Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na zielonej... trawce :) 11:31, 08 mar 2019

Do góry
Wszystkim paniom zaglądającym wszystkiego cudownego z okazji naszego święta

Tulipanki zostawiam

Moje miejsce na ziemi -początek 11:28, 08 mar 2019

Do góry

Nasionka zakupione...
Moja działka na Dębowym Lesie 11:16, 08 mar 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ładny zestaw

To prawda, bardzo ładny.Ciesze się bardzo ,że je mam

A oto pomidorki posadzone przez męża

A dla wszystkich suuper kobitek chociaż troszeczkę kwiatuszków.Aby ten dzień był dla was wyjątkowy i szczęśliwy

Pozdrawiam prawie wiosennie.
Jurajski Ogród 11:11, 08 mar 2019

Do góry
Dana, ogród ogarniam powoli, bez pośpiechu, mając na uwadze nadejście chłodów (podobno). Z lawendą i różami jeszcze czekam, hortensji bukietowych też jeszcze nie cięłam, za to delikatnie skorygowałam cisy (zawsze tak robię o tej porze roku).

Małgosiu, u mnie jeszcze z tym kwitnieniem niewiele się dzieje, ale sasanki już powolutku wyłażą. Donic jeszcze nie obsadzałam, bo nigdzie nie byłam, by coś ciekawego kupić.

Sylwia, dzięki

żagwin w pąkach

przymiarki do włoskiego kącika - pięknie przezimowała w szklarni kocanka włoska (tzw. Cary) i rozmaryn (który jest jeszcze w szklarni) - będą stały sobie tu w donicach i pachniały...

Jurajski Ogród 11:04, 08 mar 2019

Do góry
Bukiet zostawiam za te trele z okazji dzisiejszegom dnia
...uDany ogród 10:57, 08 mar 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)

To zdjęcie niebieskiej pasuje mi do opisu Saphir, problem w tym, że na żywo jej nie widziałam, a polski sprzedawca pokazuje zdjęcia w innym kolorze niż Tantau.

Kasiu trochę pogrzebałam i tez mam jakieś typy ewentualnych gatunków, do potwierdzenia potrzeba kwiatów. Tą niebieską też opisałam jako Saphir
Kolory często przekłamane, zobaczymy czy na pudełku czy w necie
A poza tym zobaczymy, czy nie pomylili tych róż w pudełkach

...uDany ogród 10:54, 08 mar 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Danusiu co to za trawka na tym zdjęciu? - taka jasnozielona, duża.

Gosiu to turzyca Ice dance
To jest macierzysta roślina, wszystkie pozostałe w moim ogrodzie pochodzą od niej

...uDany ogród 10:53, 08 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Pogoda dziś nam się udała.....też popracowałam .

....rabata przy domku ogrodnika będzie śliczna .... na biało - tak romantycznie ....
Lubię Twój ogród

Madziu dzisiaj znów piękny dzień, ale wieje okrutnie Miałam jechać na działkę, ale plany się zmieniły i mam inne prace na głowie. Może popołudniu wyskoczę
Cieszę się, że wierzysz w moje zdolności.
Dziękuję!

Ogród Małej Mi 2017 10:48, 08 mar 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Zaglàdam bo wybudziłam się z zimowego snu i powoli rozkręcam się ogrodowo, a właściwie to najpierw ogrodowiskowo, bo tak naprawdę to latam po forum intensywniej a w ogrodzie nic jeszcze nie zrobiłam. Miałam zamiar ale nie - czekam aż będzie trochę cieplej i chociaż z pół godziny dłużej widno.
Po pracy ten dzień tak zasuwa do zmroku że ani się obejrzeć i już ciemno.
Fajne te twoje Muminki już - jak urośli - po dzieciach widać upływ czasu....po moich wnukach też....a my Aniu coraz młodsze . I oby tak dalej
Widzę że oddajesz się swojej narciarskiej pasji . Fajnie i życzę ci jeszcze paru takich wypadów bo śnieg w górach chyba jeszcze się trochę utrzyma.
Buziaki !

O nartach to już mogę zapomnieć, nie ogarnę czasowo. I finansowo....

Miałam założyć nowy wątek, ale chyba te na tym przegonię ten sezon
Wszystkiego po trochu 10:43, 08 mar 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

To jej trzeci rok u mnie

w srodku jest Solina

Mirko, to jej pasuje u Ciebie. pozazdrościć. Moja taka nie jest ale chyba dwa lata ją mam. Zobaczymy w tym roku co pokaże.
Pozdrawiam.
Wiejski ogród od zera do milionera 10:29, 08 mar 2019

Do góry
Dzień dobry! Zachwyt odbiera mi mowę gdy mogę podziwiać Wasze ogrody... Kupiliśmy 35-arową działkę na tyłach wsi, na której stał jeden budynek. Dziś jesteśmy dumnymi posiadaczami pięknego domku w pruskiej elewacji, dużej stodoły oraz wjazdu i kamiennych chodniczków... Mąż się spisał, teraz czas na mnie

Jestem absolutnie zielona jeśli chodzi o ogrody, przez dwa lata próbowałam coś działać po swojemu, dostaliśmy sporo krzewów kilkuletnich (derenie jadalne, kaliny hordowiny i koralowe, bukszpany), posadziłam je trochę bez ładu i składu, na rabatę pod oknami trafiły tulipany, dwie piwonie, krokusy oraz malwy, które zasiał poprzedni właściciel - mają już kilka lat, notorycznie łapią rdzę. Czas coś z tym zrobić. Synek idzie w przyszłym tygodniu do żłobka, więc mam plan by ostro działać.

Dołączam szkic tego co biorę na początek na tapetę (taki ze mnie rysownik jak ogrodnik..niestety)

oraz zdjęcie stodoły

i rabaty nr 4 w chwili obecnej.

Za stodołą mamy sad, borówki, działka obsadzona jest świerkiem serbskim (na razie ma ok 40cm ), w innych częściach ogrodu mamy gigantyczną kupę kamieni oraz spore oczko wodne otoczona palisadą ze względu na dziecko.

Proszę... doradzcie mi czy w ogóle dobrze kombinuję z tymi pierwszymi rabatami z prawdziwego zdarzenia.

Rabata 1, wystawa zachodnia, wymiar odpowiednio ok 2m x 3m oraz 2m x 2m
jeżówki różowe, fioletowe i białe od ściany, dodatkowo szałwia powabna i omączona, a z przodu truskawki

Rabata 2, wystawa zachodnia, wymiar odpowiednio 2m x 2m
szałwia powabna i omączona, z przodu truskawki a z tyłu róża rabatowa leonardo da vinci 2 szt by płynnie przejść do róży pnącej z następnej rabaty

Rabata 3, wystawa południowa, wymiar ok 6m przy 1m szerokości
róża pnąca rozalia, aurora i iceberg - by przechodziły od różu do bieli
gipsówka z przodu Pacifica Pink 2 szt. i wiechowata biała 2 szt.

Rabata 4, wystawa południowa, wymiar ok 6m przy szerokości wahającej się od 20 do 70cm
od lewej czyli przy wejściu na taras trzy krzewy lawendy Hidcote a potem myślałam o róży okrywowej Jazz lub Larissa (czy to dobry kierunek)

Rabata 5, wystawa północna, wymiar 7m szerokość ok 1.5
od lewej Kiścień Zeblid (w samym tym trójkącie) a potem tawułka Arendsa Showstar 2 szt, Peach Blossom 3 szt oraz Arendsa Bumalda 2 szt - w rozstawie krzyżowej (w sensie nie w linii, nie wiem czy dobrze to nazywam)

Rabata 6, wystawa wschodnia, wymiar 9m, szerokość 1.5m
Hortensja bukietowa Wim's Red 5 szt. złamana z przodu bukietową Polestar 2 szt.

Przeczytałam mam wrażenie już cały internet ale brakuje mi potwierdzenia czy idę dobrą drogą, czy nie wciskam tych roślin na siłę, czy nie będzie im ciasno, albo może brakuje mi jeszcze wielu dodatków. Mam też wrażenie, że utrzymałam wszystko w kolorystyce biało-różowej i będzie po prostu nudno... Ratunku...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:15, 08 mar 2019

Do góry
Martaka88 napisał(a)
Drodzy,

ponawaim pytanie sprzed kilku stron- czy da sie tu wyczarowac jakies pietrowe rozwiazanie wsrod rozanecznikow?

Ile tutaj jest miejsce, wydaje się, że jak różaneczniki są 2 i mahonia to docelowo jest bardzo ciasno. Można posadzić miłorzęba na pniu. Zrobić obwódkę dodatkowo z wrzosów/wrzośćców (żółtych) albo żurawki po całości. Dać azalie japońskie (są mniejsze).
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:01, 08 mar 2019

Do góry
Drodzy,

ponawaim pytanie sprzed kilku stron- czy da sie tu wyczarowac jakies pietrowe rozwiazanie wsrod rozanecznikow?

Jurajski Ogród 09:55, 08 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No nie wierzę, że nic nie kwitnie Naprawdę? Szukaj.

Danusiu, zakwitł jeden krokus i kwitną wrzośce przykryte jedliną..., ale pozostałe krokusy tuż, tuż. Wiosnę jednak widać, trawnik już po wertykulacji, trawy i berberysy przycięte, ptaki szaleją w "zalotach", tulipany wyłażą z ziemi, cisy zaczynają pąpić - oby tylko zapowiadany powrót zimy nie był zbyt intensywny...

Dzisiaj dla Was, drogie panie, śpiew szpaka - słychać?

Ogród Małej Mi 2017 09:47, 08 mar 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Piękny...mój nie taki gęsty jak Twój, nie pamiętam nazwy odmiany u mnie to tylko oczar, u Ciebie?
Majówka na Majówce 09:42, 08 mar 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Powojnik Sweet Summer Love dla Kasi - on u mnie rosnie na kratce przy tarasie, jak zawieje to czuć zapach, słodki, podobno marcepanowy

Ej, ładny Ci on . Dzięki kochana . Ile czasu już go masz?
Majówka na Majówce 09:31, 08 mar 2019

Do góry
Powojnik Sweet Summer Love dla Kasi - on u mnie rosnie na kratce przy tarasie, jak zawieje to czuć zapach, słodki, podobno marcepanowy
Ogród Małej Mi 2017 09:25, 08 mar 2019

Do góry
yolka napisał(a)
Właściwy wg mnie kolor w ogrodzie już się pojawił
Przedwczoraj odprawiłam rytuał oczyszczania-papierowe ognisko było.... zdjęć nie mam.
O nartach nawet nie marzę w tym roku, poczekam na kolejny sezon

Byłam, ale nie powiem bym za dużo pojeździła, był to raczej wyjazd rodzinno-towarzyski. Zima zleciała raz dwa. A iryski kwitną tylko te w zaciszu i na wystawie południowej.
U mnie nie wolno palić ognisk. Wiec paniery wrzucam do niszczarki.. zabawa na godziny, ale wnuki zaczęły pomagać

I coś dla Ciebie.. niebieskie .. przylaszczki i przebiśniegi słabo u mnie się mnożą A takie śliczne.
Ogród Małej Mi 2017 09:21, 08 mar 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
O i u Ciebie te piękne iryski - musze je w koncu zdobyć Piękna łączka wiosenna

Kupuj, są ładne kwitną z krokusami, tylko krokusy do słońca się otwierają, a iryski bez różnicy na pogodę zdobią.
Widać że było pochmurno jak foty robiłam.

Ogród Małej Mi 2017 09:19, 08 mar 2019

Do góry
Piotr_ napisał(a)
A tu wiosna wiosna ach to ty....

Niestety już wiosna.. zimą się nie nacieszyłam jeszcze..
Brak zimy spowodował ze do teraz hakonki i rozchodniki są ozdobne.. nie rozpłaszczyło ich..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies