Begonie w doniczkach i gruncie sadzę od niedawna i wydaje mi się że są dłużej ładne-do późnej jesieni ,wcześniej miałam fazę na surfinie i petunie
"Przypłotkowe " kompozycje,niektóre do korekty
Np.Pęcherznica.na którą tam za mało miejsca będzie.Kolorystycznie daje fajny kontrast ,ale posadziłam tam Luisa Odier i pewnie pęcherznicę eksmituję...
Dwa miesiące temu kupiłam magnolię Lilliflora Nigra. Posadzona do ziemi lekko kwaśniej, na dnie warstwa drenażu (keramzyt). Stoi na osłoniętym od wiatru tarasie w słonecznym miejscu (słońce ma od południa do wieczora). Podlewana co 2-3 dni (jak ziemia lekko przeschnie) w te upały nawet i codziennie po trochu na wieczór.
Ma zbrązowiałe liście. Na razie ich jeszcze nie gubi, ale jakby usychają? Jednocześnie widać, że puszcza nowe listki.
Robaczków, larw itp nie widać. Nie sądzę, aby listki były nadgryzione.
Co możne jej dolegać? Jak ją ratować? Pomocy! Proszę.
Teren pod trawnik, jeszcze kilka taczek muszę przesiać, ale już coś widać
W międzyczasie przekopałam poplon z obornikiem (lewa połowa), a z prawej przekopię jak pozbędę się dwóch wierzb Hakuro i klona. Muszę tu coś sensownego posadzić.
19 dni temu zasiałem trawnik, z dnia na dzień wygląda coraz lepiej, ale niestety też chwastów jest coraz więcej. W tej chwili na większości trawnika (500m2)trawa ma ok 55-60mm. Liczę, że za półtorej tygodnia osiągnie ok 9 cm i w sobotę odpalę po raz pierwszy kosiarkę Na ogrodzie mam nawodnienie. 2-3 dni po zasianiu (trawa barenburg sport) było oberwaniu chmury i wszystko pływało. Porobiły się kałuże i nasiona pospływały do nich, myślę że głównie dlatego są takie prześwity, ale nimi się nie przejmuję, trawę dosieję.
Niestety jednak wraz z trawą, jest coraz więcej chwastów i rosną w bardzo szybkim tempie. Głównie to perz ale nie tylko. Wrzucam kilka zdjęć z dzisiaj i proszę Was o poradę co w dalszej kolejności zrobić?
Odczekać aż trawa osiągnie 8-10cm i skosić na 6cm. Po koszeniu dosiać trawę, a chwastami się nie przejmować
Czy może jednak już teraz przed koszeniem je wyrywać?
Walcować przed/po koszeniu, albo po koszeniu i dosianiu?
Moja hortensja Dębolistna w tym roku bardzo skąpa w kwitnieniu.Szkoda, bo pięknie kwitnie.
Ale innych jest hortek sporo
sąsiadka, tak się u nie naparzyła na moje hortki,że na jesieni kilka posadziła.
Pinky Winky
Limka starsza( bo jeszcze mam mniejszą i młodszą
No normalnie go wyrzucili,dobrze że udało mi się go złapaći umieścić tam gdzie być powinien, jest i świeci!Nie wierzycie?To wyjrzyjcie przez okno
Koliberku,pozdrawiam!Zdjęcia mogę usunąć
Po pracy wzielam sie za pielenie.
Wyrwalam chwastow na 3 wielkie torby ikea... A czeka jeszcze cale morze tych dzikich lokatorow rabat.
Jutro moze ciag dalszy
Kurczę kotki widziałam ale jakos nie zarejestrowałam jako Twoje jakos mam do nich mieszane uczucia przyznam ale i u nas jest jeden bez pytania o zgodę jeśli pozwolisz...
Tą szałwię mam pierwszy rok.Dostałam ja -sadzonkę.chciałabym aby mi się wysiała.A może też spróbuję zebrać nasionka i trochę ją posiać
To chyba dobrze,że u innych widzimy inne kwiaty, jest co oglądać
Gorzej, jak ja pozaglądam to tu to tam i jakieś nowe chciejstwa się budzą