dzieciolkow mamy kilka, ten akurat na spolke dzieli to drzewo z kowalikiem, oba stukacze, w innym miejscu parka zielonych urzeduje.
nie moja zasluga, aparatu raczej
jeszcze zdrowia a reszta sie ulozy sloneczne dni po tylu tygodniach burosci wprowadzaja wrecz w euforie
dzwoncow w tym sezonie jest bardzo malo, ale one tak za tydzien pewnie beda, pierwsze w ub. tygodniu przylecialay i niesmialo zagladaly do karmnika. czekam tez na szczygly, w poprzednich latach bywalo sporo.
Grzesiu, tia artystka, taka ze spalonego teatru
mozna ogladac nieprzerwanie, lepsze niz tv
nie mam papierowego Atlasu Ptakow, posilkuje sie zdjeciami z netu, głownie z tej strony: Ptaki no i z googla. cieszy, ze nie tylko u mnie wysyp skrzydlatych, dokarmiaj, zaraz po zimie budki legowe pozakladaj bedziesz miec caly rok ptaszarnie, warto.
rudzikow jest kilka, jeden urzeduje w smietniku, drugi pod śniegiem w prosach lub świerku, jeden musi gdzies w krzaczorach przy choinach, jeden w Cupressinie. Generalnie lata u mnie ich 4-5 szt. pana śmietnikowego odkrylam przypadkiem i nie wiem kto sie bardziej wystraszyl tym spotkaniem Ale tak jak sikory czy zieby to bardzo towarzyskie i ciekawskie ptaszki, kwestia przyzwyczajenia. mocno plochliwe sa mazurki, sójki i kosy.
mroz maluje wiele pieknych i niepowtarzalnych obrazow
namiary na karme nastepny post, wzielam ja na probe ale ptaki zjadaja, mimo ze jest tam pszenica tyle ze obrana i ptactwo jej nie odrzuca.
Dodany 11:58, 18 sty 2021
Cudny białasek, cudne widoki i cudne ptaszory
Wczoraj jadąc o 22:30 z córką od jej ukochanego zarejestrowałam na termometrze -25 W mieście. Kto da więcej Dobrze ze śniegu dużo - ostatnio było tyle białego puchu po Bożym Narodzeniu 2010. Szkoda że ma się niedługo stopić, bo moja biała jest zachwycona. Ubieram ją na cebulkę (sweterek plus kurteczka - dla ciepła i żeby nie zaginęła mi w zaspach) i pędzi radośnie na szybki spacer.
Dodany 12:04, 18 sty 2021
u mnie tez podobnie -20, rano -10 i czerwone słonce wschodzace. jest rzesko a ja mam strasznie suchy kaszel, wewalili mi do pokoju drzewko fikusa i mysle, ze to przyczyna, okropnie jest zakurzone, jutro wezme opryskiwacz, bo udusze sie w diabły
Dodany 12:07, 18 sty 2021
Biale wychodza max 10 metrow na szybkie co nieco i do domu, nie lubia zimna a wczoraj nawet z posmarowanymi opuszkami przyklejały sie do ściezki, na pycholach wielkie oburzenie. za to na tarasie rozwalone jak basza tylko sie kulgały z boku na bok jak stare orki na tarasie moi panstwo było +26 stopni, taka zime to ja moge. bialo za oknem a my sie prazymy
O dzięki te orzeszki bardzo kuszące ale ten słonecznik też bardzo fajny i może do tej ptasiej biesiady wziąć te orzeszki albo słonecznik i mieszać razem bo akurat zaczęłam nowy worek karmy jak myślisz co lepsze
Dodany 12:17, 18 sty 2021
wez słonecznik 25 kg. orzeszki drogo wychodza, ja mam je tylko na podmieszanie (oszczedzam 20 kg. na cały sezon). zreszta orzeszki sa tez w tej karmie ktora zalinkowalam