Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:14, 27 lis 2015

Do góry
Świąteczny mi się wyjątkowo podoba... jest subtelny i ma swój urok...ośnieżone gałązki, biel i srebro, perłowe koraliki, białe bombki... jutro pokażę to pobojowisko zanim posprzątam. Złapiecie się za głowę od tego bałaganu.

Zabrakło szerokiej, białej wstążki, użyłam więc białej, szyfonowej i srebrnej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:10, 27 lis 2015

Do góry
Tegoroczna kolorystyka będzie srebrno-biała Tak myślę, ale może mi się odmienić, a motywem przewodnim będą płatki śniegu, takie mam obrusy (każdy inny i inną techniką wykonany), ale obydwa mają płatki śniegu (przekornie)

Jeden ma dziury (technika richelieu) w kształcie płatków, inny motyw bez dziur Choinka też będzie z płatkami śniegu i koronkami.. Mam czub koronkowy. Od Elfika mam stale wieszane na choince ręcznie robione i krochmalone ...też płatki.

A wianek..nie wiem, jaki wyszedł, ate mnie się bardzo podoba i taki będzie, ale na pewno jest z motywem białym. Bez płatków. Za dużo szczęścia by było. I mam jeszcze ten awangardowy, ale on jest tylko i wyłącznie srebrny Zrobiony z posrebrzanych igieł sosny czarnej. Tylko igły.

Papier do pakowania prezentów srebrny i drugi z motywem płatków śniegu. Udało się taki dzisiaj kupić.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:09, 27 lis 2015

Do góry
Dopiero wróciłam... Melduję, że jednak udałam się go garażu, sama. bo dzisiaj nie miałam jak zwykle towarzystwa Hani lub dziewczyn z Ogrodowiska Ale to był przecież "spontan" - czyli ratowanie samopoczucia.

A więc improwizowałam, wyciągnęłam wszystko...garaż wygląda jak pobojowisko, nie wiem, jak Witek jutro buty robocze znajdzie haha, dobrze, że pistoletu na klej nie zapomniałam wyłączyć.

Wykonałam dwa wianki, świąteczny jako pierwszy, a potem taki niby jesienny, już wisi, a świąteczny czeka sobie na odpowiedni czas.

Jutro będzie ciąg dalszy, chociaż nie wiem na czym bo podkłady ze słomy się skończyły

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:06, 27 lis 2015

Do góry
asza napisał(a)
Ja z tych początkujących, więc mam nadzieję,ze się nie ośmieszę. Polecałaś w Sadowniczym cisy, czy można byłoby je jeszcze posadzić?
No wiem, za oknem śnieg...

Jeśli ziemią zmarznięta u Ciebie to raczej za późno. Ale ma być ocieplenie. Cena stąd jest obniżona, że to już ostatni dzwonek jest Ale to zależy od prognozy pogody.
Verbena bonariensis - werbena patagońska 15:21, 27 lis 2015

Do góry
Przez trzy lata sukcesywnie wysyłałam za darmo, po kilkaset kopert co roku. Teraz wiele osób ją ma i się podzieli, tylko czuwaj na wątku werbeny w dziale "Oddam" https://www.ogrodowisko.pl/watek/230-verbena-bonariensis-werbena-patagonska

albo akcja "Podaruj nasiona" https://www.ogrodowisko.pl/watek/4020-podaruj-nasiona

Ja obecnie nie zbieram i nie wysyłam, bo czekam aż ktoś przejmie pałeczkę
Moja codzienność - ogród Oli 15:14, 27 lis 2015

Do góry
Jak mi szalenie miło, akurat wpadłam, uśmiech dla Oli z powodu oczywiście mojego projektu

To najbardziej udana metamorfoza ogrodu, nie tylko projekt, ale przede wszystkim doskonałe, wręcz modelowe wykonanie, dbanie, cięcie i wszystko... Nawet moja dawna rada w fazie wstępnej odnośnie jednak wyprostowania stawu..choć najpierw z oporami, ale teraz to co zrobiliście - przeszło najśmielsze oczekiwania i wygląda jak w zagranicznym piśmie. Ola, czapki z głów.

Aż się chce zaglądać do Ciebie Duża buźka.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:39, 27 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie mróz -5 stopni. Mgła, ponuro, zimno, niezbyt ciekawie i znowu jakoś smutno... .

Danusiu u mnie dziś takie piękne słońce! Ślę do Ciebie promyczki Mam nadzieję, że dziś też miałaś piękny listopadowy dzień. Pozdrawiam, tym razem nie incognito

Grab - Carpinus 14:07, 27 lis 2015

Do góry
Dodam jeszcze, że w liściach będą zimowały pożyteczne owady. Warto je pozostawić na rabatach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:02, 27 lis 2015

Do góry
Kochani jesteście,, zawsze można liczyć, czy w radości, czy w trochę gorszym nastroju. A to kolorowanki, a to naleweczka... a to artystyczna praca.

Nawet Gabrieli dawno nie było, dzięki Gabrysiu za wdepnięcie w moje progi Hanię też często widzę - uśmiech dla Was. Stali moi Goście też dziękuję mocno

Postanowiłam iść do garażu robić wianek, bowiem natchnęły mnie do tego dwa obrusy, które sprawiłam na święta. Stare, myślę, nieco już sfatygowane, może plamy nie puściły?... Idę w takim razie artystycznie się wyżywać. Ślisko się robi, tam gdzie mgła. Jeden śmiałek mnie dzisiaj wyprzedzał, o mały włos by skończył w rowie

Ja jestem "szybki kierowiec", ale "głupim" staram się nie być. Ryzykantem nie jestem
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:32, 27 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenka napisała, że zabierze za dwa lata właśnie, teraz nie ma gdzie wsadzić, to tymczasowe stanowisko
Generalnie rabaty pod płotem są za wąskie, oddzielająca je deska jest w złym miejscu, bo przed deską szerzej są znowu rośliny. I też one wlezą na Rh i będą nawet szybciej wyższe nić Rh.

Ten ogród jest przeznaczony do ciągłej metamorfozy i dobrze..bo przynajmniej ogrodnikom zajęcia nie zabraknie. Gdybym miała zrobić im metamorfozę, cały ogród oprócz drzew byłby przewalony do góry nogami.

Jakieś jednorazowe ruchy i rady nie dają w sumie dużo w tak gęsto obsadzonym ogrodzie. Ale liczy się zabawa i myślenie co zrobić, żeby było lepiej niż jest

A kanciki i prawidłowa pielęgnacja z kolei daje bardzo dużo.

Danusia
jakbyś była bliżej, dałabym ci ogród przewalić
rzeczywiście pisałam, że na jakiś czas będą trawy, ale w sumie w realu bardzo mi się podoba, jeszcze jak górę bluszcz zarośnie
...te deski i tak zgniją, zostały położone tam, aby utrzymać ziemię potrzebną rodkom, potem nie będzie ich widać, użyźnią tylko ziemię, a racja jest, bo jak hortensje i azalie bujną, to będzie jedna plątanina, mogłaby tak na 3m być...co tam, niech się przenikają...no i zawsze można coś wykopać, przyciąć
Zabawa jest, za rok dopiero zobaczymy, jak to będzie wyglądać, teraz jest jak jest.
Kanciki zrobię, no bo na plusie jest, wiosną będzie ładniej i mniej pracy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:30, 27 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie mróz -5 stopni. Mgła, ponuro, zimno, niezbyt ciekawie i znowu jakoś smutno... Szkoda lata jednak, ciężki czas na przetrwanie. Marzę już o lutym, o maju nie śmiem nawet myśleć, bo to nazbyt wygórowane marzenia...ale luty- owszem, taki miły czas oczekiwania, kiedy się ociepli, że można ciemierniki kupować świeże i soczyste

Ale jakby taka zima jak teraz miala byc cala to ja bym nie miala nic przeciwko
No moze sloneczka czasem troche.. i jeszcze troszke sniegu...byle nie zimniej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:23, 27 lis 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Irenko podzielam radę Bogdzi, zebrinusy beda za dwa lata przeszkadzać rodkom.

Irenka napisała, że zabierze za dwa lata właśnie, teraz nie ma gdzie wsadzić, to tymczasowe stanowisko
Generalnie rabaty pod płotem są za wąskie, oddzielająca je deska jest w złym miejscu, bo przed deską szerzej są znowu rośliny. I też one wlezą na Rh i będą nawet szybciej wyższe nić Rh.

Ten ogród jest przeznaczony do ciągłej metamorfozy i dobrze..bo przynajmniej ogrodnikom zajęcia nie zabraknie. Gdybym miała zrobić im metamorfozę, cały ogród oprócz drzew byłby przewalony do góry nogami.

Jakieś jednorazowe ruchy i rady nie dają w sumie dużo w tak gęsto obsadzonym ogrodzie. Ale liczy się zabawa i myślenie co zrobić, żeby było lepiej niż jest

A kanciki i prawidłowa pielęgnacja z kolei daje bardzo dużo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:00, 27 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzięki za meldowanie

Towar leży i czeka, a ja w polu....

Może Danusiu taka historia poprawi Ci nastrój. Odnośnie towaru ...

Jakiś czas temu pracownik mojego taty przywiózł na działkę szefa samochód końskiego nawozu czy kup jak kto woli.(taka ekstra fucha)

W czasie kiedy to zrzuca dzwoni jego żona z pytaniem kiedy będzie w domu.
Ten odpowiada: -Kochanie jak tylko TOWAR rozładuję...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:29, 27 lis 2015

Do góry
Dzięki za meldowanie

Pozdrawiam odwiedzających jawnie i "incognito" U mnie mróz -5 stopni. Mgła, ponuro, zimno, niezbyt ciekawie i znowu jakoś smutno... Szkoda lata jednak, ciężki czas na przetrwanie. Marzę już o lutym, o maju nie śmiem nawet myśleć, bo to nazbyt wygórowane marzenia...ale luty- owszem, taki miły czas oczekiwania, kiedy się ociepli, że można ciemierniki kupować świeże i soczyste

Zapędziłam się w tych marzeniach jednak.. Jedni cieszą się, że stoki zaśnieżone, a ja ciągle z tego zimowego powodu w smutki jakieś popadam. Trzeba coś wymyślić na poprawę nastroju...czyli co? Dekoracje? Nawet jakoś tego mi się nie "chce", że tak powiem.

Towar leży i czeka, a ja w polu....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:06, 26 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli chcecie jeszcze coś sadzić, to w sklepie który wisi u góry

http://www.sadowniczy.pl/ mają rabat 30 % na hasło "Ogrodowisko". Dopiero teraz zobaczyłam i idę popatrzeć co mają.

Np. są fajne buki Atropunicea i cisy na żywopłoty

tylko nie przy wszystkich roślinach są informacje o wielkości oferowanych sadzonek
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 18:59, 26 lis 2015

Do góry
Z góry, z okna albo komina Najlepiej to jest narysować plan tego przedogródka. Rzut z góry.

A to co masz na górce, nawet nie widać, to kropla w morzu potrzeb
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 18:52, 26 lis 2015

Do góry
kasja83 napisał(a)

Czyli rabata przed schodami -przydałoby się wrzucić coś wyższego?Ale z drzewek-to chyba takie, które za dużo nie zaszaleją w górę?

Pod oknem rabata nie jest za szeroka-więc chyba nie mogą być zbyt rozłożyste drzewka?

Ogólnie chciałabym utrzymać ogród w tonacji różowo, fioletowej, lila (barwy gdzieś w tym zakresie)Wydaje mi się, że podkreśliłoby to chłodny charakter elewacji. Bardzo podoba mi się lawenda, wrzosy, żurawki. Przed głazami mam posadzoną magnolię(dar losu od teściowej)-może być do przesadzenia.No i te trawy gdzieś tam przemycone z iglakami-byłoby super.Widziałam też tutaj na forum boskie czosnki i jeżówki.

Z drzewek na pniu typu miłorząb Mariken, nie mam na myśli normalnych drzewek

Albo trzmieliny na pniu. Masz wąsko i jeszcze małe wszystko, nijak będzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:45, 26 lis 2015

Do góry
Jeśli chcecie jeszcze coś sadzić, to w sklepie który wisi u góry

http://www.sadowniczy.pl/ mają rabat 30 % na hasło "Ogrodowisko". Dopiero teraz zobaczyłam i idę popatrzeć co mają.

Np. są fajne buki Atropunicea i cisy na żywopłoty
Grab - Carpinus 18:43, 26 lis 2015

Do góry
Oczywiście, że dobrym pomysłem jest pozostawianie liści jako ściółka pod warunkiem, że nie masz położonej szmaty pod drzewkami Zakładam, że nie masz. Bo wtedy liście się nie rozłożą i nie wzbogacą gleby w próchnicę.
Miejsko & sielsko 17:05, 26 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród i jego kolory są prześliczne, o paznokciach nie wspomnę, w sumie zazdraszczam tej geometrii, podoba mi się. Szkoda, że mam skośny ogród, bym sobie zrobiła proste

Danusiu, Ty masz tak wyśmienity ogród, toż to dopiero można wzdychać !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies