Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

anbu 10:59, 08 sie 2016

m_gocha napisał(a)
Tak się zastanawiam.... czy tutaj ktoś wogóle zagląda

Co za smutna minka? Zaglądam, zaglądam
m_gocha 15:09, 09 sie 2016

Asiu, Madziu, Basiu, Toszko, Marzenko, Jolu, Moniko, Bożenko i Aniu wielkie dzięki za wpisy Dopadł mnie jakiś "dół ogrodowy" i tym bardziej jeszcze raz dziękuję za odwiedziny i odezwanie się
m_gocha 15:55, 09 sie 2016

Potrzebuję pomocy w skomponowaniu "rabatki" przy bukszpanowym żywopłociku oddzielającym warzywnik od ścieżki ogrodowej. Najpierw może zdjęcia, choć kiepskie bo z telefonu i przy dużym słońcu ale coś widać Zdjęcie po prawej stronie to widok z góry. Żywopłocik sadzony był jesienią a wczoraj po raz pierwszy przycięty

I następne zdjęcia już z bliższa.

Narazie zostawiłam taki kształt żywopłotu ale zawsze można przyciąć na równo

Mam do dyspozycji trzy żółte berberysy i trzy czerwone fireball, trawy hakone, turzyce paskowane, funkie Gold Standard oraz rozchodniki -(wszystko to widać na zdjęciu bo robiłam przymiarki . Oczywiście mogą być zupełnie inne roślinki Dodam że jest to strona wschodnia i słońce tam dość mocno przygrzewa latem do około 15. Fakt, ze jak żywopłocik podrośnie to trochę zacieni to miejsce do zagospodarowania
Gdyby udało się tomiejsce zaplanować i obsadzić to byłaby to pierwsza rabata utworzona z planem a nie pod wpływem radosnej twórczości jak wszystko w moim ogrodzie

jolka 16:57, 09 sie 2016

Pooglądałam, ale ja raczej wolę nie doradzać. Z kompozycjami u mnie słabo. Ale widziałam nie raz, że jasnozielona hacone pięknie wygląda z ciemnozielonymi bukszpanami. I jeszcze się zastanawiam, czy żółty berberys nie zleje się z żółtawą hacone... na pewno ktoś bardziej znający temat się wypowie

PS. Fajny ten żywopłocik "z falą"

Toszka 17:39, 09 sie 2016

no masz, a ja ci odpowiedziałam w pojedynczych pytaniach
m_gocha 20:49, 09 sie 2016

jolka napisał(a)
Pooglądałam, ale ja raczej wolę nie doradzać. Z kompozycjami u mnie słabo. Ale widziałam nie raz, że jasnozielona hacone pięknie wygląda z ciemnozielonymi bukszpanami. I jeszcze się zastanawiam, czy żółty berberys nie zleje się z żółtawą hacone... na pewno ktoś bardziej znający temat się wypowie

PS. Fajny ten żywopłocik "z falą"
Jola przecież Twoje kompozycje są super! Ale fakt, że mam trochę inny "styl" ogrodu . Myślałam o tej hakone, bo nadaje takiej zwiewności. Też się obawiam czy nie zleje się z berberysami.
Jola myślisz, że taką formę obwódki zostawić, czy ją "wyprostować"?
m_gocha 20:54, 09 sie 2016

Toszka napisał(a)
no masz, a ja ci odpowiedziałam w pojedynczych pytaniach
Wielkie dzięki Toszka Wrzuciłam moje pytanie do Pojedynczych... bo bałam się, tutaj nikt szybko nie zajrzy. Wrzucę moje pytanie do Ciebie już w wątku Pojedyncze pytania..
GorAna 23:14, 09 sie 2016

Witaj Małgosiu, zachwycam się nieustająco Twoim idealnym cięciem
Co do rabatki....ja wyprostowałabym żywopłocik z bukszpanu, żeby wyeksponować kształty przed nim (kule bukszpanowe a w przyszłości kule berberysowe....berberys Fire Ball- rośnie płasko mam taki)
Kolorystyka żółtego berberysu, trawki i hosty, jak dla mnie jest ok....fajnie, że takie same, a kształt liści różny....daje zwiewności
To oczywiście moje zdanie, ale Ty wiesz najlepiej
Pozdrawiam
wrobelki 23:25, 09 sie 2016

ja do Ciebie również zaglądam co do projektowania to ja się nie znam ale Twoimi "rzeźbami" mogę się pozachwycać i hortkami również bo cudne masz
m_gocha 00:33, 10 sie 2016

GorAna napisał(a)
Witaj Małgosiu, zachwycam się nieustająco Twoim idealnym cięciem
Co do rabatki....ja wyprostowałabym żywopłocik z bukszpanu, żeby wyeksponować kształty przed nim (kule bukszpanowe a w przyszłości kule berberysowe....berberys Fire Ball- rośnie płasko mam taki)
Kolorystyka żółtego berberysu, trawki i hosty, jak dla mnie jest ok....fajnie, że takie same, a kształt liści różny....daje zwiewności
To oczywiście moje zdanie, ale Ty wiesz najlepiej
Pozdrawiam
Witaj Aniu! Miło Cię powitać! Dziękuję za miłe słowa Dodają siły w momentach zwątpienia. A`propos żywopłociku a właściwie obwódki bukszpanowej - narazie tak zostawiłam ale nie jestem przekonana do tego kształtu, więc być może wyrównam go. Powiedz mi Aniu jak duży rośnie u Ciebie berberys Fireball (wysokość i szerokość) - myślałam, że będzie w kształcie kuli a nie płaski. Czy tniesz go lub jakoś formujesz?
Co do żółtego berberysu, trawki i hosty - trochę się obawiam, że słońce będzie przypalać hostę i trawę hakone. Poczekam jeszcze na jakieś propozycje - może ktoś zapoda jakiś pomysł. Gdyby Ci wpadł jakiś pomysł to będę wdzięczna
Byłam u Ciebie - piękny ogród! A to zakole bukszpanowe (czy cisowe?) cudne!!!!!