Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:40, 23 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Jak mi któregoś dnia jedna zniknie to wiem gdzie szukać
Udanych łowów

Już zawiązuje pąki kwiatowe.

Widziałam w zeszłym roku takie na ok.2,50 m wys. To byłoby już coś widać
Ach ten limonkowy kolor i jeszcze kwiatuszki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:37, 23 maj 2019

Do góry

Chcę posadzić żywopłot długości ok. 8 m. Myślałam o berberysow kolumnowych, z uwagi na niewiele miejsca. Rabata jest ograniczona z jednej strony ogrodzeniem a z drugiej bramą przesuwna i w przyszłości ścianą wiaty.

Posiadam narazie 3 szt Orange Rocket, 1 szt Erecty. W jakich sekwencjach sadzić? Czy przemieszać trochę z trzmielina Sunspot, by dodać zimozielony akcent? Np 3 szt trzmieliny by wspinala się na ogrodzenie.

Po drugiej stronie będzie żywopłot z cisa. A może nie mieszać czerwonego berberysa z zielonym tylko samą Erecte dac?

Lub 3 szt Orange Rocket a pomiędzy trzmielina Sunspot.

Proszę o radę, bo miejsce już się szykuje
Ogród w cieniu brzozy 10:36, 23 maj 2019

Do góry
vita napisał(a)

Nie ma Cię i nie ma, a jak się pojawiasz to z takim przytupem.
Napisz coś o warunkach uprawy u siebie pierwiosnków omszonych. Kiedyś dawno próbowałam i nic. Na widok szachownicy perskiej aż serce mi drgnęło. Ach! Ile się nasadziłam i natrudziłam nad uprawą szachownic. To jest dla mnie tajemnica.

A śnieżyce letnie? Czy się mylę?

Ogród mam jednak wciąż mało wiosenny, więcej zielonego jest.
Pierwiosnki mam dwa, tylko jeden kwitnie, rosną w cieniu w lekkiej glebie. Znajoma ma ich dużo, rosną przy ścieżce wejściowej do domu, dużo ziemi kupnej tam dodała, sama glina była. Daje dużo nawozu, kwitną i są ogromne.
Szachownicę kupiłam jesienią na targach. Pan gwarantował, że zakwitnie, powiedział, że potrzebują dobrego nawożenia i będą kwitnąć co rok, okaże się. Taką niekwitnącą kępę szachownic mam od lat. Przesadzę je obok tych.
Śnieżyca letnia, tylko z nazwy, kwiatów już w tej chwili brak.
Tajemniczy Ogród 10:30, 23 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Agatko, tak patrząc na to zdjęcie, to ja bym tą rabatę powiększała stopniowo.
Na razie wycięłabym tylko trawnik pod kalinami, a wiąza zostawiła w trawniku, a dopiero potem, jak rośliny podrosną, to bym go włączyła w rabatę.

Tak jak wytyczyłaś teraz rabatę, to i tak za parę lat będziesz ją musiała powiększać, bo linia rabaty idzie pod samym pniem wiąza, więc za jakiś czas korona będzie mu zwisała w połowie nad rabatą, a w połowie nad trawnikiem, co głupio będzie wyglądać
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:09, 23 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Mój najnowszy nabytek zawieszony na grabach

I na koniec całość z drugiego kąta

Pięknie u Ciebie. Robisz super zdjęcia i ujęcia Lubię małe ogrody. Dużo ciekawych roślin u Ciebie. Poidełko też mam w planie i koniecznie wiszące, bo mam koty

Z prawej na płocie masz powojnik?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:04, 23 maj 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Uczciwie napisałam, że to ubiegłoroczne odkrycie.
teraz to mam takie coś (upiorne wczesnowieczorne chmury i takież światło)

A co to jest to coś? Zestawienie kolorów obłędne

Perowskia do wrzosów? Ona zasadolubna przecież
Przyłącze do kranu- na sztywna PE , czy waż elektryczny ??? 10:03, 23 maj 2019

Do góry
Niby szczegół , ale dla poprawności wykonania proszę o jeszcze jedna radę
Chodzi o połączenie lini kroplującej 16mm z główną instalacją wodną 25mm

Oczywiście linia kroplująca załatanie przykryta korą sosnową lub drobnym gresem
Ogród w cieniu brzozy 09:57, 23 maj 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Jak ja lubię Twoje przepyszne rabaty

A co powiesz na taki lak, zmienny kolorystycznie i pięknie pachnący.
Może masz, wiesz jak długo kwitnie i co z nim zrobić po przekwitnięciu.

Ogrodowy song 09:53, 23 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Obejrzałam do mojego ostatniego wpisu do str 706.
Więc mój rododendron odżył nie do poznanie i przepięknie kwitnie.
Kiku... nie za bardzo w tym roku kwitł mimo tyle pączków kwiatowych było u nas bardzo zimno może dlatego. W ogóle mam w tym roku same nieszczęścia w ogrodzie jak nie przymrozek który mi zmroził prawie wszystkie krzaki razem z magnolią która nie może ruszyć to wiatr.

Miałaś piękną wycieczkę też bym chciała pojechać może w przyszłym roku. Ale coś mam wbite do głowy lepiej w domu bo może być zamach. Jest tyle cudownych miejsc na świecie a ja siedzę w domu. Czy ten wyjazd był urządzany przez biuro podróży czy jakaś organizacja. Napisz skąd jesteś na priv bo widać u ciebie, że rośliny już daleko w rozkwicie zaawansowane.
Moje różnie, ale wg poprzedniego roku jest opóźnienie ok. 2 tygodni.

Van eijki to piękne tulipany, też mam. Kupuje w Lidlu worek cebulek i sadzę. W tym roku muszę nasadzić więcej niech rosną. W donicach trochę nasadziłam tych ciemno fioletowych i nie wszystkie mi wyrosły, wyciągając cebulki tak jakby jakaś zgnilizna zielonkawa na nich była.

To tyle - czekamy na piękną słoneczną pogodę u nas przechodzą ulewy, ale nie jest tak źle było bardzo sucho więc woda ma gdzie wsiąkać.

Pozdrawiam Ewa
Chcę jeszcze dodac, że stosuję ekologię w ogrodzie.Zero chemii i częste opryski HT i OW wykonuję oraz podlewanie Florowitem całwgo ogrodu. Roślinki zdrowsze.
Muszę kupić w Lidlu te tulipany i przekonać się do nich. Moje przywiezione z Holandii zakwitły... ścięłam więc do wazonu.Co dalej z cebulami..myślę.

Popatrz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies