Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ogrodnik mimo woli 20:56, 22 wrz 2012

Do góry
Przecież wiesz...że posadę Ci zagwarantuje, a KOnstancji dam możłiwosć zwiedzania darmowego do końca zycia. Amen.
Chce wstawić fotki i coś nie mogę zrzucic fotek z telefonu do komputra... grrrrrr....... teraz M walczy z ustrojstwem i technika........ ja już się wnerwiłam.....
Za to opowiem jak postanowiłam dziś zrobić obiad....
Najpierw sprzątanie po myszce..... potem obowiazku i w pracy..... po pracy... solidne postanowienie sadzę wrzosy, bo kilka już uschło w doniczkach na amen ( idobrze, bo miejsca i tak było tyci tyci na to co się zostało - to tak zwane szczęście w nieszczęściu.. szukamy pozytywów..... )
Znów mnie cośłamie jakieś przeziębienie..ale postanowienie to postanowienie.... wcześniej ziemniaczki na obiad.. i kuraczaki a raczej udka (na cały tydzień) w przyprawy i do piekarnika........ ale wyskoczyłam pomachać łopatą....... na obiad troche za wcześnie (nieprzyzywczjeni do jedzenia szybicej niz póznym popołudniem-wieczorkeim.... ) Wiało jak diabli, glina się kleiła, piasek za szklarnia (bez przejazdu taczką)....... masakra....... ale się nie poddałam... przekopałam wyznaczony plan na dziś..... 3 godziny machania łopatą......... bo sadzenie to sama przyjemnosć.... No i zleciało do ciemnego... My do kuchni, a tam ziemniaki w wodzie, a surowy kurczak w piekarniku.......
Ale co tam..... prawie rabata jest i prawie obiad też.........
o i prawie M sięudało uratować fotki z komórki.....

A wiec Everest na swojej grządce..... pięknie sie komponuje..... wykopałam kokoryczkę i zrobię całą tak rabatę Tiarelka sierozrosła... sadzonek mam dość.....

Mój 4 arowy azyl... 02:47, 16 wrz 2012

Do góry
I ja swoje 3 grosiki wtrącę.......
Piwonię ścinam jak dopadnie grzyb liście....... jak zdrowe to nie ścinam, dopiero wiosną (zawsze troche ogrzewa zimą). Inne byliny tez nie ścinam jak tylko zdrowe....

Moja nabelka wygląda gorzej niżTwoja i myślę, że podobnie jak Ani MOnte..... ale ja zasuszyłam, bo nie podlewałam.... a przy choinkach, to ma mega sucho...... ale cóż... rachunek za wodę przyszedł........ i tak spowodował zajęcia z gimnastyki, czyli totalny przysiad..... Spodziewałąm się dużego....... ale ten jest mega duży... ale ciurkadełko (+ dziurawa folia i zwiewała woda... zresztą dalej ucieka..... kałuża, basen, szklarnia.. i totalna susza od zeszłego roku. no i trawnik dobrze podlewany przed spotkaniem.. po spotkaniu zejscie z podlewaniem o 50% ...ha, ha, a........ ale i tak dobrze wygląda... chyba najlepiej ze wszystkiego...

Dobranoc
Ogrodnik mimo woli 14:04, 02 wrz 2012

Do góry
I co.. miałam robić coś innego, popatrzyłam, że trawki w donicy od 3 dni zasuszone... lecę po konewkę, natrafiam na ptaszki w pluskadełku (dla nich jeszcze trwaja wakacje).. wiec powrót po aparat........... ptaki wystraszyłąm..przypomniałąm o podlewaniu, wiec odnieść aparat.. wziąć konewkę (gdzie ja porzuciłam...szukanie...).. konewki nie znalałam, ale wypatrzyłam srokę jak spaceruje sobie wokół kałuży... wiec powrót po aparat..... sroka jeszcze złapana..... wracam szczęsliwa... a tu co ... trawki usychają..... powrót po konewkę, ale zapomniałam odłożyć aparatu..wiec coś wypatrzyłam trzeba zrobić foto..... i zleciała godzinka..... Trawki podlane.. ale jeszcze skrzynki na oknaach i doniczki na tarasie... i szklarnia.... Za rok ostre postanowienie, zero doniczek......
A to moja sroczka...

Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:33, 20 sie 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

No. ale mam za małą działkę
M dojrzał do zalożenia warzywnika z boku garażu Szkoda że i się tam taka szklarnia ala Ania ASC nie zmieści
Na razie tam jest przechowalnik i bałagan ale wiosną będzie rewolucja w stylu rabat angielskich, dumam tylko czy do drewnianych rabart dodać bukszpana.
Na szczęście mam zimę na przemyślenia

taki warzywnik z podwyższonymi rabatami ale nie za wiele podwyższonymi marzy mi siem bardzo ... warzywnik to sektor taty ... zresztą w epi centrum JEGO działki ... pertraktacje jednak zmierzają w dobrym kierunku ... oglądałaś "To skomplikowane" ... mam nadzieję, że nie przekręciłam tytułu ... oj jaki ona tam miała warzywnik

... wkleję bo mnie bardzo korci ... źródło obrazki w google

warzywa i kwiaty ... świetne połączenie ... ja bym dała bukszpan ... ale ja teraz to bym go wszędzie dała

Uwielbiam ten film i właśnie ten cudowny ogród. Nie omieszkam wspomnieć o wnętrzach

A ja go nie oglądałam Muszę nadrobić , bo warzywnaczek miodzio
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:55, 19 sie 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

M dojrzał do zalożenia warzywnika z boku garażu Szkoda że i się tam taka szklarnia ala Ania ASC nie zmieści
Na razie tam jest przechowalnik i bałagan ale wiosną będzie rewolucja w stylu rabat angielskich, dumam tylko czy do drewnianych rabart dodać bukszpana.

taki warzywnik z podwyższonymi rabatami ale nie za wiele podwyższonymi marzy mi siem bardzo ... warzywnik to sektor taty ... zresztą w epi centrum JEGO działki ... pertraktacje jednak zmierzają w dobrym kierunku ... oglądałaś "To skomplikowane" ... mam nadzieję, że nie przekręciłam tytułu ... oj jaki ona tam miała warzywnik

warzywa i kwiaty ... świetne połączenie ... ja bym dała bukszpan ... ale ja teraz to bym go wszędzie dała

Uwielbiam ten film i właśnie ten cudowny ogród. Nie omieszkam wspomnieć o wnętrzach
Kiedyś będzie tu pięknie ... 10:28, 19 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:52, 19 sie 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Ech, szklarnia by się przydała

Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:08, 19 sie 2012

Do góry
Ech, szklarnia by się przydała
Ogrodnik mimo woli 19:58, 17 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

Aniu - pozwalam sobie wklejać Twoje metamorfozy do tego wątku ku pokrzepieniu serc

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1251-metamorfozy-ogrodowe?page=16#post_9

Sebek wielkie dzięki
Też chciałam to zrobić, ale walczę z czasem ,a raczej z jego brakiem

Basiu...... sama nie wiem co jeszcze wymyslę, ale mam sporo miesc któe wymagaja przeróbki.
Na chwilę obecną z pilnych rzeczy do zrobienia..to porawić czyt. zmienić rabatę rpzy północnej scianie..tam gdzie pies sobie kopie.. kopać będzie, ale muszę zmienić ... wygląda brzydko i moi goście , za co im dziękuje, tego szpetnika nie pokazali (wyjatek to Misiek leżacy w tej rabacie)

Miejsce z budleją i naparstnicami, za skalniakiem... mały koszmarek..... do przeróbki cały

Koniec rabaty za sklaniakiem..czyli dziki kacik dla ptakó.. moze i dizki, ale teraz jest paskudny.

Dalsza część wojny z jeżynami w jodłach.... co sieda podścielić matą i nasypać kory, bo już nie ma jak walczyć w tym gąszczu z zielskiem..

Wzdłóz cyprysów.... wyciąć kanscik.. czyli dać obrzeże i wysypać cyprysy korą.. i za nimi też jak przy jodłach...

Mam dwie piękne róze zadołowane we wsiowym... muszę jeszcze jedna rabatę rózana zrobić prostopadle do tej co zrobiłam przyu ognisku i wydrzeć z gąszczu róże... i inne okazy które są tam gdzie nie powinne..

Wsiowy to cały do przemeblowania....

Przesadzić róże spod ogniska.. do projektowanego końća rabaty rózanej..

Przesadzić jabłonkę spod tarasu.... i ją ładnie wyprowadzić.....

Przerobić kompostownik..

Za laejką ulubiona KOnstancji.. koniec rabaty nie skońćzony.. leży góra ziemi...do zagospodarwoania.... i wykończyć przy choinkach, bo trawy tam się nei da kosic......

Przedogródek mi się nei podba...coś z nim zrobię.. nie wiem co...

Zostało mi się jeszcze 7 wielgaśnych kamieni (największe..) zrobię z nich rabatę żwirowa włąnczając w nią wiąz... tzn z tych kamieni zrobię 2 rabaty.... pomiędzy kamienie komponują mi się trawy.... (akceptacja pomysłu przez Danusie bałam sie moich pomysłów)

Basiu to tak w pierwszym momencie co mam zrobić..... życia mi chyba braknie...

O trawniku który przerósł jakaś idiotycznątrawą nie wspominam.... będę wyrywać i dosiewac... moze sieuda bez ponownego robienia całego trawnika.... A teraz mnei skrzycyzcie, ż trawnik śliczny.. wcale nie jest śłiczny... dla mnie jest taki sobie....

W warzywniku musze przesadzić truskawki.. i za warzywnikeim i szklarnia uporzadkować..... bo wszystko sie przewala......

Acha pod wierzbąposadzę mojąrozsadę dąbrówki..... niestety korę pies rozsypuje po całym trawniku. a dąbrówkę może drapać ile wlezie.. jej nic nie bedzie...

Acha i rabatę z wrzosami musze przerobić i to w pierwszej kolejnosći aby posadzić hortensję od Finki....

Częśc obwódek muszę przsunąć, bo roślinki się rozpychają......

Wole nie myśleć ile jeszcze bo głowa boli..........

No, lista obszerna, nie powiem, ale z Twoim tempem to w mig się z tym uporasz i ... zaczniesz od nowa)) Ogrodnicy juz tak mają, że praca nigdy nie przerobiona

Ogrodnik mimo woli 23:24, 16 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

Aniu - pozwalam sobie wklejać Twoje metamorfozy do tego wątku ku pokrzepieniu serc

Sebek wielkie dzięki

Basiu...... sama nie wiem co jeszcze wymyslę, ale mam sporo miesc któe wymagaja przeróbki.
Na chwilę obecną z pilnych rzeczy do zrobienia..to porawić czyt. zmienić rabatę rpzy północnej scianie..tam gdzie pies sobie kopie.. kopać będzie, ale muszę zmienić ... wygląda brzydko i moi goście , za co im dziękuje, tego szpetnika nie pokazali (wyjatek to Misiek leżacy w tej rabacie)

Miejsce z budleją i naparstnicami, za skalniakiem... mały koszmarek..... do przeróbki cały

Koniec rabaty za sklaniakiem..czyli dziki kacik dla ptakó.. moze i dizki, ale teraz jest paskudny.

Dalsza część wojny z jeżynami w jodłach.... co sieda podścielić matą i nasypać kory, bo już nie ma jak walczyć w tym gąszczu z zielskiem..

Wzdłóz cyprysów.... wyciąć kanscik.. czyli dać obrzeże i wysypać cyprysy korą.. i za nimi też jak przy jodłach...

Mam dwie piękne róze zadołowane we wsiowym... muszę jeszcze jedna rabatę rózana zrobić prostopadle do tej co zrobiłam przyu ognisku i wydrzeć z gąszczu róże... i inne okazy które są tam gdzie nie powinne..

Przerobić kompostownik..

Za laejką ulubiona KOnstancji.. koniec rabaty nie skońćzony.. leży góra ziemi...do zagospodarwoania.... i wykończyć przy choinkach, bo trawy tam się nei da kosic......

Zostało mi się jeszcze 7 wielgaśnych kamieni (największe..) zrobię z nich rabatę żwirowa włąnczając w nią wiąz... tzn z tych kamieni zrobię 2 rabaty.... pomiędzy kamienie komponują mi się trawy.... (akceptacja pomysłu przez Danusie bałam sie moich pomysłów)

O trawniku który przerósł jakaś idiotycznątrawą nie wspominam.... będę wyrywać i dosiewac... moze sieuda bez ponownego robienia całego trawnika.... A teraz mnei skrzycyzcie, ż trawnik śliczny.. wcale nie jest śłiczny... dla mnie jest taki sobie....

W warzywniku musze przesadzić truskawki.. i za warzywnikeim i szklarnia uporzadkować..... bo wszystko sie przewala......

Acha pod wierzbąposadzę mojąrozsadę dąbrówki..... niestety korę pies rozsypuje po całym trawniku. a dąbrówkę może drapać ile wlezie.. jej nic nie bedzie...

Acha i rabatę z wrzosami musze przerobić i to w pierwszej kolejnosći aby posadzić hortensję od Finki....

Ania dziękuję Ci za taką listę - tez tak robię- potem sprawdzam jak 1 pozycja zrobiona to jest ok - ale mnie to rozbawiło mam tak samo - ale fajnie
Ogrodnik mimo woli 19:23, 15 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Sebek wielkie dzięki

Przerobić kompostownik..

Ogrodnik mimo woli 08:01, 15 sie 2012

Do góry
Aniu Kuleczko - mój areał wynosi 29 arów (2900m2) . Dużą część zajmuje parking i parterowy dom... szklarnia, "mini pseudo warzywniak".... a reszta to za mała na chciejstwa.. a zdecydowanie za duża do obrobienia. Na szczęscie M pomaga w ogrodzie... i to z wielką chęcią..... mamy swój podział obowiązków.... Moje rabaty - M. trawnik i opryski oraz przycinanie tego co już sama nie dam rady....
W razie czego robimy zastępstwa....... z wyjątkiem cięcia grubych konarów przeze mnie..... i z wyjątkeim pielenia przez M ( nie dlatego że nie potrafi, ale nie może sie połapać w mojej geografii nasadzeń.. i wejście w grządki to szansa na 100% rozdeptanie czegoś czego nie widac...).
Pozdrawiam w ten zimny, deszczowy dzień.

I takie metamorfozy miejsc.....
07.09.2008

04.08.2012 foto zrobione przez Danusię na spotkaniu...

Na srodku jest wyznaczona rabata pod wrzosowisko... i pierwsze nasadzenia (widać korę).. na środku rośnie klon, widać też jałowca niebieskiego.... Z tyłu od siatki rosną jodły....
Po 4 latach.... jałowiec i klon... wielgaśne.... rabata wrzosowiskowa... się rozrosła... i nawet nie widać jodełek z tyłu.......

Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 16:38, 09 sie 2012

Do góry
i jeszcze parę ujęć ta rabata różowo- fioletowa jest klasycznie angielsko- ogrodowiskowa

idealna trawa, tam boso można chodzić; Jakuci twierdzą, że chodzenie po rosie leczy stopy i wiele innych chorób; oczywiście w tle widoczna szklarnia, chciejstwo wielu z nas
Maciek, pierwsze przygotowania

mówiłam, że alejka cudna, ale ta kompozycja żurawek i berberys ,,admiration: też robi kolosalne wrażenie
Rajski ogród Ani 20:23, 08 sie 2012

Do góry
jotka napisał(a)

Ja na przyszły rok zrobię grafik, kiedy mam mieć gratisowe podlewanie... Znowu leje, choć po ostatnich (sobotnio-niedzielnych) deszczach ziemia wystarczająco nasiąknieta wodą. Tylko gdzie ten grafik wysłać????

Ja już nawet w szklarni nie muszę podlewać, bo minione wichury rozerwały folię i jak leje to podlewanie pomidorów mam zaliczone. Żeby tylko nie pochorowały się bidoki. Naprawiać juz nie ma sensu, bo jesienią moja "szklarnia" i tak będzie demontowana...

pozdrawiam Aniu
Jolu u mnie opadów nie ma w nadmiarze, muszę posiłkować się podlewaniem żeby roślinki egzystowały. Jednak jesteśmy szczęściarzami bo ominęły nas jak do tej pory poważniejsze nawałnice, n ie mamy wiec większych szkód w uprawach

Rajski ogród Ani 21:11, 07 sie 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Testuję nowy mechanizm wgrywania zdjęć, działa

A testowany obiekt jaki dumny, że na niego wypadło

Ja na przyszły rok zrobię grafik, kiedy mam mieć gratisowe podlewanie... Znowu leje, choć po ostatnich (sobotnio-niedzielnych) deszczach ziemia wystarczająco nasiąknieta wodą. Tylko gdzie ten grafik wysłać????

Ja już nawet w szklarni nie muszę podlewać, bo minione wichury rozerwały folię i jak leje to podlewanie pomidorów mam zaliczone. Żeby tylko nie pochorowały się bidoki. Naprawiać juz nie ma sensu, bo jesienią moja "szklarnia" i tak będzie demontowana...

pozdrawiam Aniu
Dla odmiany czas na zmiany... 09:13, 03 sie 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)
Beatko to Twoja szklarnia???

sąsiadów Madziu
Dla odmiany czas na zmiany... 08:46, 03 sie 2012

Do góry
Beatko to Twoja szklarnia???
Dla odmiany czas na zmiany... 22:24, 02 sie 2012

Do góry
Monika352 napisał(a)

Beatko a gdzie opis???
Wracając do poprzednicz wpisów to moim zdaniem glicynia jest super!!! A powojnik niebieski tez by sie znalazł . Dawid mowil ze Pamela Jackman u mnie na ławce jest bardzo ekspansywna to może ona

Moniczko to szklarnia sąsiadów

właśnie weszłam na Multifiori i miałam powojniki oglądać, ale masz nosa

glicynia też mi się podoba, ale za dużo tam "dobroci" by wtedy było gdybym ją dała
Stary, zaniedbany ogród... 21:59, 02 sie 2012

Do góry
Efekty pracy dodają mi skrzydeł

I mam w związku z tym pytanko. Z jednej strony ogrodu stała sobie kiedyś szklarnia, która nieużywana zawaliła się, ale pozostały po niej niskie murki. W środku dalej są fajne miejsca, więc został on wykorzystany na warzywniaczek. Ale chciałabym go jakoś zasłonić.... Poniżej wklejam plan tego miejsca stworzony przeze mnie w zaawansowanym edytorze grafiki (Paint ).

Myślałam o posadzeniu wzdłuż szklarni thuji Smaragd, a przed nimi wykorzystać krzewy, które tam rosną (a rosną jakieś dwa, nie mam pojęcia jakie, ale może ktoś mądry i życzliwy je zidentyfikuje, jak zamieszczę ich zdjęcie). Poza tym są tam te 2 wielkie piwonie (których szczerze powiedziawszy boję się ruszać), irysy, które na pewno przesadzę, a w doniczkach czekają 2 trzemieliny i jedna krzewuszka na pniu (prezent, z którym nie mam pojęcia co zrobić).

także czekam, aż jakieś dobre duszyczki skonfrontują mój pomysł z thujami i może podpowiedzą jak wykorzystać roślinki, które już rosną
Nasz mały, zielony świat. 08:35, 31 lip 2012

Do góry
Basiu szklarnia niesamowita !!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies