Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z rzeźbą 19:29, 24 paź 2018

Do góry
Dziewczyny, mam pytanie, a właściwie dwa pytania.

1. Em może mi przytargać z roboty sporą ilość świeżych skórek bananowych. Myślicie, że to dobry pomysł wrzucić je do mojego kompostowego dołu, z którego w przyszłym roku wyłoni się mam nadzieję rabata? Jakiś czas temu wylądował tam ananas, więc byłoby tak do kompletu egzotycznie.

2. Martwi mnie świerk. Strasznie dużo rudego mu się w tym roku pojawiło, nigdy nie miał tak dużo suchych igieł. Drugie zdjęcie nieostre, bo z daleka robiłam i coś mi chyba ręka zadrżała, ale trochę widać zrudziałe gałęzie. Mam się martwić?

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 19:28, 24 paź 2018

Do góry
edi75 napisał(a)
Bardzo chętnie przyjmę mogę w zamian zaoferować trawki np.miskanty Adagio

Sylwia chciałam Ci powiedzieć ze moje irysy variegata faknie się rozrosły ...Jeżeli nadal chcesz to na wiosne tak jak się umawiałyśmy mozemy się wymienić.Bardzo dużo młodych ma

Edi piękne są,oczywiście że je chcę mam tylko problem z Adagio z 15 sztuk została marna jedna,naprawdę nie wiem co się stało,musiały przemarznąć...ale mam dużo innych trawek np. Silber spinne albo turzyce i chętnie się z Tobą wymienię
...uDany ogród 19:04, 24 paź 2018

Do góry
Na dworze dalej wiucha, że głowę ma urwać, ale nie pada. Pełnia jest ogromna.
Chciałam zrobić jakieś wyraźne zdjęcie ale nie mogę utrzymać aparatu i jest tylko takie

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:03, 24 paź 2018

Do góry
Czas sadzenia cebulowych... Niestety u mnie jeszcze nie ruszone
Chyba się zbytnio zaczosnkowałam Muszę przeliczyć ile do wsadzenia!
Oprócz tegorocznych nabytków czekają jeszcze cebule nadgorliwie wykopane latem...
Wykopałam część czosnków, sporo tulipanów a do tego nawet krokusy i irysy żyłkowane
Ech! Mam nadzieje, że jeszcze wróci pogoda. W ubiegłym roku sadziłam w listopadzie ale wtedy pogoda od września była fatalna

A propo krokusów
Pod koniec maja zmieniając nasadzenia na jednej z rabat wykopałam część krokusów. Pamiętając dyskusje jakie tu i ówdzie toczyły się wczesną wiosną na temat "wyradzania" i wypiętrzania się krokusów, ciekawa byłam jak wyglądają cebule po kilku latach rośnięcia w jednym miejscu.

Wygląda na to, że wszystkie krokusy miały najmłodsze wykształcone cebule u góry a pod nimi co najmniej 2-3 warstwy starszych cebul.

Jak widać na fotkach te starsze cebulki z czasem zupełnie zamierają (drewnieją i obumierają) a faktycznie nowe cebule są raz wyżej (czyli bliżej powierzchni ziemi) co może powodować gorsze kwitnienie a z czasem również wymarzanie cebulek
...uDany ogród 19:02, 24 paź 2018

Do góry
vts napisał(a)
domek ogrodnika b. ładny, ma dobre proporcje, jeszcze go po swojemu wykończysz upiększysz i będzie cieszył nasze oczy utrwalony na fotkach. Listopad zapowiadaną ładny więc sporo jeszcze zrobicie. Pogoda straszna u nas w nocy była burza!!!
Lila

Cześć Lilciu
Bardzo mi zależało żeby był duży, ale nie przytłaczający. Reszta wykończeń dopiero na wiosnę, zdecydowanie na jego wygląd wpłynie zmiana dachu i obsadzenie otoczenia, a pomysł podany przez Kasię na stare okno z lustrem jest genialny i wprowadzę go w czyn. Mam stare kwietniki pod okna kute, pomaluję i M mi zamocuje od strony stawu , dorobi okiennice. Już nie mogę się doczekać. Mój Duży synuś rzucił hasło mur pruski...to tez jest do rozpatrzenia
Tutaj widać jak komponuje się domek, jeszcze mu dużo brakuje. No i widać ile mam jeszcze pracy przed zimą, musimy ogarnąć tą kupę drewna...

Mam nadzieję na w miarę znośną pogodę, bo brama aż się prosi żeby ją zrobić.
Może się uda
U nas tylko wiało i lało, burzy nie było ale krzesła od sąsiadów latały...
Buziaki!
...uDany ogród 18:56, 24 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Jeśli głosowanie to jestem za 2

Madziu wizualnie najlepiej mi pasuje do mojej cegły, ale blacha na rąbek też

Moja cegła na dom jest taka. Taka będzie elewacja, może nie cała, ale na pewno w dużej mierze. Parapety i gzyms tez z tej serii no i płytki na taras

Za drzwiami do ogrodu... 18:43, 24 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Świetna ta kuchnia polowaBardzo nastrojowe miejsce. Zastanawiam się tylko czy Ty masz w ogrodzie wydzielone jakoś pokoje ogrodowe???Murek dzielący znam. Bo w jednym miejscu masz tak cudnie sielsko, a w innym widzę kamienny stół i ławę w kompletnie odmiennym pałacowym stylu....jakoś całościowo mi nie leży jedno do drugiego, ale jeśli to osobne pokoje w odmiennym stylu to wszystko gra

A co,skojarzyło Ci się z kuchnia polową?Taras?
Wiesz Sylwia,to co jest u mnie w ogrodzie ,to pokojami raczej by nie nazwała, kącikami raczejSą one w trochę w odmiennych stylach,takich które lubię i nie mogę się zdecydować który bardziej! A ponieważ ogród jest trochę odzwierciedleniem mnie, więc jest jaki jest.Trochę tam sentymentu do staroci i natury zbieracza, trochę romantyzmu, trochę tęsknoty do czasów dworskich w których nie dane mi było się urodzić,trochę też nowoczesności...to wszystko na miarę moich sił, chęci i zawartości portfela i oczywiście zależnie od moich domowych pomocników
Gdyby nie te wszystkie ograniczenia może ogród wyglądał by zupełnie inaczej?
A czy to wszystko jest spójne?A musi być?Ważne że ja czuję się w nim szczęśliwa, a że lubię zmiany więc pewnie i on będzie ewaluował,zobaczymy w jakim kierunku...

Siedzę przy "pałacowym" stole i patrzę zza hortensji na ten mur...może to ruiny pałacowej stajni...(i jakoś może da się pogodzić jedno z drugim?)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:33, 24 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pogoda wciąż skłania do siedzenia na zapiecku. Mogę oddawać się gorzkim żalom
ogrodnika:
-dlaczego bodziszkowe liście nie przebarwiają się tak jak w momencie ich zakupu (były karminowe)

Nie wiesz co to za odmiana? U mnie tylko jeden bodziszek przebarwił część liści na wściekłą czerwień, za to tylko wiosną kwitł i w tym roku nie powtórzył. Inne całe zielone, chyba za sucho miały przez cały sezon? Może teraz po deszczu coś jeszcze się zmieni?
Ogród do odnowy 18:25, 24 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na ostatnim zdjęciu pięknie rozłożyły się jesienne plamy. Zimozielone akcenty bardzo dobrze się wkomponowały w całość. Wielce udane zestawienie. Miłe dla oka.

Ta wyszło, szkoda, że to nie moja zasługa. Pod klonem widać kawalątek czerwonej żarówki - to trzmielina oskrzydlona compactus, koniecznie muszę ją wiosną do przodu zaprosić

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:20, 24 paź 2018

Do góry
Wymyslilam sobie peace na wiosne. Chce to miejsce zminic,

by wygladalo podobnie jak TU.

Czyli Beda brzozy i derenie. Wrzosow juz nie, bo to by bylo za duzo roboty by to utrzymac bezchwastowo.

Macie jakies typy brzoz, ktore sa ladne?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 18:14, 24 paź 2018

Do góry

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 18:11, 24 paź 2018

Do góry

Pastelka

Lavender Ice bardzo się ociąga z otwarciem pąków

Ogród do odnowy 18:11, 24 paź 2018

Do góry
Bogdziu odmachowuję

Kiedyś na tar zajechał pan z sadzonkami różnych dziwnych roślin, większość miała w porywach po 15-20 cm i ceny przystępne. Niewielkie ryzyko. Kupiłam tego klona, który miał przebarwiać się na czerwono i derenia Milky Way. To wszystko chyba z nasion. Długo przyjdzie na oglądanie ich w dorosłym stanie

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 18:09, 24 paź 2018

Do góry
Resztki kwitnących

i przekwitnięte, ale też wdzięczne

Już poźnojesienne kolory u hortek

Doświadczalnia bylinowo-różana 18:09, 24 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Summer Song bardzo często kwitła w tym roku, teraz ma chyba 4-ty lub 5-ty rzut kwiatów

Bardzo piękna róża, ten kolor taki nieoczywisty, muszę jej poszukać w sklepach w sieci.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:55, 24 paź 2018

Do góry
Pogoda wciąż skłania do siedzenia na zapiecku. Mogę oddawać się gorzkim żalom
ogrodnika:
-dlaczego bodziszkowe liście nie przebarwiają się tak jak w momencie ich zakupu (były karminowe)

-gdzie miałam rozum, kiedy wsadzałam w nieformowany żywopłot świerki pospolite? (ostał się na szczęście jeden) Wyciąć, bo łapie ochojnika?

-dlaczego wcześniej nie trafiłam na Toszkę, która swymi argumentami potrafi przekonać, że cisy rosną jako te grzyby po deszczu. Byłoby tych cisów z pewnością więcej.

- dlaczego na tej podokiennej nie wyrąbałam kilofem pobudowlanego ugoru na większą głębokość? Ziemia osiadła i korzenie nie bardzo mogą wbić się w głąb (co zauważyłam podczas wiosennego dzielenia rozplenic)

I takie tam na koniec

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:40, 24 paź 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Jarzmianka i oczar to teraz kwitna ??

Z kilku posiadanych jarzmianek jedna kwitnie, ale mocno nią dzisiaj tarmosiło.

A oczary trafiły mi się wirginijskie. Kwitną w listopadzie.

Ogrodowy spektakl trwa ... 17:36, 24 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wstawię do dyskusji kompostowej i innej. Dziękuję za pokazanie dalii.

To jest zaplecze!

Wooooow! To jest Zaplecze! Przez duże Z
Można poszaleć! Ewa, to u Ciebie?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:35, 24 paź 2018

Do góry
Agatko, ciesze się wraz z Tobą, że Ci przypadł do gustu.
Śliwa wiśniowa jako jedyna nie straciła nawet listka

Zakola się robią (ewentualnie łysienie plackowate)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:29, 24 paź 2018

Do góry
kwartet napisał(a)
Haniu dziękuję za instruktarz ginalowy, będę próbować.
Lukrowanko śliczne,moje borówki płoną wśród werbeny.

U mnie między borówkami są poziomki. Werbena odcięłaby dostęp światła. Stipę wsadziłam na obrzeżu zamiast kostrzewy (za szybko się starzała).

Wieje dzisiaj bardzo

Przy okazji kolejnego koszenia pozbieram to, co się porozrzucało.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies