vesper
12:54, 09 sie 2011

Witam serdecznie,
mój mały ogródek (300m2) modernizuję już od trzech lat. Do tej pory prace postępowały powoli, ale z każdą wizytą na Ogrodowisku moja motywacja rośnie
Zgodnie z poradami dot. modernizacji ogrodu, zaczynam od projektu i zwracam się do Was z prośbą o porady, jak rozmieścić rabaty i małą architekturę na działce.
Poniżej zamieszczam wykonany przeze mnie plan (niestety nie dysponuję miarodajnymi zdjęciami, które mogłabym Wam przedstawić, może uda mi się dziś zrobić jakieś fotki, jeżeli pogoda będzie łaskawa).

Uploaded with ImageShack.us
Ponumerowane rośliny to:
1. jodła (ale jaka?? niestety nie wiem)
2. jałowiec pospolity
3. świerk pospolity
4. sosna pospolita (?)
5. cyprysik lawsona 'columnaris'
6. jałowiec płożący blue chip
7. śliwa mirabelka
8. jabłoń
9. aronia
10. wierzba japońska
11. jakieś różowe kwiatki
12. czereśnia
13. bez
14. trzmielina Emerald Gaiety i Emerald Gold
15. na skalniaku są posadzone: świerk srebrny, tuje szmaragd x 2, kosodrzewina x 2, cyprysik ivonne, jałowiec blue star, tuja globosa, trawy ozdobne i rojniki
16. klon zwyczajny
17. funkia
Żywopłot to prawdopodobnie liguster.
Chciałabym Was prosić o porady dotyczące rozmieszczenia:
- miejsca do jedzenia i odpoczynku (nasi sąsiedzi od strony południowej i północnej bardzo lubią słuchac radia, więc będę wdzięczna za pomysł na wygłuszenie miejsca do odpoczynku),
- miejsca na piaskownicę i do zabawy dla dziecka,
- może oczko wodne (ambitny plan
)
- i oczywiście rabaty, nasadzenia, które upiększą ten mój kawałek ziemi
.
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na Wasze porady
P.S. Za popełnione błędy w nazewnictwie roślin z góry przepraszam, jestem początkującą ogrodniczką i chętnie będe się od Was uczyć
mój mały ogródek (300m2) modernizuję już od trzech lat. Do tej pory prace postępowały powoli, ale z każdą wizytą na Ogrodowisku moja motywacja rośnie

Poniżej zamieszczam wykonany przeze mnie plan (niestety nie dysponuję miarodajnymi zdjęciami, które mogłabym Wam przedstawić, może uda mi się dziś zrobić jakieś fotki, jeżeli pogoda będzie łaskawa).

Uploaded with ImageShack.us
Ponumerowane rośliny to:
1. jodła (ale jaka?? niestety nie wiem)
2. jałowiec pospolity
3. świerk pospolity
4. sosna pospolita (?)
5. cyprysik lawsona 'columnaris'
6. jałowiec płożący blue chip
7. śliwa mirabelka
8. jabłoń
9. aronia
10. wierzba japońska
11. jakieś różowe kwiatki

12. czereśnia
13. bez
14. trzmielina Emerald Gaiety i Emerald Gold
15. na skalniaku są posadzone: świerk srebrny, tuje szmaragd x 2, kosodrzewina x 2, cyprysik ivonne, jałowiec blue star, tuja globosa, trawy ozdobne i rojniki
16. klon zwyczajny
17. funkia
Żywopłot to prawdopodobnie liguster.
Chciałabym Was prosić o porady dotyczące rozmieszczenia:
- miejsca do jedzenia i odpoczynku (nasi sąsiedzi od strony południowej i północnej bardzo lubią słuchac radia, więc będę wdzięczna za pomysł na wygłuszenie miejsca do odpoczynku),
- miejsca na piaskownicę i do zabawy dla dziecka,
- może oczko wodne (ambitny plan

- i oczywiście rabaty, nasadzenia, które upiększą ten mój kawałek ziemi

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na Wasze porady

P.S. Za popełnione błędy w nazewnictwie roślin z góry przepraszam, jestem początkującą ogrodniczką i chętnie będe się od Was uczyć