Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:19, 07 cze 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:18, 07 cze 2016

Do góry
Rośliny miłe dla oka i nosa

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:15, 07 cze 2016

Do góry
Miło Was widzieć, dziękuję z całego serca A teraz sesja z arcydzięgielem czy arcydzięglem?

Brzydka zielona woda w stawie 18:07, 07 cze 2016

Do góry
Glony dlatego się pojawiają, bo ciągle jest dopływ świeżej wody, wzrasta zawartość fosforanów i tym samym glonów. Staw nie osiąga równowagi biologicznej z tego powodu.

Posadź oprócz roślin brzegowych także rośliny strefy głębszej np grążele lub grzybienie, a na brzegu oczerety, łączenie baldaszkowate, kosaćce żółte.

Trzeba sprawdzić czy w składzie wody nie ma zanieczyszczeń chemicznych "obcych", np. czy nie dostają się do wody nawozy z okolicznych łąk. Nie powinna zawierać bakterii kałowych i chorobotwórczych. Skład chemiczny powinien być zbliżony do stawu naturalnego występującego w okolicy.

Daj wodę do zbadania stacji sanitarnej - oni powiedzą czy zawiera oraz czego nie powinna zawierać.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:00, 07 cze 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Przyleciałam kwitnące angielki zobaczyć
Ale różyska u Ciebie!!!

Czy róże Austina z czasem robią się sztywniejsze? Bardzo bym sobie życzyła stojącej jak drut takiej na przykład Jubilee Celebration

Tak, Constance Spry to już las namorzynowy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:56, 07 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:55, 07 cze 2016

Do góry
Nie wiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:49, 07 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie to jest od wschodu, ale po południu jest cień, widny cień jeśli tak mogę powiedzieć.
Danusiu a jaka to odmiana piwonii?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:48, 07 cze 2016

Do góry
Można tak nazwać, ale ciężko utrafić z datą, co roku inaczej)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:41, 07 cze 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Dziękować Już ją dodałem do listy chciejstw

Była mała, całkiem mała, ale teraz rozpanoszyła się na drzewa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:40, 07 cze 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
to jest taki zupełny cień?

Nie to jest od wschodu, ale po południu jest cień, widny cień jeśli tak mogę powiedzieć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:36, 07 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeśli to takie coś, jak na tych zdjęciach

to poskrzypka cebulowa. Ekologicznie to zbieraj (w rękawiczkach) bo jest wyjątkowo obrzydliwa, duże też zbieraj.Jeśli bardzo dużo występuje, to opryski może Decis? W odstępach tygodniowych. Ze dwa razy co najmniej.

A ja zbierałam te czerwone gołymi ręcami, to się nie chciały wyrzucać czepiają się rąk. Nie wiedziałam że to takie brzydliwe, fuuu.
Zakładanie nowego trawnika na starym 13:32, 07 cze 2016

Do góry
Chwasty zabierają trawnikowi wodę i składniki mineralne, tym samym stają się dla niej konkurencją i dodatkowo zacieniają trawnik, a cienia to trawnik nie lubi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:30, 07 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, mam piwonie w cieniu, garną się do światła w stronę ulicy, ale kwitną. Co roku lepiej.
to jest taki zupełny cień?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:29, 07 cze 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Danusiu róże jak zwykle masz piękne miło ogląda się takie widoki Mam małe pytanie znasz nazwę tej dwubarwnej róży ??

skarabeusz napisał(a)

Chodzi ci o New Imagine..ale nie jestem pewna.

To róża historyczna 'Variegata di Bologna'.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:28, 07 cze 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Danusiu róże jak zwykle masz piękne miło ogląda się takie widoki Mam małe pytanie znasz nazwę tej dwubarwnej róży ??

Tak, to róża historyczna 'Variegata di Bologna'.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:27, 07 cze 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Danusiu to piwonia?

Tak, mam piwonie w cieniu, garną się do światła w stronę ulicy, ale kwitną. Co roku lepiej.
Metamorfozy ogrodowe 13:23, 07 cze 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)

A więc mylisz się, skoro jesteś taki sprytny, to na macie ptak narobi, nasiona wiatr przyniesie i na szmacie wyrosną. Ale poklasku u nas nie znajdziesz, więc nie szerz proszę takich sposobów uprawy, bo nie są zgodne z dobrym i prawidłowym sposobem uprawy gleby. Szerz te wiedzę dla siebie nie na Ogrodowisku, które preferuje zdrowe i prawidłowe sposoby prowadzenia ogrodu..

Igły z lasu powinny być kompostowane wcześniej, nie kładzie się suchych na szmacie, bo to niczemu nie służy. Jak widać idziesz na łatwiznę, nie nie robić, nic nie pielić, nie nie przygotowywać, igieł i kory za darmo nazbierać w lesie, nie kompostować, nawalić na szmatę i git.

Ponadto Danusia zawsze podkreśla,że pod plastikowa matą korzenie naszych docelowych,porzadanych roślin nie będą miały dostepu powietrza,nie bedą oddychać ,pokazywane były zdjecia jak zachowują się korzenie pod szmatami

Ja odkąd jestem na O wszystkie szmaty wywaliłam i po prostu plewie,mam tylko jedną cienką czarną agrowłókninę w miejscu gdzie mam kamienną dróżke wysypaną kamykami.Dróżka ta do chodzenia służy ,jak korzenie roślin sie rozrosną w jej pobliżu to tą szmatę (jeśli sie sama nie rozpadnie)też stamtąd zlikwiduje

odkąd nie mam szmat czuje,że mój ogród oddych,rosliny nie mają korzeni ściśniętych szmatami
posadziłam tez roślinki rozłogowe np.dabrówke rozłogową,rozchodniki ,karmik ościsty,derenie rozłogowe,żurawki,bluszcza,hortensję pnącą
One z czasem się rozrosną i chwasty wyeliminuja,na razię plewię.mam dzieki temu troche gimnastyki na świeżym powietrzu i ptaszków sobie słucham
Polecam,wspaniały relaks-od czasu do czasu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:59, 07 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu
Masz na tej rabacie peonię w cieniu?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:53, 07 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu to piwonia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies