Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:04, 08 lut 2019

Do góry
A tak jeszcze na marginesie, sama robię płyn do płukania, bo na wszystkie nie wiem czemu mam alergie.
200ml ciepłej wody, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 20 kropli olejku zapachowego, na wsad do prania biorę 2 łyżki stołowe, pachnie i mięciutkie i eko.
Ostatnio zrobiłam na olejku różanym i werbena z cytryną, miodzio.
na zewnątrz słonko, wiosennie, to pewnie stąd już poczynania

I jak załatwiałam dziś różne sprawy, wpadłam na zdobycze i do domku letniego upolowałam za grosze, do wystroju, fajne rzeczy

całość na stole, zaraz do mycia

osłonki, planuję dać tu jakieś rojniki i będą na parapecie

trafiły się 4 dzbanuszki, urocze, każdy inny, ale jakby w jednym klimacie
był super stołek, ale miał małe uszkodzenie i nie wiem czy dałabym radę je usnąć, może jeszcze po niego wrócę, zabytkowy

wiosna idzie, bo psy aktywne i ciągle szczekają, wietrzą płuca

i kolejne i nawet podkowa, chyba ktoś ręcznie robił
a niech będzie na szczęście po umyciu

Jeżówka - Echinacea 14:01, 08 lut 2019

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:50, 08 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)

W ostatnim sezonie nie robiłam jej fotki, sama nie wiem czemu To fotka z 2017

Z dalsza nie mam. Ona wąsko rośnie, kwitnie ślicznie na biało i ma smaczne owoce. Tak mi obrodziła ostatniego roku, że zrobiłam nawet konfiturę Przebarwia się na żółto.

Dziękuję Ci bardzo . Ładna jest . Myślę o niej, w razie gdybym się zdecydowała wywalić lilaka, który przez dwa ostatnie sezony mi chorował. Jak w tym roku znowu będzie chorował to go wymienię na tę świdośliwę Obelisk .
Pszczelarnia 13:46, 08 lut 2019

Do góry
EwaG napisał(a)
Ewo to u Ciebie?
https://igpoty.com/winners-galleries/beautiful-gardens-2018-single-web-gallery/#section4/4
sekcja wysoko ocenieni. Autor Liliana Sokołowska.

Nic takiego. Macham pędzlem i wałkiem, czasami szlifierką, szpachluję, maluję. Myślę o daliach i piwoniach, i różach. I o tym, że trzeba na już pomalować drzewka, przyciąć winogron i zacząć cięcie w sadzie. Zbudować komorę na gotowy kompost. Wtoczyć 150 kg kolumny i postawić zegar. Pochylić się nad jedną rabatą w ogrodzie i przedyskutować rewolucję. Pojechać na krokusy w Tatry.

Aż sobie wkleję na pamiątkę . Dla wyjaśnienia dodam, że zdjęcie wykonano pod koniec lipca w 2016.

ogród (nie)Mocy 13:25, 08 lut 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

W której części Toszko kochana? Zaznaczam strzałką, bo wiesz jak u mnie z rozumieniem Tylko które z tych roślin dadzą radę na bardzo, bardzo ubogiej ziemi?

A czy od strony okna przy domu, też mogłoby pójść ?

Ewo, jak Ty to widzisz?

Ja to myślę, że najpierw zróbmy jedno, a potem bierzmy się za drugie

Trzeba pomyśleć, jakie drzewo i w ogóle, czy drzewo czy nie

Jedynie mam uwagę co do rabaty przy oknie do ziemi. Grażynka pomyślała tam o łączce, a w sumie mogłabyś parę bylin łąkowych połączyć z jeżówkami z tej rabaty przy chodniczku plus róże. Tam masz chyba najmocniejsze słońce?

ogród (nie)Mocy 12:43, 08 lut 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

W której części Toszko kochana? Zaznaczam strzałką, bo wiesz jak u mnie z rozumieniem Tylko które z tych roślin dadzą radę na bardzo, bardzo ubogiej ziemi?

Ewo, jak Ty to widzisz?

Na obrazku, gdzie pokazałaś strzałki można by właśnie dosadzić drzewko jedno lub trzy.
Ja natomiast pisałam o miejscu (pasku) pod płotem wzdłuż drogi którą do tego obrazkowego miejsca dojeżdżasz. Bo jeśli dobrze pamiętam tam ci idzie instalacja i ogólnie niełatwe warunki są.
ogród (nie)Mocy 12:25, 08 lut 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Powiem ci Basiu, że to zestawienie Andy jest cudne. I przyszło mi do głowy, czy by tego zestawu nie posadzić na pasie pod płotem przy żwirowej drodze dojazdowej. System korzeniowy nie będzie groźny dla tamtych instalacji w ziemi, a pas będzie cieszył od wiosny i nie będzie straszyć zachwaszczeniem.
Można by dosadzić mini szpalerki tawuły japońskiej, np. po 3 sztuki i zestaw Andy (nie wiem tylko czy z różami da radę)

Ewo, jak Ty to widzisz?

Jeżówka - Echinacea 12:09, 08 lut 2019

Do góry

ogród (nie)Mocy 12:07, 08 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Zielone kolumny to cisy.

Ewuś, a czy ja dobrze widzę, że te ciski to jakby na planie trójkąta? Jeden wysunięty najdalej do rogu rabatki, a te dwa pozostałe jakby bliżej ale na jednej wysokości, tak? Kurczę, ja ciągle widzę, ile jeszcze muszę się nauczyć.. Ja kombinowałam je w rzędzie, i jakoś ciągle nie wychodziło, teraz wiem już dlaczego, hehe Zobacz pokolorowałam je trochę, jak nie to miałaś na myśli, to napisz , nie stresuj się, że mnie urazisz, czy coś
Nie urazisz

W ogóle, feel free to comment , everyone

Sezon 2017 u Hanusi 11:40, 08 lut 2019

Do góry
Irenko, Monisiu, Basiu miło, że jesteście u mnie, pochwały dla dalii im należne, odebrałam w ich imieniu. Dziękuję,
.
A ponieważ za oknem coraz widniej czas na inne kwiatki z archiwum. Specjalnie nie wstawiam typowo wiosennych, bo te były w styczniu-archiwalne oczywiście. A teraźniejsze będą na bieżąco jak wiosną mnie w ogrodzie przywitają.
To na co macie ochotę tym razem?

Losujemy z kapelusza ...
Dawno nie było rudbekii i dzielżanów

Majówka na Majówce 11:35, 08 lut 2019

Do góry
I mam prośbę o pomoc, wymyśliłam sobie żeby na tej narożnej przedniej rabacie wkomponować drzewko, w rogu jest grujecznik, ale coś się nie lubimy (to już drugi egzemplarz, który nie chce ze mną współpracować, a takie są piękne ...). Myślałam o ozdobnej jabłonce tam (Hania i Pszczołka mi proponowały piękne egzemplarze) ale teraz nie wiem byłoby to trochę jak kwiatek do kożucha :/ Może ktoś miałby jakiś pomysł?
Miejsce ze strzałką

Zimowa wersja - miejsce za trzmielina na pniu i moje malunki
ogród (nie)Mocy 11:15, 08 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Jeśli chodzi o drzewko to brzoza może być tam rzeczywiście za wysoka. Może spodobałby Ci się tam jakiś jarząb?

Wrzucam taki pierwszy poglądowy rysuneczek, do dopracowania oczywiście. Na rysuku roślinki po jednej, ale wiadomo że w rzeczywistoście trzebaby je troszkę inaczej rozplanować. Ja tam widzę mix bylinowo-trawowy z różami

Zielone kolumny to cisy.

Tawułek nie uwzględniłam, bo myślę, że to już byłoby za dużo form strzyżonych przy takim układzie.

Trawa Luzula nivea jest zimozielona.

Jeśli akcentem pionowym na tej rabacie będą cisowe kolumny i drzewo, to miskanty też już odpadają. Nasadzenia widzę tam bardziej poziome

ooo Ewo jak tu ślicznie się zrobiło Patrzę na to 'plamami' jak podpowiadała Hania, i może coś zaczynam widzieć
A róże muszą być w jednakowym kolorze, czy mogę mieszać na tej rabacie obok siebie, np. białe i różowe? Jeżówki purpurowe będą pasować? Bo te najbardziej memu niewprawnemu oku się na razie podobają
Cieszę się z cisów kolumnowych, bo brakuje mi takiego elementu zimozielonego właśnie. Muszę wyguglać tą trawkę Lizulę, nigdy o niej nie słyszałam wcześniej. I nie znam epimedium, widzę, że lekko różowa, ładna.
Jeżówka - Echinacea 10:57, 08 lut 2019

Do góry
Przedszkolaki

W samym słońcu 10:48, 08 lut 2019

Do góry
Jak już było widać nie raz- zdolności plastycznych nie mam

Majówka na Majówce 10:37, 08 lut 2019

Do góry

Majówka na Majówce 10:26, 08 lut 2019

Do góry
Majówka na Majówce 10:24, 08 lut 2019

Do góry
Moja "kolekcja" rojników - niezniszczalne są w 2017 kilka rozetek jednego rojnika wrzuciłam do doniczki i o nich zapomniałam, stała na dworze pod daszkiem, do dzisiaj mają się dobrze, nie ma tam krzty ziemi...

Majówka na Majówce 10:21, 08 lut 2019

Do góry
Dla Wioli fotka z siewkami (prawdopodobnie carex buchananii) - matka kępa padła, to samo potomstwo

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:17, 08 lut 2019

Do góry
Nudy ciąg dalszy...
Majówka na Majówce 10:11, 08 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Co ja mam powiedzieć .....powiem tylko tyle rośliny raz posadzone i nie ruszane rosną o wiele szybciej niż te które się co trochę przenosi, ale są tez takie( zwłaszcza wśród bylin) które trzeba co dwa trzy lata odmładzać bo inaczej zamierają jak np żurawki, a są też takie, które nie znoszą by je ruszać jak np łubin

Święte słowa Mam takie ciemno bordowe żurawki, które dość często trzeba odmładzać, bo rosną wielkie karpy. A z kolei miałam kiedyś Kosmosa Czekoladowego, przesadziłam go i padł bidula wykopałam karpy, wiosną wkopałam na nowo, tylko wypuścił listki i nic więcej. A taki był ładny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies