Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:07, 16 lis 2018

Do góry
Zapisuję i melduję, że przed 1 listopada udało mi się posadzić wszystkie cebule. Tak wiem wiele osób ten mój wpis mocno zdenerwuje
Miałam zaplanowane wyjazd i wiedziałam, że weekend będzie nieogrodowy. Więc sprężyłam pośladki, a że wcześnie wstaje a zmiana czasu była to co robić z takimi dłuższymi porankami przed pracą - narzędzia w dłoń i biec sadzić cebule. I jedno popołudnie zerwane było.

Wyciągnąć zapiski z zeszłego roku i do dzieła.
A potem to tylko przysiad, dziurka, cebulka, zasypać, docisnąć. I tak kilka setek
Proszę zauważyć, że latarka czołówka w tym roku w narzędziach nie była .

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:02, 16 lis 2018

Do góry
MartaKozak napisał(a)
To laczka kwietna, na dzien dzisiejszy.

Bardzo jesteś do niej przywiązana?

Bo dla mnie dwa grzyby w taki nieduży barszcz to trochę za dużo
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:02, 16 lis 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Wianki śliczne
Dziękuję, miło mi że zostawiacie ślad swojej obecności.

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:04, 16 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Marta, a nie da się tego większego zrobić? Jak ta szachownicowa rabatka ma się w stosunku do wielkości innych rabatek?

Niestety nie da sie jej za bardzo powiekszyc.

Teren osloniety zywoplotem z cisa ma 8m na 10m
Pod plotem sasiada bede na wiosne stawiala mur z cegly i robila podwyzszone rabaty na glebokosc ok 1.5m. Planuje tam 4-5 drzewka.

Tak to sobie wyobrazam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 13:57, 16 lis 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Przekopując skarpę natknęłam się na takie osobniki. Brrr....

Czyżby to pędraki chrabąszcza?
Zastanawiałam się skąd się to wzięło? Wszystko wyjaśniło się, gdy brałam z pryzmy kompost (zakupiony około 1,5 roku temu w kompostowni).Kompost dość ładnie dojrzał i przetrawił się, ale niestety miał właśnie takich lokatorów
Czytałam u Anitki (Mój azyl na wichrowym wzgórzu), że wyrzuciła cały kompost bo były w nim białe robale przypominające pędraki. Ktoś potem napisał, że to pożyteczne larwy (nie pamiętam nazwy tego chrząszcza), które wspomagają tworzenie kompostu

Przyznam, że z wielkim obrzydzeniem ale wydeptałam wszystkie, które tylko mi wpadły w oko.

Przynajmniej ty wykorzystałaś kompost Mój się od nowa robi Tak to jest jak człowiek w gorącej wodzie kąpany
...uDany ogród 12:26, 16 lis 2018

Do góry
Dzisiaj słonecznie, ale bardzo zimno.
Chyba sypnie śniegiem...

Ogród Muszelki 12:25, 16 lis 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
'Secret Affair'

Waw !!
Jaka ona cudna.
Tak odmiany nie mam. Ale nią kusisz ..
Za drzwiami do ogrodu... 12:21, 16 lis 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Wieczorne klimaty...trochę ogrodu przyniosłam do domu

O jaki fajny ,elegancki klimacik zrobiłaś da domciu.
Muszę i ja coś pomyśleć nad tym .
Ale jak na razie na zakrętach się nie wyrabiam ;(
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:55, 16 lis 2018

Do góry
Ania nie będę się nad nimi pastwił bo ....

"....
A góry nade mną jak niebo,
A niebo nade mną jak góry..."

dla mniej obeznanych z Tatrami to jest Orla Perć szlak prowadzi tu pionowo w górę (łańcuchy) a na czerwono zaznaczyłem kolejnego zapaleńca

..............................................................................słynna drabinka zejście z Zamarłej Turni do Koziej Przełęczy

Ogród w remoncie 11:46, 16 lis 2018

Do góry
Jaskrowate przenoszą
Ja mam takie zawilce

Ukojenie 11:33, 16 lis 2018

Do góry
zoja napisał(a)

Plan na najblizszy rok:

Biale rabaty juz sa, niebieskie w czerwonym okregu to plan.
Rysowane palcem w telefonie wiec proporcji raczej rysunek nie trzyma.

Że what?
Jeszcze masz tyle terenu??? Ale się będzie działo w przyszłym roku.

Sadź brzozy w sobotę bo idą ponoć mrozy! Aż mi się rymnęło
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:09, 16 lis 2018

Do góry
Cześć Kasiu, to sobie poczytałam o tych mączkach kostnych, rogowych i bazaltowych. Lubię takie rozmowy. Dla takiego laika jak ja to cenne źródło ważnych informacji w przystępnej formie

Kasia_CS napisał(a)

i jeszcze dalej - z wyjscia na taras - z kolei miedzie lewego i srodkowego graba blizej krawedzie rabaty kiedys marzyłam o magnolii, ale wciaz jej nie mam.. Moze za to deren kousa, a moze nawet venus

Piekne te Twoje graby! Pewnie już się pytałam, ale jaka to odmiana, bo mi umknęło? Lubię drzewa, które tak długo trzymają liście
Pozdrawiam ciepło!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:00, 16 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

bardzo podoba mi się ten widok - busz pod linijkę
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 10:43, 16 lis 2018

Do góry
Ta stipa jest dosc wysoka (100-140cm z kwiatem), ale posadzona tak jak te kola na ponizszym zdjeciu (no moze troche blizej siebie) nadalaby ladnego pietra. Dalabym do niej jezowki supreme elegance (one rosna tak do 70/80cm) i ta jasna szalwie, moze werbene. Chcialabym widziec ta rabate zza zywoplotu z cisa (przynajmniej poki nie urosnie)

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 10:27, 16 lis 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Tak sobie ciągle myślę, czy na pewno dobrze radzę...
Bo Roy Diblik, na którego się powołuję, nie sadzi przecież tak geometrycznie
Ale mnie chodzi o to, żeby z oddalenia odnosiło się wrażenie, że tam rośnie tylko ta roślina, która aktualnie kwitnie.
Najpierw byłyby to cebulowe, potem szałwia, która rośnie dość nisko i szeroko, potem nad nią wyrosłyby jeżówki, a potem doszłaby rozplenica.
Na powierzchni trzech metrów kwadratowych nie ma możliwości, żeby otrzymać ten efekt nie sadząc roślin naprzemiennie.

Może nie odważyłabym się zaproponować czegoś takiego, gdybym nie przejeżdżała codziennie koło tego skwerku, o którym napisałam wcześniej. Tam właśnie rośliny są sadzone naprzemiennie i jak na razie jest ten efekt, który chciałabym tu osiągnąć.

Tu jest sadzone w szachownicę, kosmosy, jeżówki i jakaś trawa, której niestety nie rozszyfrowałam

Po drugiej stronie gaura z jakaś trawka

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 09:10, 16 lis 2018

Do góry
W sierpniu na jednym skwerku, obok którego przejeżdżam, zrobiono nasadzenia "matrycowe" (czyli równomiernie wymieszane) z szałwi, rudbekii i jakiejś trawki. I powiem Ci, że na rabatach, które są oglądane ze wszystkich stron (nie mają "przodu" i "tyłu") i z pewnej odległości, takie nasadzenia bardzo dobrze się sprawdzają i na tych Twoich rabatkach też dobrze by wyglądały.

Przykładowy układ:

gwiazdki - szałwia new dimension rose
kółka fioletowe - jeżówki
kółka brązowe - rozplenice

z lenistwa narysowałam tylko jedną rabatkę, ale te same nasadzenia powtórzyć w pozostałych trzech.

najpierw powinny być widoczne same szałwie, potem - same jeżówki, potem rozplenice
przy czym akurat rozplenice mi tutaj nie bardzo pasują, wolałabym np.: molinie, które mają mniejsze kępy, więcej by się ich zmieściło i byłby lepszy efekt, "dywanowy" a nie "kwiatki dookoła rozplenic".
do tego tylko cebulowe.
I wsio
Czy można ubrać dąb? 09:01, 16 lis 2018

Do góry
Tak, to się nazywa Yarn Bombing, pokazywałm kiedyś takie drzewo, a tutaj są przykłady

Link

Przenoszę do dekoracji.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:05, 16 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rewelacyjny widok
Ogród do odnowy 07:59, 16 lis 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu a czy ta czerwona też się tak ładnie przebarwia jak 'zwykła'? Dopiero jak wstawiłaś fotkę to sobie przypomniałam, że miałam w sezonie się za nią rozejrzeć. Właśnie pod kątem owocków dla ptaków.

znalazłam: wrzesień, październik i jeszcze raz listopad dla porównania

Za drzwiami do ogrodu... 23:34, 15 lis 2018

Do góry
Wieczorne klimaty...trochę ogrodu przyniosłam do domu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies