Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:26, 18 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Ok, to tylko fotka próbna. Z Chromu i Opery rzeczywiście nie można wgrywać fotek. Fotkę wgrałam w Edge. Trzeba napisać do admina.

Ewo, tez zacytuje, bo pieknie. Mozna juz wstawiac foty? Mam niedosyt, niewiele bylo ich tego lata u Ciebie, dla mnie za malo, wiec moze cos jesiennie?
Tak poza tym, to rozumiem ogrodowego dola, tez go mam, tyle ze moj wyglada na permamentny, i ciesze sie, ze Twoj sobie poszedl w cholere!
Droga do spełnienia 10:04, 18 wrz 2019

Do góry
.jpg[/img]
jaka to odmiana rozplenicy japonskiej ?
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:09, 18 wrz 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Co ta za trawa na pierwszym zdjeciu? Bardzo sie ciesze, ze zamiesciłas te zdjecia bo tak dumałam u siebie by w te miejsca po bukszpanach dac rozchodniki w niektorych miejscach i widze, ze to dobry pomysł bo super to wygląda u Ciebie, pieknie wygladają te hortensje pomiedzy sosnami i dają rade. Cudnie u Ciebie Klimatycznie i naturalnie. Pozdrawiam
Przedogródek na wsi do modernizacji 09:03, 18 wrz 2019

Do góry
Dzień dobry, drodzy Forumowicze
Od kilku miesięcy czytam forum i przeglądam Wasze piękne galerie, teraz czas się przywitać i zacząć działać.

Niedawno kupiliśmy dom na wsi. Wokół domu jest nieduży ogródek pełny kwiatów jednorocznych oraz obsadzony roślinami wieloletnimi. Poniżej załączam plan tych drugich (te pierwsze już przekwitnięte powoli karczuję, aby chociaż wysiać trochę trawy, bo teraz tylko klepisko i chwasty). Ogródek był dość gęsto porośnięty kwiatkami i prezentował się w lecie okazale, choć dla mnie zbyt pstrokato. Nie jestem żadnym ogrodnikiem, nigdy nic nie sadziłam w ziemi, pracuję na etacie, a opieka nad ogródkiem spadła na mnie Wspólnie z mężem stwierdziliśmy, że ogródek w obecnej formie to za wysokie progi na moje nogi i czas na modernizację tak, aby uzyskać schludny, skromniejszy ogródek nie wymagający zbyt wiele pracy. Na start mocno poglądowy schemacik:

Warunki mamy następujące:
a) ogród od strony południowej (południe tam, gdzie ulica),
b) ziemia gliniasta, prawdopdoobnie poprzednia właścicielka dodała do niej trochę piasku/żwirku, pH ok. 6,8-7 (tak wskazuje amatorski miernik),
c) sucho - ale jest możliwość podlewania (najchętniej założyłabym linię kroplującą),
d) wymiary do zagospodarowania: szerokość od strony ulicy do planowanej ścieżki - ok. 2,4m do 3,4m, długość płotu od ulicy ok. 16m, szerokość od żywopłotu z bukszpanu do ścieżki ok. 4 do 5m. Jak widzicie - malutko,
e) otoczenie: płot od strony ulicy czarny, kuty w stylu klasycznym, elewacja domu biała, dach czerwony; dom jest na wsi i chciałabym, aby ogród pasował do wiejskich klimatów

Nasz wstępny plan jest taki:
a) zrobić opaskę wokół domu i ścieżkę przy obu ścianach. Teraz jest klepisko a po deszczu - błoto
b) iść w stronę roślin wieloletnich, ozdobnych, odbornych na błędy początkujących,
c) wysiać trawę, ponieważ goła ziemia wokół roślin, zamieniająca się w błoto i szybko porastająca chwastami, to nie jest szczyt naszych marzeń.

I tu zaczyna się zabawa Jak widzicie rośliny wieloletnie są posadzone tam, gdzie akurat było miejsce Jest dużo róż, które całkiem ładnie kwitły w tym roku. Problem w tym, że niecierpię kłujących roślin, i teraz mam zagwozdkę, czy tych róż nie wykopać i oddać w kochające ręce. Zwłaszcza, że gołe, smutne gałęzie do ponad połowy ich wysokości wyglądają okropnie (takie "badyle", jak mówi mąż). Podobnie z jukami - poza rzędem po lewej stronie, reszta posadzona jest na chybił-trafił i raczej zostanie usunięta.

Marzy mi się zielony, pachnący i kwitnący ogródek, który będzie dobrze wyglądał od ulicy jak i od wewnątrz. Podoba mi się wiele roślin (hortensje, lawenda, szałwia, bodziszki, tulipany, hiacynty, piwonie, dalie, żurawki, hosty, czosnki, lilaki, jaśminowce, rośliny o kwiatach w kolorze fioletu, różu, niebieskiego, kremu, bieli itd.), ale nie umiem ich zestawić i dobrać do naszych warunków, nie mamy funduszy, aby wywieźć podłoże i nawieźć kilka wywrotek dobrej ziemi.
To, co na pewno zostawimy to: pas juk przy trzmielinie Fortune'a (variegata) po lewej stronie schematu, żywopłot z bukszpanu, róża pnąca (białe kwiaty) i trzmielina w rogu po prawej stronie. Zostawimy clematisy. Raczej zostaną też piwonie (kolorów nie znam) i duża połać lawendy w lewej części ogrodu (posadziłam za nią fioletowe czosnki ozdobne i olbrzymie). Mam jeszcze kilka dalii (wysoka z bodrowymi kwiatami, dwie czy trzy średnio wysokie z brzoskwiniowymi kwiatami z różowym środkiem), ale nie nanosiłam ich na schemat, ponieważ i tak trzeba wykopac karpy na zimę

Proszę, doradźcie, co możemy tu podziałać. Od razu może uprzedzę, że odpadają nowoczesne ogródki np. żwirowe czy pełne iglaków, nie podobają nam się ani nie pasują do wiejskiego otoczenia.

Załączam także zdjęcia ogródka:
ogródek wzdłuż ulicy w trakcie usuwania jednorocznych roślin (prawa i lewa strona):

lewy róg przy bukszpanie (zdjęcie nieco starsze, wykonane z ulicy):

Pozdrawiam!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:59, 18 wrz 2019

Do góry
Asiu - doszukuję się tych plusów z całych sił!

Przestało padać i nawet jakiś przebłysk słońca był. Mokro bardzo, ale założymy kalosze i za jakąś godzinę idziemy działać. Tylko strasznie wieje. Plus taki, że szybko osuszy .

Zobaczcie - tak wygląda ta jedna tuja - nieźle, co? Świetna zasłona dla posesji zbieracza. Zdjęcie z poziomu gruntu robione tuż przy istniejącym żywopłocie. Z prawej strony będzie jeszcze jedna i cztery z lewej. Potem odstęp (i tam serby) i potem znów 5 sztuk tuj - będą zasłaniać ten dom po lewej.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:57, 18 wrz 2019

Do góry
Widoczek deszczowy zza okna

No i Jude - też zza okna, ale pogoda nie zachęca do wyjścia..

Brzydka fuj fuj, prawda?

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:50, 18 wrz 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Agnieszko-Wendy jakbyś chciała to mam takie iryski, mogę się podzielić, takie na szybko fotki znalazłam

Z chęcią biały bym przygarnęła. Napisz na priv co i jak, jak znajdziesz chwilkę.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:37, 18 wrz 2019

Do góry

Jesiennie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:31, 18 wrz 2019

Do góry

Przeniesione.
Podmiejski ogródek 08:24, 18 wrz 2019

Do góry
Kasya napisał(a)

A moja taka, zjadła chodnik

o rany
wywaliłam kłosowca, bo był bardzo krzaczasty i za bardzo się rozkładał na tej rabacie. wygląda na to, że zamienił stryjek siekierkę na kijek
Nowoczesny ogród ze skarpami 08:03, 18 wrz 2019

Do góry
Dzisiaj pokazuję Wam moje gracki Póki co nie zakwitły
W tej samej szkółce, gdzie zakupiłam, widziałam teraz kwitnące gracki..

Obok traw skarpa ostra z kamieni, wiem, wiem niejedna z Was powie, że miałam na niej "coś" posadzić jednak stwierdziłam, że póki co mam wystarczającą ilość obsadzonych skarp. Będzie 'odrobinę' mniej podlewania i pielenia

a tak prezentują się Gracillimusy z daleka, na pierwszym planie w rogu mój malutki platan te kwitnące trawska przy tarasie to miskanty "sioux" chciałam je przesadzić na inne miejsce, ale mąż protestuje bo się mu tutaj bardzo podobają
p.s. pora schować basen
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:03, 18 wrz 2019

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:57, 18 wrz 2019

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:52, 18 wrz 2019

Do góry

Ogród bez reguł 07:42, 18 wrz 2019

Do góry
Ziiimno . Dziś po 6 było tylko +7 st.C. Wczoraj przechodził nad nami niż ze Skandynawii, przez cały dzień popadywało i wiało, spadło w sumie 4l wody/m2. Gdyby było cieplej, wegetacja mogłaby jeszcze trwać. Nie wiem, czy nie jestem naiwna (nie, wiem, jestem naiwna ), ale liczę na ZPJ. Mam wobec niej spore oczekiwania

Tak było w ub. roku - część roślin jeszcze w doniczkach. W tym liczę na co najmniej powtórkę
Działeczka Asi :) 07:38, 18 wrz 2019

Do góry
Dla miłych gości, częstujcie się

Może kawka?

Miłego dnia
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:35, 18 wrz 2019

Do góry

Działeczka Asi :) 07:31, 18 wrz 2019

Do góry
Kochani potrzebuję Waszej rady
Chodzi o tą rabatę z kulą bukszpanową, konkretnie o prawą stronę.

Muszę wsadzić coś w miejsce róż China Girl, ponieważ z powodu choroby bardzo szybko gubią liście i sterczą tylko takie gołe gałązki. Pryskanie nic nie daje i jednym słowem denerwują mnie. Ogólnie na wiosnę są piękne, pięknie kwitną, ale są zbyt chorobliwe. Mam je też wzdłuż alejki, ale tam zostają.
Do rzeczy...
- myślałam o innych różach, ale musi być koniecznie zdrowa, to jest priorytet. Musi
być mała 50-60 cm, tworzyć zgrabny krzaczek. No i długo kwitnąć i nie za bardzo
śmiecić Pachnieć nie musi, ma wyglądać.
- myślałam też o tujach Danica
- a może całkiem coś innego?
Między różami rosną tegoroczne jeżówki, więc jeszcze słabo rozrośnięte. Na samym brzegu turzyca Silver Sceptre i begonia stale kwitnąca. W przyszłym roku begonii będzie więcej. Ta co jest była sadzona jak były inne nasadzenia, dlatego jest tak rzadko. Bardzo proszę Was o rady, bo się miotam
Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:15, 18 wrz 2019

Do góry
Wierzba Hakuro zaczyna wygladac tak:
Juz jedna galaz czarna wycialam, a tu znowu schnie.
Co jej dolega?
Przerabianie ogródka pod swój gust 06:26, 18 wrz 2019

Do góry
Joku, prosze bardzo.

Uwielbiany przeze mnie miskant adagio.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies