Ogród inny niż wszystkie moje ostatnie. Kolorowy, z tujami Danica i Miriam, świerkami 'Edith' i jodłami kaukaskimi. Wiąz 'Camperdownii' ma wodospadzie i kolorowo, dużo żółtych tui. Jest świerk 'Conica' i świderek z tui. Dużo wszystkiego, ale poukładane. Cisy cięte w kielichy i w diament. Wielki staw, w którym można pływać. Są też białe kamyczki, których nie znoszę, ale są.
A jak z tym walczyć, około 500 metrów trawnika mam w takie kopczyki. Na wiosnę robiłam wertykulację, ale to nie poprawiło trawnika. Jak chodzę to czuję pod nogami te pagórki.
Jako żywo tak zrobiłem. Dzięki za poradę Przestałem lać w ogóle, tu gdzie najbardziej zaatakowało jest niby nasłonecznione cały dzień i sucho, za to pod drzewami mokro, a trawka pięknie rośnie. Czekam na efekt. Można jej jeszcze jakoś pomóc? Podrzucić jakiego nawozu żeby się wzmocniła czy czego innego?
To zapewne rdza, ona się tak pojawia późno raczej, mogłeś lepiej nawozić i podlewać trawnik latem. Był za mało nawożony i zasuszony. Może jeszcze zbyt wysoko koszony?Teraz już za późno na nawożenie azotowe i wzmocnienie trawnika, nawozy jesienne teraz są na czasie. Mają mniej azotu. Ale zastosuj. Skoś trawnik normalnie lub nieco niżej niż zwykle i zastosuj florovit jesienny do trawników. Podlej.
Piaskowanie wykonuje się gdy gleba jest twarda, zbita i nie przepuszcza wody ani składników pokarmowych a także powietrza do korzeni, a trawnik zafilcowany.
Piszesz że ziemia jest lekka. Ja bym nie robiła nakłuwania, a posypała kompostem, przegrabiła i wygrabione grube kawałki wyrzuciła (gdy kompost nie przesiany).
Wprowadzanie piasku, gdy gleba i tak lekka - mija się z celem moim zdaniem./ Bardziej zalecałąbym wertykulację, czyli tylko wierzchnia warstwa trawnika nacinana i odfilcowana.
Przyjmuję w ciemno sugestię . W sobore akcja trawnik. Dawka zalecana 30-40g/m. Sypnę 30g. Bedzie ok?
Tej jesieni to tylko raz posypać nim? Czy w pazdzierniku rowniez?
Wykop ją z tych kamieni grubo nasypanych i posadź normalnie,l jak iglaka w sprzyjające warunki glebowe, odpowiednią ziemię i lekko wysciółkuj korą sosnową.