Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w remoncie 08:21, 16 wrz 2019

Do góry
Byłam wczoraj w Skierniewicach. Impreza wielka i z rozmachem ale mam wrażenie, że wystawców z roku na rok mniej. Może to moje subiektywne odczucia bo wiecie jak to jest, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Na początku ogrodu wszystko się podoba i wiele by się chciało mieć. Wracałam zawsze z tych targów z wypełnionym bagażnikiem, ba nie raz wsiąść nie było jak. Wczoraj luzik. Ale też nie nastawiałam się na wielkie zakupy. To co chciałam, kupiłam. Mam ok 600 cebulek do wsadzenia, z moimi już wykopanymi będzie pewnie ok 1000.
Kilka tylko fotek bo w tłumie słabo robi się zdjęcia

Liliowo i kolorowo:) 08:07, 16 wrz 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Mam dwie te róże, jedna jest źle posadzona i słabo kwitnie, ale druga ma dobrą miejscówkę, ale kwiatów miała mało. Fakt, że to ubiegłoroczna róża, a dopiero w 3 roku róże pokazują na co je stać. Czekam na tak cudowny efekt jaki Ty osiągnęłaś.

Róże jeszcze pięknie kwitną chodz nie tak jak u Ciebie Dorotko Też mam dwie te róże, jedna mi przymarzla ale odrosla W planie mam na wiosne te chore powymienieniac na inne ale wiesz jak to z planami na ten rok też ich miałam mnóstwo, a życie niestety inne miało plany wobec nas
W pobliżu też mam piękne tereny z wodą, wczorajszy spacer...

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:04, 16 wrz 2019

Do góry
Przyjechały zamówione rośliny.
Czosnki Millenium kupowane tylko one u jednego sprzedawcy wcale nie wyglądają na Millenium
tylko na sklane...jeśli możecie potwierdzić moją obawę to piszcie,
bo zastanawiam się nad reklamacją?

Sadzonki "czosnków" za 13 zł, a obok goździk Kartuzek za 5zł, to już mi wygląda na nierzetelnego sprzedawcę?

Dlatego nie lubię kupować przez internet.

Pozostałe rośliny przyszły profesjonalnie zapakowane
i aż miło mi się zrobiło na ich widok....gęste mocno ukorzenione rośliny

1.Jeżówka blada echinacea Pallida
2. Goździk Kartuzek
3.Biały Miskant chiński 'Memory'
4.Obiedka szerokolistna (Chasmanthium)
5. Rozplenica japońska 'Hameln Gold'
6.Różowa Rozplenica japońska 'Read head’
7.Sesleria jesienna (Sesleria autumnalis)
8.Trzcinnik krótkowłosy (Stipa brachytricha)
9.Trzęślica 'moorhexe' (Molinia arundinacea)
10.Zielonkawa Jeżówka 'Green Jewel'
11.Liatra kłosowa 'Kobold' (Liatris spicata
12.Rozpław niebieski (Pontederia cordata)
Liliowo i kolorowo:) 07:48, 16 wrz 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Danusiu dziękuję za info...kochana jaka ja jestem zakręcona przecież wiem,
że Ty Danusia
Buziakczki

Trawki dla Ciebie

Wzgórze chaosu 07:12, 16 wrz 2019

Do góry
Na szczęście na tyłach tej rabaty dylematu już nie ma Jest wg mnie ślicznie
W porównaniu z wiosną duża zmiana, ale remont roślinny żaden. Wyciągłam jedynie plastikowe obrzeże no i teren na górce oczyściłam. Ba, 3 dni zeszło

Chodzi mi jeszcze po głowie, aby na ziemię miedzy rodkami a hortkami położyć jakąś nawierzchnię... raczej duże płaskie kamienie niż coś innego... Jak myślicie? I na to karmnik ościsty, aby zakrył przestrzenie? A w nogi hortek? Runianka? Miejsca tam raczej niewiele a funkia pod hortensjami z tych dużych - guacamole - ale ma piękne liście i kwiaty, pachną obłędnie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:01, 16 wrz 2019

Do góry
co to za odmiana pysznoglowki ? ogrod obledny ❤

Wzgórze chaosu 06:56, 16 wrz 2019

Do góry
Po trzydniowej walce z podłożem zaczęły się roszady roślinne

Rododendron przeniosłam na inną rabatę. Cis z chochoła stał się kulą. Małe iglaki zgodnie ze strzałkami poszły w nowe miejsca. W sezonie ogromny berberys z kuli robi się krzaczorem, ale zostaje. Wiosną przytnę go jeszcze mocniej. Mimo, że dominuje w tej rabacie lubię go bardzo i nie mam sumienia wywalić. Dostał towarzystwo, które kiedyś przyćmi go urodą i stworzy mocny akcent - dereń pagodowy variegata - moje LOVE po wizycie w Wojsławicach
Aby podbić kolorystycznie derenia i nawiązać do bordowych akcentów w postaci dwóch buków, żurawki i przebarwiającej się mocno vanilki przytargałam z różnych miejsc w ogrodzie trzy kule berberysowe. Pomysł spontaniczny, ale myślę, że trafiony. Te liściaste kule rozdzieliły miks kul iglakowych, różnych w kolorze i fakturze. Cieszy mnie też nowy kształt cisa, który po dwóch cięciach jest śliczną kulą. Dlaczego 19 lat temu zasadziłam ich tylko kilka

Wykopałam cebulkowy i szałwiowy szpaler, wyciągłam plastikowe obrzeża.

Szałwie posadziłam pomiędzy kulkami bukszpanowymi a nie w rabatę wykuszową, jak wcześniej z Anitką planowałyśmy. kobieta zmienną jest
Soczyście zielony szpaler z carexa Irish green wylądował jako wypełniacz w zagłębieniu na bramę, pod kosodrzewiną i kukiem Tricolor.
Zamiast szałwiowej rzeki "woda" będzie miała kolor Vanilla fraise Nie będzie już niebieska, ale tak dynamiczna, jak ta barwna odmiana hortensji. Dziękuję Magleska za pomysł Kosztował mnie tylko trochę pracy: 7 vanilek miałam posadzonych w różnych miejscach w ogrodzie i tu je przytargałam. W sierpniu podczas kwitnienia. No wariactwo, ale już tak mam i ciężko z tym walczyć

Rzeka hortek jest na razie mocno chaotyczna, ale ich bryła ma podobny wiek i grubość, więc za rok będzie pięknie.

Żurawki wykopałam i podzieliłam. Tu idealnie wstrzeliłam się w sierpniowe wytyczne dotyczące rozsady

Przetasowałam też nieco szpaler hakonek. Szpalery są piękne, ale do mojego ogrodu, a może mojej głowy
i w tak intensywnym kolorze za bardzo nie pasują Nie grało mi też połączenie żółci i borda na zakręcie

Po lekkiej zmianie jest nieco lepiej. Niemniej musi się ten pomysł uleżeć Cieszy mnie fakt, że bez obciążenia w postaci podłoża, każda zmiana będzie w przyszłości szybsza i łatwiejsza.
Hakone składa się teraz z dwóch bloków, z których jeden zakręca i ładnie zamyka rabatę. Bordo żurawka za zakrętem już mnie tak nie denerwuje. Pasuje do opaski w garażu i też zaraz chowa się w jego cieniu

Hakone rozdzielają 3 molinie, nie wiem, czy mi tu pasują... Pierwszy raz miałam w ręku molinie to kupiłam Na szczęście w tym sezonie miałam tylko kilka takich szaleństw zakupowych Na razie mi tu grają, są zielone i rozdzielają hakonki. A jako, że rabata jest wielowymiarowa, widziana z wielu różnych osi widokowych więc może jednak na tak ... Co myślicie?

Trochę... no dobra, przyznaję się, bardziej niż trochę nie pasuje mi kolor żółty z mocnym różem! Wiem wiem Sylwia, że po przeciwnej stronie jest szpaler z soczyście żółtego carexa everillo Wiem I że ta żółć spaja te obie rabaty... ale jak patrzę teraz przez okno to mi aż zgrzyta i trzeszczy. Jedyny plus jest taki, że na razie nie klika na tym etapie przebarwiania hortensji. Gdy były białe było ładnie. Gdy dojdą do jesiennego brązu też będzie fajnie, ale wtedy hakone przyschnie, no masz babo placek Żółto-różowy

Wzgórze chaosu 06:51, 16 wrz 2019

Do góry
Melduję, że rabata frontowa boczna już po remoncie Ogromne ufffff
Przyszły rok pokaże, czy roszady roślinne przyniosły efekt, ale już jestem zadowolona. Czekam jeszcze na zimowe obserwacje.

Tutaj jest początek dylematów i propozycji
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=96

Kopiuję kilka fotek dla zobrazowania, jak było wiosną.

Nie pasowały mi przede wszystkim kamyczkowo - korowe podziały, ogromna przepaść kolorystyczna w podłożu, miks roślin na górze plus kolorowe szpalery hakone i żurawki.
Sylwia podjęła próbę pocieszenia mnie czerwcową fotą, ale wiecie, jak gospodarzowi nie klika - remont musi być

Najgorsza robota dotyczyła podłoża a raczej tego czym było pokryte. W 2000 roku ten kącik wyglądał tak:

Kilka lat później tak:

Trzy dni, średnio po 6 godzin zajęło mi wytarganie całego dziadostwa, które tam było. Pod szarym żwirem leżała... gruba folia budowlana, worki po korze... Szmata, z którą walczy Danusia, to luksus w porównaniu z tym, co ja tam znalazłam. Dla kontrastu pod białym żwirem nie było nic. No dobra, były kartony, które ambitnie położyłam tworząc w 2016 r. tę "białą" rabatkę doklejoną do reszty na górce. Taka byłam z siebie dumna, oczytana postami na Ogrodowisku. Skończyło się przecież pismo obrazkowe a zaczęła lektura Jak widać pobieżna bardzo. Kartony mają sens, ale pod korę. Pod żwirem, gdy po jakimś czasie już ich nie było, zaczęła się taka masakra:

Ostre kamyczki wbite w gołą ziemię a między nimi tona chwastów z których najgorsze maleństwa w tysiącach chyba sztuk. NIGDY WIĘCEJ! Nie chcę już żwiru na rabatach! I z dumą melduję, że oprócz maleńkiej rabatki wykuszowej nie mam go już nigdzie Ani w rabatach ani na obwódkach. Nie liczę ile paznokci i rękawiczek zdarłam, ile wiader przerzuciłam i taczek wywiozłam - kręgosłupie wybacz! Ale czuję taką wolność, że na prawdę warto było. Złapałam oddech, ja, a przede wszystkim ziemia.

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 06:23, 16 wrz 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Cudnie energetycznie i kolorowo. Zbliżającej się jesieni to w ogóle nie widać .

Dziękuję Agatko może w ogrodzie jesieni nie widać ,ale w mojej głowie to tak
No może po Miłorzębie widać że za chwilę koniec sezonu

Migawki z ogródka 06:23, 16 wrz 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Wieczornik i mnie myli

To sadzenie sobotnie chyba mi plecami wyszło dziś tak się prezentują - i nadal jest tyle, ile wsadziłam

Lucy, świetnie to wygląda Teraz od spacerowiczów się nie opędzisz
Ciekawa jestem twojego miskanta. Choć może być trudno ze zdjęcia rozpoznać. Wczoraj byłam w Rykach i podziwiałam narodową kolekcję miskantów. No szczęka opada ile ich jest i jakie piękne.
Czy wybierasz się do Kwartecika 28 września? Przywiozłabym ci Margaret Hilling, jeżeli temat aktualny. Jak nie, to może ktoś inny się skusi. Co ty na to?

ps Cholercia muszę sprawdzić czy nie wypieliłam tego wieczornika od Lucy, właśnie mi o nim przypomniałyście. A ostatnio czyściłam tą donicę....
Sezon 2017 u Hanusi 05:34, 16 wrz 2019

Do góry
Aniu, dzięki za odwiedziny. Dalie w doniczkach nie mają czym się rozpędzić, to zachłanne rośliny, najlepiej żeby obok miały dużo papu, o czym pewnie wiesz. Dziś wietrznie.
Miłego tygodnia.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:18, 15 wrz 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Niunia ma gdzie się wybiegać i wariować. Pięknie i kolorowo u Was.Pozdrawiam.

Ma gdzie , a ostatnio ma też z kim bo znaleźliśmy w dalszym sąsiedztwie kolegę

i szaleją

a kolega równe dwa miesiące starszy tylko

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:15, 15 wrz 2019

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:14, 15 wrz 2019

Do góry
Milka napisał(a)

miłego dnia dla wszystkich

Podziwiam nieustannie te widoczki
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 23:13, 15 wrz 2019

Do góry
Na zdjęciu poniżej widać jak głęboko się wkopuję - mam nadzieję, że wystarczająco? I jak czają się na mnie te betonowe paskudztwa. Wymyśliliśmy, żeby wynająć minikoparkę do kopania pod rabatki. Ale zastanawiam się, czy to dobry pomysł, bo boję się, że koparka przemiesza mi ten gruz z dolnej warstwy z lepszą nawiezioną ziemią i efekt będzie odwrotny od zamierzonego. Mam rację?

Z pozytywnych rzeczy: mąż robi fundament pod domek narzędziowy

I trochę darów odchodzącego lata:

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:13, 15 wrz 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:12, 15 wrz 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:11, 15 wrz 2019

Do góry
Jeszcze staw

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:08, 15 wrz 2019

Do góry
O poranku

Kwitnie wiele ostróżek, które zostały przycięte po pierwszym kwitnieniu

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:07, 15 wrz 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies