Ninoja
14:37, 22 sty 2012

Przejrzałam sporo wątków i dochodzę do wniosku że potrzebna mi pomoc w zaplanowaniu "skalniaka" i przedogródka.
Ponieważ "skalniak" jest na froncie domu i zajmuje sporą powierzchnię nie chciała bym go chaotycznie obsadzić (już pewnie to zrobiłam). Na trzech półkach znajdują się kamienie na razie rozproszone dość spore głazy. Posadziłam tam:
-jałowce płożące: gold carpet i green carpet, blue carpet,
-jałowiec blue star,
-kosodrzewinę,
-wrzosy,
-lawendę
-perowskie
-irgę coral beauty (dla wzmocnienie skarpy, chciała bym ją zastąpić igrą szwedzką skogholm- bo szybciej rośnie)
-liliowce
-pięciorniki
-brzoze youngi (szczepienie około 1m)
-pod nią macierzanki i irga pozioma variegata
-rogownica
-świerk konika (3szt)
Już tego jest sporo jeśli chodzi o gatunki (a każdy od 1 do max 3 szt) - jako laik popełniłam juz kilka niewybaczalnych błędów. Jestem gotowa do przesadzenia wszystkigo...
Na wiosnę ogrodzenie mam zamiar zrobić w postaci żywopłotu z ligustra.
Jedna kratka =1m. I jest to tylko wycięty "skalniak" na wyrost określony.
Z racji pochyłości terenu nie wiem z czego zrobić podjazd- pierwsza myśl to zatopione w betonie otoczaki tylko na szerokość kół a po środku posadzić macierzankę.?
Bardzo was proszę o sugestie.
Ponieważ "skalniak" jest na froncie domu i zajmuje sporą powierzchnię nie chciała bym go chaotycznie obsadzić (już pewnie to zrobiłam). Na trzech półkach znajdują się kamienie na razie rozproszone dość spore głazy. Posadziłam tam:
-jałowce płożące: gold carpet i green carpet, blue carpet,
-jałowiec blue star,
-kosodrzewinę,
-wrzosy,
-lawendę
-perowskie
-irgę coral beauty (dla wzmocnienie skarpy, chciała bym ją zastąpić igrą szwedzką skogholm- bo szybciej rośnie)
-liliowce
-pięciorniki
-brzoze youngi (szczepienie około 1m)
-pod nią macierzanki i irga pozioma variegata
-rogownica
-świerk konika (3szt)
Już tego jest sporo jeśli chodzi o gatunki (a każdy od 1 do max 3 szt) - jako laik popełniłam juz kilka niewybaczalnych błędów. Jestem gotowa do przesadzenia wszystkigo...
Na wiosnę ogrodzenie mam zamiar zrobić w postaci żywopłotu z ligustra.

Jedna kratka =1m. I jest to tylko wycięty "skalniak" na wyrost określony.
Z racji pochyłości terenu nie wiem z czego zrobić podjazd- pierwsza myśl to zatopione w betonie otoczaki tylko na szerokość kół a po środku posadzić macierzankę.?
Bardzo was proszę o sugestie.