Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:02, 02 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
Renia pytałaś u Krysi o bombki styropianowe. wczoraj widziałam w pepco po 5 i 7 zeta w paczce bodajże 4szt

A jakie duże? bo ja bym chciała takie 15cm co najmniej ... i nawet widziałam w jednej hurtowni (kolega wyszperał) po 4zł chyba
Ogród z pergolą 11:03, 02 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Tak patrzę na ten plan i sobie myślę, że z tymi trawami to sobie jakoś poradzisz ... chociaż faktycznie może należałoby zdecydować się na jakieś 3 odmiany w większej ilości ... no i lawendy tutaj nie widzę ... ale wiesz co mnie najbardziej zastanawia? ... no zabij ale nie wiem o co chodzi z tą rzeczką?

na budynku jest rynna z której leci woda zaraz przy domu i myślałam wysypać na folii budowlanej taki pasek szer ok 40-50cm żwiru aby odprowadzić wodę
Ogród z pergolą 11:00, 02 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A tak się jeszcze zastanawiam nad tą pergolą ... jeśli większość odradza Ci pergolę biegnącą od tarasu do altany ... a mimo wszystko Ty bardzo chcesz mieć ją u siebie bo Ci się podoba (mnie zresztą też) to może daj ją przy altanie albo w kształcie litery L (tam gdzie w rogu zaplanowany jest grujecznik) ... a drzewo możesz posadzić w innym miejscu ... albo, tak jak planuje sobie nawigatorka, nad altaną?

albo słuchaj tam gdzie wsadziłabym tą choinkę po świętach zrobiło by sie takie wąskie gardło i tam ta pergole jako takie wejście z przedogródka to ogrodu cio?tam jest ok 7m od siatki do domu. 2m zajmie serb który jest zywopłotem i ze 3m ten swierk srebrny na choinke i zrobiłabym 2m szer pergole wzdłuz tej rabaty ale juz wtedy krótka chyba jakaś
Ogród z pergolą 10:44, 02 gru 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
jak tam bedzie odpływała woda z rynny to trawom nie bedzie za mokro ?
i jednak troche mi sie wydaje za duza roznorodnosc po 1 szt ?

Kasia, Karol sztukowo to napewno bedzie po 3-5szt minimum. za dużo gatunków, wiem...pomóżcie mi to zmniejszyć, z których gatunków zrezygnować?
a woda z rynny bedzie leciala tą rzeczka i na pierwszych 2-3m połozymy folie pod kamienie aby nie wsiąkała za blisko fundamentów
Ogród z pergolą 10:40, 02 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

... wiem wiem, że ta cała przyjemność jeszcze przed Tobą ... tylko chodzi o to czy wiesz na 100% gdzie posadzisz później to drzewko żeby dobrze się komponowało

na 100% powiadasz taka pewność to ja mam tylko w kwestii miłości do moich córci reszta to wielka niewiadoma
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 10:38, 02 gru 2015

Do góry
Kasiu ja też jestem za świerkiem cupressina, wyglądem bardzo zbliżony do serba i tez taki bezproblemowy z tego co czytałam.
a ceny to Ty masz rewelacyjne w tej szkółce, ja szukam 2,5m to ceny ok 170zł to duzo patrzac proporcjonalnie do Twoich. chyba poszukam dalej...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:28, 02 gru 2015

Do góry
Renia pytałaś u Krysi o bombki styropianowe. wczoraj widziałam w pepco po 5 i 7 zeta w paczce bodajże 4szt
Kamienny ogród patykiem malowany 22:28, 01 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
znalazłam w notatkach że gdzies Danusia polecała generalnie tą jodłe i u Ciebie na tych fotkach też nie wyglada źle..ale myslę że majac ogród trzeba przyzwyczaić sie do przesadzania czy usuwania roslin by robic miejsce nowym
generalnie to superowe masz juz te iglaki, ile one maja lat?

Ta jodła tak wygląda z daleka, na wiosnę dużo igiełek jej opadło z zewnątrz i ze środka, a potem puściła nowe i zagęściło się powierzchownie - środek pusty.

A co do przesadzania, to moje roślinki - te mniejsze (chociaż ostatnio też 3 metrowy cis i nutkajski) zmieniały mniejsce kilka razy w sezonie.

Drzewa są już dość duże, nie wiem ile mają dokładnie, ale coś około 15 lat.
Ogród z pergolą 22:21, 01 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

pisałam u Ciebie ze w sumie zawsze zrobi Ci sie miejsce na coś nowego

Miejsce po czymś małym nie jest tak dotkliwe jak po dużym drzewie
Ogród z pergolą 19:38, 01 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
narysowałam plan rabaty trawiastej
ale juz mi sie wydaje że mam za duzo gatunków...

przez srodek rabaty usypana bedzie taka rzeczka z kamieni odprowadzajaca wode z rynny
R - róża okrywowa, niewiem jeszcze jaka. ale nie jestem pewna czy tak bedzie wokół tych schodów, na ta chwile chciałabym ustalic rabatę trawiasta. a skarpa tak jak podpowiada Bożena i Jazzy może podzielę na pół w poziomie palisada aby ułatwić sobie aranżację.

Tak patrzę na ten plan i sobie myślę, że z tymi trawami to sobie jakoś poradzisz ... chociaż faktycznie może należałoby zdecydować się na jakieś 3 odmiany w większej ilości ... no i lawendy tutaj nie widzę ... ale wiesz co mnie najbardziej zastanawia? ... no zabij ale nie wiem o co chodzi z tą rzeczką?
Ogród z pergolą 19:24, 01 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

dziewczyno przeciez ja mam narazie tylko trawę i zywopłot
myslałam o posadzeniu go potem na granicy przedogródka i reszty ogrodu (czerwona kropka na zdjęciu). przypominam literka A to planowany na wiosne ambrowiec a G grujecznik

A tak się jeszcze zastanawiam nad tą pergolą ... jeśli większość odradza Ci pergolę biegnącą od tarasu do altany ... a mimo wszystko Ty bardzo chcesz mieć ją u siebie bo Ci się podoba (mnie zresztą też) to może daj ją przy altanie albo w kształcie litery L (tam gdzie w rogu zaplanowany jest grujecznik) ... a drzewo możesz posadzić w innym miejscu ... albo, tak jak planuje sobie nawigatorka, nad altaną?
Ogród z pergolą 15:10, 01 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

przez srodek rabaty usypana bedzie taka rzeczka z kamieni odprowadzajaca wode z rynny
R - róża okrywowa, niewiem jeszcze jaka. ale nie jestem pewna czy tak bedzie wokół tych schodów, na ta chwile chciałabym ustalic rabatę trawiasta. a skarpa tak jak podpowiada Bożena i Jazzy może podzielę na pół w poziomie palisada aby ułatwić sobie aranżację.

Tez tak sądzę że za dużo gatunków i za bardzo porozrzucane na rabacie. Ładniej będzie posadzić dużymi kolorowymi plamami, np po 6-7 turzyc w jednym miejscu, w innym tyle samo rozplenic.

Tak jest za bardzo chaotycznie i za pstrokato
Ogród z pergolą 15:05, 01 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

myslałam o posadzeniu go potem na granicy przedogródka i reszty ogrodu (czerwona kropka na zdjęciu). przypominam literka A to planowany na wiosne ambrowiec a G grujecznik

... wiem wiem, że ta cała przyjemność jeszcze przed Tobą ... tylko chodzi o to czy wiesz na 100% gdzie posadzisz później to drzewko żeby dobrze się komponowało
Ogród z pergolą 14:53, 01 gru 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
Wkleiłam u siebie żeby Ci nie zaśmiecać...kalifornijską.
Nie polecam.
U mnie coraz bardziej łysa i chyba w końcu ją wytnę - ciągle jest atakowana przez - chyba - przędziorka, ma takie białe kropki na igłach i sypie się. Pryskać się nie da bo za wysoka (ma już z 10m).
Sama nie wiem co z nią począć, bo kształt i igiełki ma ładne (jak się potrze igiełkę, to pachnie skórką cytrynową), szkoda mi jej, ale jak tak dalej będzie to zostaną same gałązki....moja druga tak właśnie wygląda i ta już jest niestety napewno do usunięcia.

pisałam u Ciebie ze w sumie zawsze zrobi Ci sie miejsce na coś nowego
Ogród z pergolą 14:52, 01 gru 2015

Do góry
ciężko jest skomponować tak na papierze tak obszerną rabate i niewiem czy nie skonczy się to tak ze na wiosne pokupuje po 5szt z każdej trawy i poprostu będę latac z doniczkami i dopasowywać
Ogród z pergolą 14:50, 01 gru 2015

Do góry

Kamienny ogród patykiem malowany 14:11, 01 gru 2015

Do góry
znalazłam w notatkach że gdzies Danusia polecała generalnie tą jodłe i u Ciebie na tych fotkach też nie wyglada źle..ale myslę że majac ogród trzeba przyzwyczaić sie do przesadzania czy usuwania roslin by robic miejsce nowym
generalnie to superowe masz juz te iglaki, ile one maja lat?
Ogród z pergolą 11:55, 01 gru 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

ja sie malo znam na swierkch...

a co do choinki to ja juz mam 3 2x koreanka 1x jodla kalifornijska
kupione jako sadzonki do wsadzenia a nie jako "choinki" przyjely sie bezproblemowo

o widzisz. ja własnie moge kupic na choinke też jodłę kalifornijską. muszę obejrzec jak ona w przyszłosci będzie wygladać
Ogród z pergolą 11:53, 01 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A masz miejsce w ogrodzie na taką choinkę?
Jeśli posadziłaś świerk serbski w takich odległościach jak dziewczyny na O. to będzie ok ... przecież to ma być żywopłot, który nawet możesz ciąć

Ogród z pergolą 11:46, 01 gru 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
Jeszcze jeśli się nie pogniewasz wrzucę swoje trzy grosze....
Zastanawiam się nad twoją pergolą....
Zrobiliście w domu duże okna.
Duża powierzchnia przeszklenia ma dwa główne zadania: oświetlenia wnętrza i pięknych widoków zewnętrznych. Pergola zabierze jedno i drugie - w salonie będzie ciemno i nawet w dzień trzeba będzie się wspomagać sztucznym oświetleniem (oprócz lata).
Widok przez "tunelik" też nie wydaje mi się zbyt atrakcyjny, o podziale ogrodu na dwie części nie trzeba wspominać.
Altanki na końcu też raczej nie zobaczysz, bo konstrukcja tak długiej pergoli zupełnie ją zasłoni.
Pergola jest fajną rzeczą, ale nie w tym miejscu.
Myślę, że powinna łączyć przedogródek z ogrodem właściwym, a nie dzielić przestrzeń.
Poza tym nie pasuje mi do formy domu drewno, chyba że pomalowane. Nie wiem czy jesteś na tyle odważna, ale do nowoczesnej bryły w tej kolorystyce (szary, grafitowy) - pasowałaby mi konstrukcja w kolorze czerwonym (widziałam, że dom też ma przy oknach detale w tym kolorze).

Ale to już Twoja decyzja, ja tak tylko głośno myślę....

sylwia wrzucaj nawet 5 groszy o to chodzi w forum
podsumowując więcej jest głosów przeciwko pergoli na środku ogrodu..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies