baraga1904
20:16, 10 paź 2013
Dołączył: 22 lip 2010
Posty: 6854
Amerykańskie, świąteczne pumpkin pie. Podawane na Boże Narodzenie, Święto Dziękczynienia oraz, jakże by inaczej, na Halloween.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru 2 żółtka
średnia dynia
2 jajka
0,5 szklanki brązowego cukru
250 ml skondensowanego mleka
cynamon
goździki
gałka muszkatołowa
łyżka mąki
sól
Pumpkin pie powstaje na cieście kruchym i to od niego zaczniemy nasze przygotowania. Mąkę łączymy z zimnym i posiekanym masłem oraz dwoma żółtkami. Stopniowo, wyrabiając ciasto, dodajemy cukier puder, aż do uzyskania gładkiej i sprężystej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i zamykamy w lodówce.
Zabieramy się za nadzienie. Dynię dzielimy na ćwiartki i wydrążamy. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny, a następnie zamykamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Pieczemy do miękkości, co dyni nie powinno zająć dłużej jak pół godziny. Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę i przy pomocy blendera zamieniamy w purée. Do purée dodajemy kolejno dwa całe jaja, puszkę skondensowanego mleka i pół szklanki cukru, najlepiej brązowego. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy korzennymi przyprawami, czyli cynamonem, mielonymi goździkami oraz gałką muszkatołową. Zagęszczamy całość łyżką mąki, dodajemy szczyptę soli i gotowe.
Teraz wystarczy ciasto rozwałkować na owalny placek i przenieść na natłuszczoną owalną foremkę. Na ciasto wylewamy dyniową masę i zamykamy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. W takiej temperaturze ciasto pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Wypiekamy do pół godziny, sprawdzając przed wyjęciem stopień gotowości zapałką. Ciasto podajemy wystudzone.
Smacznego
przepis pochodzi ze "Smaker poleca 30 pomysłów na dynię"
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru 2 żółtka
średnia dynia
2 jajka
0,5 szklanki brązowego cukru
250 ml skondensowanego mleka
cynamon
goździki
gałka muszkatołowa
łyżka mąki
sól
Pumpkin pie powstaje na cieście kruchym i to od niego zaczniemy nasze przygotowania. Mąkę łączymy z zimnym i posiekanym masłem oraz dwoma żółtkami. Stopniowo, wyrabiając ciasto, dodajemy cukier puder, aż do uzyskania gładkiej i sprężystej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i zamykamy w lodówce.
Zabieramy się za nadzienie. Dynię dzielimy na ćwiartki i wydrążamy. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny, a następnie zamykamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Pieczemy do miękkości, co dyni nie powinno zająć dłużej jak pół godziny. Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę i przy pomocy blendera zamieniamy w purée. Do purée dodajemy kolejno dwa całe jaja, puszkę skondensowanego mleka i pół szklanki cukru, najlepiej brązowego. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy korzennymi przyprawami, czyli cynamonem, mielonymi goździkami oraz gałką muszkatołową. Zagęszczamy całość łyżką mąki, dodajemy szczyptę soli i gotowe.
Teraz wystarczy ciasto rozwałkować na owalny placek i przenieść na natłuszczoną owalną foremkę. Na ciasto wylewamy dyniową masę i zamykamy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. W takiej temperaturze ciasto pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Wypiekamy do pół godziny, sprawdzając przed wyjęciem stopień gotowości zapałką. Ciasto podajemy wystudzone.
Smacznego
przepis pochodzi ze "Smaker poleca 30 pomysłów na dynię"