albo słuchaj tam gdzie wsadziłabym tą choinkę po świętach zrobiło by sie takie wąskie gardło i tam ta pergole jako takie wejście z przedogródka to ogrodu cio?tam jest ok 7m od siatki do domu. 2m zajmie serb który jest zywopłotem i ze 3m ten swierk srebrny na choinke i zrobiłabym 2m szer pergole wzdłuz tej rabaty ale juz wtedy krótka chyba jakaś
Kasia, Karol sztukowo to napewno bedzie po 3-5szt minimum. za dużo gatunków, wiem...pomóżcie mi to zmniejszyć, z których gatunków zrezygnować?
a woda z rynny bedzie leciala tą rzeczka i na pierwszych 2-3m połozymy folie pod kamienie aby nie wsiąkała za blisko fundamentów
Kasiu ja też jestem za świerkiem cupressina, wyglądem bardzo zbliżony do serba i tez taki bezproblemowy z tego co czytałam.
a ceny to Ty masz rewelacyjne w tej szkółce, ja szukam 2,5m to ceny ok 170zł to duzo patrzac proporcjonalnie do Twoich. chyba poszukam dalej...
Ta jodła tak wygląda z daleka, na wiosnę dużo igiełek jej opadło z zewnątrz i ze środka, a potem puściła nowe i zagęściło się powierzchownie - środek pusty.
A co do przesadzania, to moje roślinki - te mniejsze (chociaż ostatnio też 3 metrowy cis i nutkajski) zmieniały mniejsce kilka razy w sezonie.
Drzewa są już dość duże, nie wiem ile mają dokładnie, ale coś około 15 lat.
Tak patrzę na ten plan i sobie myślę, że z tymi trawami to sobie jakoś poradzisz ... chociaż faktycznie może należałoby zdecydować się na jakieś 3 odmiany w większej ilości ... no i lawendy tutaj nie widzę ... ale wiesz co mnie najbardziej zastanawia? ... no zabij ale nie wiem o co chodzi z tą rzeczką?
A tak się jeszcze zastanawiam nad tą pergolą ... jeśli większość odradza Ci pergolę biegnącą od tarasu do altany ... a mimo wszystko Ty bardzo chcesz mieć ją u siebie bo Ci się podoba (mnie zresztą też) to może daj ją przy altanie albo w kształcie litery L (tam gdzie w rogu zaplanowany jest grujecznik) ... a drzewo możesz posadzić w innym miejscu ... albo, tak jak planuje sobie nawigatorka, nad altaną?
Tez tak sądzę że za dużo gatunków i za bardzo porozrzucane na rabacie. Ładniej będzie posadzić dużymi kolorowymi plamami, np po 6-7 turzyc w jednym miejscu, w innym tyle samo rozplenic.
... wiem wiem, że ta cała przyjemność jeszcze przed Tobą ... tylko chodzi o to czy wiesz na 100% gdzie posadzisz później to drzewko żeby dobrze się komponowało
ciężko jest skomponować tak na papierze tak obszerną rabate i niewiem czy nie skonczy się to tak ze na wiosne pokupuje po 5szt z każdej trawy i poprostu będę latac z doniczkami i dopasowywać
narysowałam plan rabaty trawiastej
ale juz mi sie wydaje że mam za duzo gatunków...
przez srodek rabaty usypana bedzie taka rzeczka z kamieni odprowadzajaca wode z rynny
R - róża okrywowa, niewiem jeszcze jaka. ale nie jestem pewna czy tak bedzie wokół tych schodów, na ta chwile chciałabym ustalic rabatę trawiasta. a skarpa tak jak podpowiada Bożena i Jazzy może podzielę na pół w poziomie palisada aby ułatwić sobie aranżację.
znalazłam w notatkach że gdzies Danusia polecała generalnie tą jodłe i u Ciebie na tych fotkach też nie wyglada źle..ale myslę że majac ogród trzeba przyzwyczaić sie do przesadzania czy usuwania roslin by robic miejsce nowym
generalnie to superowe masz juz te iglaki, ile one maja lat?
dziewczyno przeciez ja mam narazie tylko trawę i zywopłot
myslałam o posadzeniu go potem na granicy przedogródka i reszty ogrodu (czerwona kropka na zdjęciu). przypominam literka A to planowany na wiosne ambrowiec a G grujecznik