Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Babka Irish Cream

Pokaż wątki Pokaż posty

Babka Irish Cream

justi 15:21, 06 kwi 2012


Dołączył: 29 maj 2011
Posty: 6263
ciasto: 3 szkl mąki, 1 1/2 szkl cukru, 2 łyżeczki proszku, szczypta soli, 150 g gorzkiej czekolady, 1/2 szkl oleju, 100 ml likieru Irish Cream ( likier kawowy), 1/3 szkl wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 8 jajek (żółtka oddzielone od białek)

polewa kawowa: łyżka kawy instant rozpuszczona w 2 łyżkach Irish Cream, 3 łyżki miękkiego masła, 1 szkl cukru pudru. Mi polało się dużo więcej niż 2 łyżki Wszystko ukręcić na gładką masę.

Rozpuścić czekoladę z olejem, likierem, wodą i kawą w kąpieli wodnej (garnek umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą) na bardzo małym ogniu.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę, proszek, resztę cukru, oddzielnie ubić białka i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy ze specjalnym kominem, piec ok 50 min w temp 180-200 stopni. Po wystygnięciu wierzch i boki posmarować polewą kawową.



____________________
Justyna - ogród w Alei Lipowej
Joanka 17:34, 06 kwi 2012


Dołączył: 02 lut 2011
Posty: 9820
Fajnie wygląda
____________________
Joanna Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia
ele2001 18:31, 06 kwi 2012


Dołączył: 25 lis 2011
Posty: 1483
jak ja lubię takie cosie..
____________________
Przemo - Ogród mały, ale pojemny;)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies