziś jeszcze jakiś drugi układ i skupie się w nim na dobrym "kamuflażu"