Kiedyś czyli 30 lat temu, a robiłam takie tarasy z sosny, bo nie było nic innego, więc robiło się albo z sosny albo ze świerku. To że Twój taras wytrzymał 10 lat nie oznacza, że każdy taras wytrzyma tyle. Twój był dobrze zadbany
Tarasy na lata się nie pobiją, nie zmienia to faktu że sosna to najgorszy materiał.
Gorsza od sosny jest tylko lipa, topola, olcha i świerk.
Zaraz wydatek, 40 lat działałam bez odkurzacza i przeżyłam. Teraz mam odkurzacz ale z kory zbieramy ręcznie. Wciąga korę i jak liście mokre to wcale nie wciąga.
Przy okazji cytowania pozwoliłam sobie na podzielenie tekstu i poprawienie błędów.
Tekst pisany bez znaków interpunkcyjnych i nie podzielony jest mało zrozumiały
Moja opinia jest taka: wszystko co tanie jest mało warte. Deska sosnowa wygrywa w rankingach cen, jednak jesli chodzi o wytrzymałość to niestety. Za 5 lat wymienisz bo będzie się sypać, a drewno egzotyczne wytrzyma 50 lat.
No i podczas użytkowania wyłazi żywica, co nie jest zbyt miłe podczas leżenia czy chodzenia boso po tarasie.
Wszystko zależy od tego jak długo będziesz tutaj mieszkał.
Zdjęcie jest ok, widać że nadmiernie wyrosło. Ale to niezbyt dobry wybór na szpaler formowany bo główną ozdobą są przecież gałązki. Najlepiej aby ten krzew nie był cięty.
Teraz to bym na wiosnę ucięła w pionie żeby zawęzić szpaler i górą lekko ścięła.
Możesz przesadzić przecież jeszcze. Będą się rozkrzewiały, ale z tendencją rośnięcia do góry. Bo to kolumnowa odmiana, więc nie nadaje się do tego co chcesz. Posadź je we wrzosowisku jako śliczne kolumny, a nie próbuj z nich robić innych odmian
Nie tnie się, gdy jest posadzona jako krzew, wtedy jest dość kompaktowa, zwłaszcza odmiana. W żywopłocie to już co innego, tylko że szkoda jej na żywopłot. Jaki masz ten szpaler? Pokaż to może lepiej doradzę