polowka
22:22, 07 lut 2016
Witam Wszystkich. To moje pierwsze kroki na Ogrodowisku.
Jestem właścicielką mikro-ogródka, z którym częściowo sobie radzę a częściowo nie...Mój problem to ciemny i wąski przedogródek od strony północny-schód. Słońce zagląda tu latem wyłącznie wczesnym rankiem, 3/4 przesłania sam dom. Wyłącznie w części frontowej słońce operuje dość mocno przez cały dzień. Tam gdzie jest cień trawę praktycznie całkowicie wyparł mech. W zeszłym roku wzdłuż ogrodzenia posadziłam aksamitki. Rosły bardzo ładnie ale to żaden pomysł. Chciałabym żeby przedogórek był zimozielony i elegancki (ale bez tui). Tylko czy tam coś urośnie? Na razie szczerze nie lubię tego miejsca.
Wstępnie zastanawiam się nad wydzieleniem rabat o prostych liniach wzdłuż domu i ogrodzenia i stworzeniem tła z bluszczu ponieważ zajmuje najmniej miejsca (bluszcz na ścianie domu i ogrodzeniu), następnie stożki i kule z cisa i bukszpanu, dołem żurawka lub hosty gdzieniegdzie albo rumianka. Wrysowałam też hortensję o białych kwiatach bo ona ładnie pasuje do zieleni ale obawiam się czy to aby dobre stanowisko. Na froncie zaraz za furtką widziałabym jakieś nieduże drzewko o kulistej/parasolowatej koronie, coś na kształt klonu, może katalpa, może miłorząb? Może nie? Przed ogrodzeniem rosną tuje. Nie lubię ich ale mogą stanowić dobre tło dla innych roślin. Jakich?? może jakieś białe kwiaty? Będę wdzięczna za porady