W Ratyzbonie sporo klombów. Wszędzie widoczne ślady suszy. Miasto robi duże wrażenie ale ogrodowo - nie trafiłem. Nie zrobiłem tam wiele zdjęć - nie pokazuję.
Ogród i palmiarnię przy pałacu Nymphenburg już relacjonowałem ( zdjęcia wyżej). Tam, ogród przypałacowy w innej porze roku na pewno zrobiłby lepsze wrażenie. Za to palmiarnia ogromna i pełna ciekawych roślin. Największa z tych które dotychczas widziałem. Ogród warzywny wyjątkowy. Zrekompensował początkowe rozczarowanie ogrodem głównym. Autorzy nasadzeń w ogrodzie warzywnym ( bardzo dużym, mogącym być przedmiotem osobnych odwiedzin) udowodnili, że nie tylko kwiaty zdobią. Zestawienia roślin były naprawdę zaskakujące. Sadzone z kunsztem tworzyły piękne kompozycje. Mam wolne 5 arów ogrodu warzywnego którymi obecnie się nie zajmuję. Pod wrażeniem ogrodu warzywnego w Nymphenburg nabrałem ochoty na ozdobny ogród warzywny
Obiecana relacja ogrodowa;
Pierwszy przystanek Karlowe Wary.
Tu nie spotkałem ogrodów. Może zbyt słabo szukałem. Miasto ukwiecone. Typowe klomby
Znalazłem magnolię. Ogromna
nie jest to grupa drzew lecz gałęzie wyrastają z jednego korzenia.
Na klombach znalazłem buraki naciowe. Bardzo mi się spodobały. W otoczeniu heliotropów i aksamitek pięknie się prezentowały
Ula - u mnie strona południowa wypełniła się nie tylko hortensjami, ale też miskantem Zebrinus.
Mówisz o minimalizmie - do tego dochodzę. Zdecydowałam, że byliny będą mi tylko wypełniały wolne przestrzenie między zimozielonymi. A hortensje bukietowe są zdecydowanie bezproblemowe. Tylko dać im trochę papu i dużo wody w upalne dni.
Wystarczy poobserwować swoje roślinki, a one same powiedzą, czy im u nas dobrze
U mnie jeszcze jest ten minus, że mimo starań z wieloma roślinami musiałam się pożegnać z różnych względów, najczęściej chorobowych.
Już mnie męczy ciągłe zastanawianie się: jak nie to, to co w zamian.
Podlewa Ci ogródek? Bo u mnie pada co chwilę, ale mało.
Pozdrówka
Małe zakupy wraz z lokowaniem produktu
Piękne krokosmy i trytomie wraz z prosem a do tego w końcu okiennice na garaż i farbka do nich w kolorze świeża borówka.
Będzie pięknie
To rzeczywiście jak w górach
Zarośla też potrzebne. Choć nie każdy lubi busz teraz moda na domki z równym trawnikiem i gdzieś tam donice z kwiatkami nawet z moim minimalizmem to dla mnie nuda