Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 15:25, 18 cze 2019

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 15:22, 18 cze 2019

Do góry
Aniu dziękuje za zaproszenie i możliwość zobaczenia Twojego romantycznego ogródka. Podziwiam róże i hosty, bo tych prawie nie mam. Rabaty i dodatki masz śliczne. Do domku chyba wróciłam najpóźniej, bo dopiero w poniedziałek Ale było warto poznać kolejne ogrodowo zakręcone Panie i Panów.

Tylko kilka fotek zostawiam, ale nasza Sylwia pewnie nadrobi fotki Masz tak romantycznie, że sesje ślubne można u Ciebie robić.

Przedziwny Ogród 15:19, 18 cze 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Przedmiot zdjęć piękny. Ty robisz wspaniałe zdjęcia. Czy to u Agatki czy u Ciebie lubię je oglądać.

Dziękuję i zapraszam częściej

Ogród z wilkiem zamkn. 15:04, 18 cze 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)

Uwielbiam ja, jest cudna p.s mowilam Ci juz ze lecisz jak burza? Niesamowicie, pracowita pszczolko Pieknie naprawde pieknie

Kasiu na fotkach można niedoskonałości ukryć ale i tak dziękuję za miłe słowa
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:04, 18 cze 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:01, 18 cze 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:58, 18 cze 2019

Do góry
Tak jak już można zauważyć po fotkach ostatnio mój ogródek i wątek poszedł w odstawkę. Pracuje a w każdej wolnej chwili korzystam i spaceruje po innych ogródkach w realu EM chyba nie wiedział co go czeka jak namawiał mnie wielokrotnie do założenia wątku na ogrodowisku

Niedziela rozpoczęta o 4.30, aby zaliczyć spotkanie u Ani z wątku Za drzwiami do ogrodu.... Śliczny romantyczny ogródek z wieloma dodatkami, cegłą i białymi elementami architektury. Róże zatopione w bylinach i hosty.

W samym słońcu 14:04, 18 cze 2019

Do góry
To ta rabata z trawami.
Dłuższy bok około 9m z kawałkiem
Krótszy o około 1 m krótszy
Szerokość 2 m
Na moją je posadzone Hameln
Jest tam na środku Baronessa
Po prawej tam są dwie hortensje

Od dłuższego boku między trawami po 1 jeżowce sa.
Teraz w tym tygodniu zamówię jeżówki, ale nie wiem czy dać tu białe czy czerwone czy różowe ( pisałam wyżej)

Pytanie odnośnie tej rabaty- czy brać tu pod uwagę drzewo?1-2-3 Sztuki?? Od słupa idzie do domu kabel nad ta rabata jakby to było istotne
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:01, 18 cze 2019

Do góry
DMN napisał(a)
U mnie trawa też jest miejscami pożółkła. Pewnie mogą być takie przyczyna jak nawóz lub/i woda albo za dużo albo za mało. Gleba u mnie zasadowa i taka skorupa się robi jak słońce przypiecze staram się podlewać regularnie nie patrzę i nie czekam na deszcz, za domem w cieniu lepiej rośnie niż w słońcu. Nawóz do tej pory dawałem dwa razy, wertykulacja i aeracja na wiosnę oczywiście przeprowadzona, trawa Barenbrug uniwersalna.

@damcio24 Trawa przepiękna, wzorowa, sam bym chciał właśnie takie coś mieć, siana czy kładziona z rolki? System nawadniający jest?

Hej. Z rolki 3 lata temu. Na poczatku przechodziłem wiele problemów pojawiających się u innych uzytkownikow forum ale nauczyłem sie mojego trawnika i teraz w miare nieduzym nakładem sił, trawunia wygląda super. Oczywiście jest nawadnianie które w taką pogodę jak ostatnio zapodaje 6 kubików wody w 360 m2 trawy dziennie. DO tego sporo nawozu. Obecnie trawik jest jeszcze bardziej gesty niz ze zdjęć z maja. Obecnie to dywan, nie chce sie chwalic ale nie widziałem bardziej gęstego trawnika, moja 7 konna kosuiaraka jakby mogła mówić to by potwierdziała
Blaski i cienie nowego życia 13:43, 18 cze 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ula moje szałwie też zjedzone przez ślimaki. Miałam cały pas przetrwała jedna

To pocieszające trochę ślimaksa wysypałam już pół opakowania w ogrodzie. Ale żal mi najbardziej tej najniższej szałwi. Może się coś odbuduje.

U mnie chyba lepiej postawić na niskie przetaczniki. Ożanka też fajnie rośnie, będzie fiolet. Werbena hastata też się spisuje. Coraz bardziej jestem przekonana żeby szałwie odpuścić.

Penstemony jeszcze fajnie rosną i nawet się wysiewają.

Ptasi gaj 13:35, 18 cze 2019

Do góry
U nas przy ulicach są takie łąki kwietne bzykow, motyli od groma nie wszystkie trawy jeszcze kwitną.

Każdego roku było już wszystko wygolone a w tym roku jeszcze kosiarki nie chodziły. Najpierw była susza nie było czego kosić teraz łąki kwietne.
Jak tu kosić jak tyle bzykow.

Zielony tarasik w wielkim mieście 13:18, 18 cze 2019

Do góry

Cześć,
piszę tu jako amatorka ogrodnictwa z prośbą o pomoc w urządzeniu mojego małego tarasu w mieszkaniu. Kocham rośliny i zieleń, niestety nie mam doświadczenia w ich uprawie, a jako mamie dwójki maluszków zupełnie brakuje mi czasu na czytanie, a nawet oglądanie cudnych zdjęć, które tu wstawiacie.
Zdjęcia, które wklejam, to pozostałość z "ubiegłego roku", kiedy to na chybił trafił kupowałam rośliny lub wsadzałam to, co dostałam od rodziny Chciałabym zrobić z tym porządek, stąd prośba o rady - co dokupić, jak ustawić? Podobał mi się proponowany tu na forum pomysł wsadzenia na stałe roślin całorocznych, zimozielonych (chcę mieć też zieleń zimą), a do tego wsadzanie sezonowe roślin kwitnących. Tylko jakie rośliny wybrać? Jak to zorganizować mając na uwadze kupione już przeze mnie dość małe donice?

Będę wdzięczna za uwagi i sugestie

A tu kilka informacji odnośnie tarasu:
- taras/balkon jest zadaszony, ekspozycja zachodnia, latem od godz. 14 do wieczora ostre słońce
- zależy mi na widoku z salonu - na ścianie widocznej z okna jest wsadzony zimozielony bluszcz, bo chciałam mieć zimą widok na zieloną ścianę (póki co bluszcz daje radę, choć czarny klinkier latem nagrzewa się i parzy)
- chciałabym zagospodarować część tarasu wzdłuż balustrady - nie mam na to pomysłu, a nie jestem miłośniczką pelargonii zwisających z poręczy. Z drugiej strony z uwagi na dzieci nie mogę poustawiać tam zbyt wielu donic.
- po ubiegłym sezonie wiem, że przetrwają: funkie, juki, trawy, zioła (mięta, bazylia itp.), bluszcz. Z kwitnących: amarylis, hortensja, dzwonek (wiem, że już nie zdobi i straszy w tej donicy . Niecierpek był piękny, ale padał w słońcu, azalia również Przydałby się jakieś inne kwitnące, najchętniej w kolorze różu i fioletu. Tuja i cypryśnik nie przetrwały zimy.

Z góry dzięki za rady.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:03, 18 cze 2019

Do góry
polinka napisał(a)
Jeszcze trzeba opierzenie pomalowac, cokół zrobić i korę dosypać pod cisy i będzie koniec!

wyszło naprawdę świetnie ... i od razu po zdjęciu wiem, w którym ogrodzie jestem. Cały czas ten sam niepowtarzalny i elegancki klimat

p.s. czy to są rozplenice pod grabami???
Ogród w dolinie 13:01, 18 cze 2019

Do góry
Rabata bez wierzby, w środku dziura, tak jakoś łyso. Jak myślicie, cos tu posadzić, czy odpuścić? Wystawa jest południowa, goraco od ściany domu, słońce od rana do wieczora, a w rabacie po skosie wychodzi główna rura kanalizacyjna. Na rabacie rosną bodziszek korzeniasty i kocimiętka. Przepraszam za brak ogarnięcia, ale dopiero się zbieram w tym kierunku.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:11, 18 cze 2019

Do góry
Kasiu rozrabiajaca piatka mam nadzieje,ze za duzo szkod Ci nie robi. Ach te koty

widoki jakies 1,5 godziny jazdy od nas, za plotem mam inne

Basiu odbuziakowuje
Dzis przyjezdza facet z prasy robic fotki do gazety, bedzie artykul przed dniem otwartej furtki

na koniec wycieczki bylismy u faceta, ktory robi whisky. Temat mnie wogole nie interesowal ale mial kilka ladnych ogrodowych akcentow przed domem.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:08, 18 cze 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Witaj Sylwio cieszę się że mogłyśmy się poznać na tak wspaniałym spotkaniu u Ani
Na pamiątkę fotki

Miło mi było Aniu Dziękuję, ja fotki powrzucam jak zgram
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies