karolina_rg
10:03, 15 kwi 2016

witajcie 
rozpoczynam właśnie swoją przygodę z roślinami i ogrodem
jako pierwsze nasadzenia (poza tujkami) chcę zrobić w kąciku przy huśtawce, takim moim miejscu odpoczynku, z którego będę obserwować dzieciaki bawiące się na swoim placu zabaw
wstępnie wyrysowałam taki projekt tego zakątka:
zielone - tuje szmaragd, już posadzone prawie wszystkie
szare - tu albo drewno, albo kostka, albo kamyczki
czerwona kropka - lipa, posadzona rok temu, ale chyba do przesadzenia w inne miejsce
żółte - planowana rabata do wymyślenia
ogród w całości będzie bardzo minimalistyczny, niewiele nasadzeń głównie trawnik i tujki... najbardziej podobają mi się i łapią za serce trawy - jednak z tego co wiem trzeba je na wiosnę przyciąć do zera właściwie by na nowo odrosły, nie chcę tego
nie chcę takich "łysych placków" które będą czekać aż roślinka zacznie znowu rosnąć (oczywiście w miarę możliwości, bo no jeden rodzaj taki może być, ale nie cała rabata taka przycinana)
jednak bardzo bym chciała jakoś wpleść te trawy gdzie się da tylko
polecono mi dereń biały:
który zimą ma extra czerwone gałązki:
strasznie mi się spodobał i chciałabym go
podobają mi się też żurawki:
czy te roślinki pasują do siebie?
co tu posadzić?
jeszcze doszukałam taką roślinkę -> hosty, pasowałaby?
chciałabym by rosły tu też jakieś drzewka dekoracyjne, ale nie wiem całkiem jakie

rozpoczynam właśnie swoją przygodę z roślinami i ogrodem
jako pierwsze nasadzenia (poza tujkami) chcę zrobić w kąciku przy huśtawce, takim moim miejscu odpoczynku, z którego będę obserwować dzieciaki bawiące się na swoim placu zabaw

wstępnie wyrysowałam taki projekt tego zakątka:

zielone - tuje szmaragd, już posadzone prawie wszystkie
szare - tu albo drewno, albo kostka, albo kamyczki
czerwona kropka - lipa, posadzona rok temu, ale chyba do przesadzenia w inne miejsce
żółte - planowana rabata do wymyślenia

ogród w całości będzie bardzo minimalistyczny, niewiele nasadzeń głównie trawnik i tujki... najbardziej podobają mi się i łapią za serce trawy - jednak z tego co wiem trzeba je na wiosnę przyciąć do zera właściwie by na nowo odrosły, nie chcę tego

nie chcę takich "łysych placków" które będą czekać aż roślinka zacznie znowu rosnąć (oczywiście w miarę możliwości, bo no jeden rodzaj taki może być, ale nie cała rabata taka przycinana)
jednak bardzo bym chciała jakoś wpleść te trawy gdzie się da tylko

polecono mi dereń biały:

który zimą ma extra czerwone gałązki:

strasznie mi się spodobał i chciałabym go
podobają mi się też żurawki:

czy te roślinki pasują do siebie?
co tu posadzić?
jeszcze doszukałam taką roślinkę -> hosty, pasowałaby?
chciałabym by rosły tu też jakieś drzewka dekoracyjne, ale nie wiem całkiem jakie