Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czyżykowy zakątek

Czyżykowy zakątek

czyzykowa 18:11, 24 sie 2016

Witam! Zakładam swój wątek, ponieważ liczę na pomoc i wsparcie bardziej doświadczonych pasjonatów pięknych ogrodów.
Mój ogródeczek ma tylko 20 arów. Chciałabym stworzyć tu miejsce, z którego będę dumna.
Prosiłam już o pomoc w sprawie mojej pierwszej rabatki. Dzięki Pani Danusi moja koncepcja się sklarowała i prace ruszyły do przodu.
Ogród będzie tworzony powolutku i metodą "jedna rabatka na raz". Środki mam ograniczone ale myślę, że pojedyncze rabatki jakoś dam radę wykańczać Plus to, że większość roślin które mi się podobają można samemu mnożyć (choć trzeba dłużej czekać).
A więc... Po kolei...
czyzykowa 18:26, 24 sie 2016

Pierwsza rabatka jest rabatą frontową. Rosną tam 2 klony "Globousum", 5 kulek bukszpanowych i trzmielina z własnej rozsady. Fakt zabrakło mi jej na płotek ale mam nadzieję, że się ukorzeni w ostatnim rządku.
Wstawiam zdjęcie po ściągnięcu darnii oraz po nawiezieniu ziemi i wstawieniu krawężników.
czyzykowa 18:33, 24 sie 2016

Będą tam rosły róże angielskie z jeżówkami. Zamówiłam "Sweet Juliet", "Janet", "William Morris Auswill" i róża renesansowa "Bonita"
czyzykowa 18:44, 24 sie 2016

Uff właśnie przeszłam przez link w podpisie i stwierdzam stanowczo, że nie jestem komputerowcem ani techniczną osobą
hindsight 19:13, 24 sie 2016

Hej, wpadam z rewizytą

Po pierwsze, w podpisie wstaw imię po drugie, wpisz lokalizację, może być ogólnie może to mieć znaczenie przy wyborze roślin.

Po trzecie, przeczołgam Cię tak, jak mnie przeczołgały dziewczyny (widziałaś sama): plan (rzut) domu i działki i twój pomysł na ustawienie rabat. Jest to upierdliwe, ale bardzo potrzebne. Trzeba najpierw ustalić, jak mają iść rabaty (mój etap obecnie), potem dobieranie nasadzeń. Nawet jeśli teraz będziesz robić jedną rabatę, to powinnaś zacząć od planu całości, to ma wpływ na to, co posadzisz i w jakiej konfiguracji.

Po czwarte: napisałaś, że rośliny, które ci się podobają... Itd... Jakie to rośliny? Zrób listę i wstaw. Podaj, jaki styl ogrodu jest ci najbliższy. Możesz podać linki do wątków użytkowników-właścicieli ogrodów, które ci się podobają. Pochodź po forum, czeka cię sporo czytania. Na szczęście do kolejnego sezonu dużo czasu nie spiesz się. Ja teraz wszystko przerabiam, WSZYSTKO!
Karol99 20:22, 24 sie 2016

Witaj.
czyzykowa 21:02, 24 sie 2016

Dziękuję za przywitanie
Rzeczywiście pominęłam baaardzo dużo rzeczy. Na pewno się poprawię Zaraz postaram się zrobić rzut działki i uzupełnię co mi się podoba.
hindsight 21:30, 24 sie 2016

O, moja imienniczka

Czekamy
anbu 21:41, 24 sie 2016

Witam kolejną Dominikę
Marzenaka 21:50, 24 sie 2016

To i ja się przywitam