Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Chwasty w trawniku 09:32, 04 sie 2016

Do góry
Wyjmij z korzeniami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:25, 04 sie 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Hmm... fajnie jest być Twoją Przyjaciółką
Czy każda kawka z Tobą łączy się z bezcennymi poradami ogrodowymi?

Tak, zawsze to wychodzi na dobre ogrodowi. Jeśli ktoś uważnie słucha
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:24, 04 sie 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
Danusiu czy masz doświadczenia z naparstnicą Illumination ?

Ja bym w to nie szła, zbyt mieniąca i pewnie jak wszystkie wynalazki po przekwitnieniu kaput.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:23, 04 sie 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
Dominiko ja mysle, ze glebokosc i szerokosc dolka okresla klient i to on ma zawsze racje

Tu nie chodzi nawet o tę głębokość i szerokość, a o to czy z dołka odpływa woda po nalaniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:22, 04 sie 2016

Do góry
bozaj napisał(a)

Danusiu, a te jeżówki to jak się nazywają?

Echinacea purpurea, zwykłe, najzwyklejsze.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:18, 04 sie 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)

Ja rozumiem, ale Ty jako fachowiec z tak bogatym doświadczeniem jak sadzisz w takich terenach?

Jeśli widzę glinę i to wielką glinę to uciekam z takiego ogrodu, bo przedsięwzięcie wymaga "głębszego zagłębienia się" . Jeśli nie ucieknę to:

Znaczy najpierw myślę:

- czy jest potrzeba robienia podwyższonych rabat? - z reguły zawsze jest
- robię przemieszanie gliny mocnym sprzętem z materią organiczną i piaskiem celem stworzenia jednolitej, rozdrobnionej gleby, wyżej niż poziom trawnika
- myślę, czy trzeba budować odwodnienie na brzegu rabaty? - z reguły zawsze trzeba
- patrzę, czy jest gdzie odprowadzić wodę z odwodnienia? (budowa studni chłonnej lub biobloków)
- dołek kopię dużo większy, na dnie dołka wiercę dziurę, a pod drzewa przewiercam się wiertnicą do piasku, w powstałą dziurę sypię kamienie, na kamienie włóknina (lub odwodnienie załatwi sprawę)
- roślina wsadzona w glinę w dołek - nawet jeśli zostanie zaprawiony dobrym podłożem, będzie funkcjonował jak "garnek" nabierze wody i roślina wcześniej czy później się zatopi, korzenie w wodzie stagnującej więcej niż 2 dni zaczynają zamierać, a z nimi cała roślina.

Pytanie: czy ta glina jest właśnie taka jak mówię? Nie wiem. Nalej w dołek wody i zobacz, czy stoi czy wsiąka.

Z reguły mój kosztorys - mądry, bo uwzględniający te wszystkie działania, jest zawsze wyższy i wygrywają takie firmy, jak opisujesz. Jednak, czy jest to dobre dla ogrodu i jego właściciela, gdy po zainwestowaniu ogromnych finansów wszystko pada? I ogród jest do zrobienia od nowa? Nie wiem, oceni to inwestor, gdy mu wszystko padnie, albo większość.

Wtedy nie poprawiam takich inwestycji po kimś. No może raz mi się zdarzyło, ale właściciele sami robili i zatopili majątek na cisy. Potem naprawiliśmy stan rzeczy i ogród do tej pory daje radość, a ja mam co jakiś czas w nim dosadzanie. Ale woda odpływa. Wszystko rośnie.

To ten ogród http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-dworku

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:09, 04 sie 2016

Do góry
Mój trawnik był "przygnieciony" ale to normalne po przewaleniu się tylu ludzi ze sprzętem. Najpierw zrobiłam "podnoszenie" trawy grabiami plastikowymi, odwrotną stroną. Potem poczekałam dzień żeby wstała, następnie skosiłam o jeden stopień niżej i posypałam próchnicą odkwaszoną leciutko, ręką. To wszystko. Parę dni temu nawiozłam i podlałam.

Trawnik odżył, jedynie pod bukiem mam mocno zacienione i tam trawnik nie wygląda doskonale. Nie ma po prostu słońca. Zastanawiam się nawet nad zlikwidowaniem go w tym rejonie.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:05, 04 sie 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn.

Nie zaszkodzi jeśli dobrze podlejesz trawnik mocnym strumieniem, aby nawóz rozpuścił się i dotarł do korzeni. Jeśli go tak zostawisz to zaszkodzi.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:04, 04 sie 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn.

Jeśli nawóz to już tylko jesienny - Florovit jesienny do trawników.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:04, 04 sie 2016

Do góry

Najpierw go dobrze nawodnij, a potem dopiero jesienny nawóz. do trawników.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:03, 04 sie 2016

Do góry

Zrobiłeś błąd z tym odchwaszczaczem. Trzeba było szukać odpowiedniego nawozu, teraz to nie wiadomo co doradzić, podlewaj intensywnie, może mu się poprawi. Pewnie za mało i nawozu i wody.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:02, 04 sie 2016

Do góry

Powiem, że płyn do ust może zawierać coś co zwalcza algi Poprawiać przepuszczalność gleby
Nie wiem, trzeba kupić płyn i poczytać co on zawiera
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:02, 04 sie 2016

Do góry

Elfik napisał(a)
Danusiu, proszę, wyprowadź mnie z szoku! Oto, co znalazłam w poradniku ogrodniczym w temacie: jak samodzielnie zrobić nawóz do trawnika...
Do 40-80 litrowego zbiornika z wodą wlej puszkę mocnego piwa, butelkę wody mineralnej, pół szklanki amoniaku, pół szklanki płynu do mycia naczyń, pół szklanki płynu do płukania jamy ustnej. Co trzy tygodnie zasilaj nawozem trawnik po czym obficie podlej wodą.

No, nie powiem, byłoby tanio. Co Ty na to?!
Mam jeszcze pytanie dotyczące Rosahumusu: czy można go stosować niezależnie od dokarmiania roślinek nawozami? Bo na razie staram się tak na zmianę, bo nigdzie tego nie piszą...

Co do pierwszego to ja bym nie ryzykowała, chyba że na skrawku eksperymentalnym.
Ale wyznaję prostą zasadę, jak masz rozwiązanie sprawdzone, po co komplikować i jeszcze tak dziwnie, płyn do ust? Trzeba by wdać się w analizę co on zawiera itd. To chyba dla żartu ktoś napisał.

Rosahumus nie działa tak jak zwykłe nawozy, on poprawia jakość, strukturę gleby. Można go stosować z nawozami.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:01, 04 sie 2016

Do góry

Bardzo dobry sposób jeśli nie mamy wyczucia w ręku lub specjalnego siewnika.
Proponuję zrobić próbę gdzieś na trawniku ulicznym
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:01, 04 sie 2016

Do góry

borubar napisał(a)

Efekt po kilku dniach gwarantowany

Sebek piszesz tutaj o Magicznej Sile do trwaników Substrala? bo mam zamiar coś kupić, żeby wreszcie cieszyć się czymś co można nazwać trawnikiem. Do tej pory mam nazwijmy to "małe problemy" z uzyskaniem efektu zadowalajacego. Staram się dobrze nawadniać trawę, ale chyba zbyt wczesnie wsiałem w tym roku i stąd te mizerne efekty. mam place z dobrą, zieloną i gęstą trawą, ale sa miejsca, gdzie trawa nie wyrosła tak jak powinna, do tego pojawiły się w miejscach chwasty etc.

Tam gdzie są placki dosiej, Koniecznie podlewaj systematycznie.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:59, 04 sie 2016

Do góry

Jeśli po uruchomieniu nawodnienia zobaczysz nierozpuszczone granulki, to dolej ręcznie polewaj. Granulki muszą zniknąć.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:59, 04 sie 2016

Do góry

Możesz, ale trzeba go dobrze rozpuścić polewając wodą z węża. Prysznic musi być na tyle silny, żeby granulki się rozpuściły. Możesz także zastosować Magiczną Siłę do trawnika - interwencyjny, rozpuszczając w nieco mniejszym stężeniu i polewając konewką z sitkiem, wtedy szybciej zadziała.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:58, 04 sie 2016

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Czym mogłabym nawozić trawnik, który ma zaledwie 4 tygodnie? Nie rośnie , ma dopiero około 3-4cm i bardzo jasny kolor. Czy Hydrocompleks NPK 12-11-18 będzie odpowiedni i nie spali tak młodego trawnika? Czytałam, że Danusia go stosuje, ale nie wiem czy w moim przpadku też mogę go zastosować?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:55, 04 sie 2016

Do góry
Przy zawijasach nie polecam kosiarki z napędem, ciężka i mało zwrotna, poza tym dużo komplikacji w manewrowaniu, odłączaniu napędu. Masz rację, zwykła spalinówka jest ok.
Chwasty w trawniku 08:53, 04 sie 2016

Do góry
Jeśli to perz to zginie, on w trawniku nie ma szans, bo nie znosi koszenia. Po jakimś czasie go nie będzie. Z herbicydem nie próbuj nawet. Pędzelkiem? to już przesada kochana

Najwyżej wyrywaj, ale po co się tak ceregielić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies