Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

U Matki... 19:55, 02 cze 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Babo, szacun!
Wygląda jak ogród

Wspaniała robota, naprawdę.

Tylko tak patrzę i myślę - ile Ty jeszcze roślin na obsadzenie tego areału ogromnego potrzebujesz...

Tesiu, dziękować za miłe słówka

Ano, potrzebuję, potrzebuję, ale dam radę...bo jak nie ja to kto????...
Ogródkowy chaos u monitki 17:29, 02 cze 2016

Do góry
No aż oczom nie wierzę! Moni, jak fajnie że jesteś.
Ogród wydoroślał.
Pięknie, a zakątek z brzozami bardzo klimatyczny.
U Matki... 17:25, 02 cze 2016

Do góry
Babo, szacun!
Wygląda jak ogród

Wspaniała robota, naprawdę.

Tylko tak patrzę i myślę - ile Ty jeszcze roślin na obsadzenie tego areału ogromnego potrzebujesz...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:03, 31 maj 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
pewnie by rosły

jaka odmiana paproci czy jarzmianki?

od Tess dostałam to chyba narecznica

jak widać próbuje stworzyć lesny klimat na mojej patelni

tak...o paproć
dzięki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:29, 31 maj 2016

Do góry
beta napisał(a)
Kasia, jarzmianka czaruje...cudna jest

bukszpanowa bardzo mi się podoba...ciekawe co by się stało, gdybym i na swoją paprocie zaprosiła?...a napisz mi proszę, co to za odmiana
podobają mi się nasadzenia na tej żwirowej ścieżce..już wszystko wygląda obiecująco
pewnie by rosły

jaka odmiana paproci czy jarzmianki?

od Tess dostałam to chyba narecznica

jak widać próbuje stworzyć lesny klimat na mojej patelni

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:46, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Tess napisał(a)

Pewnie coś w jednolitym kolorze. A jak wygląda paskowana turzyca?

Tess to taka:

mam 4 sztuki i tak sobie myślę, czy nie zrobic taki rządek: hakone, konwaliki, turzyce a na koniec żurawki....
To byłyby podsadzenia pod drzewkami, które posadziłam w rządku, przy brzegu ogródka (3 szt)
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:46, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

zuziaOgrodowa napisał(a)

a moze z liści dosadzić tam kontrastowe żurawki?
a co w takim razie pasowałoby do tych pasiastych turzyc?

Pewnie coś w jednolitym kolorze. A jak wygląda paskowana turzyca?
Ogrodowy song 00:08, 28 maj 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
zachwycam się ostatnio paprociami, wprowadzają delikatność, taką troche bajkowość a za razem dzikość do ogrodu i pięknie się komponują z większościa roślin, Trzeba tylko znaleźć sobie odpowiednie gatunki.Są takie, które na patelniach też dają rade, Nie namawiam tylko rzucam pomysła. Na tegorocznym Chelsea większość ogrodów ma różniaste paprocie. U Tess zdaje się jest duuużo paproci.
Dobrej nocy życzę

Coś pomyślimy..kiedyś dawno miałam.
Tobie też Kasiu spokojnego snu
Ogrodowy song 23:43, 27 maj 2016

Do góry
zachwycam się ostatnio paprociami, wprowadzają delikatność, taką troche bajkowość a za razem dzikość do ogrodu i pięknie się komponują z większościa roślin, Trzeba tylko znaleźć sobie odpowiednie gatunki.Są takie, które na patelniach też dają rade, Nie namawiam tylko rzucam pomysła. Na tegorocznym Chelsea większość ogrodów ma różniaste paprocie. U Tess zdaje się jest duuużo paproci.
Dobrej nocy życzę
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:54, 27 maj 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)
Wlaśńie kupiłam takiego samego bordowego olika cudńie sikomponuje z bukiem purpurea i stipką zale zaraz polecę zobaczyć ,czy i ja nie mam jakiegos amatora jego listkow
Carax elata????? Skądeś Ty go wytrzasnęła????... u nas łaźę i szukam już od zeszlego roku i dalej nic
Buziole

Od Tereski-Tess w zeszłym roku dostałam kawałek czekam aż się rozrosnie teraz
U Matki... 13:25, 25 maj 2016

Do góry
A ja mam jedną odmianę z tych starych, różowych i pachnących - kwitnie już jak szalona. Pozostałe rzeczywiście w pąkach.

edit: no i majówki zakwitną na 100% w maju.
U Matki... 13:21, 25 maj 2016

Do góry
Matka napisał(a)
No to zobaczymy

I zgłupiałam, moje dziecię jutro do sypania kwiatków idzie a ja w ogrodzie nic kwitnącego nie mam coby się nadawało...muszę posadzić coś co kwitnie w maju na za rok!

Piwonie posadź. Na Boże Ciało zakwitną.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 14:03, 24 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
w sierpniu obficie podlewać, bo w sierpniu zawiązują pąki kwiatowe

To już wiem, ale dzięki za upewnienie, że dobrze wiem
Czy mogą mieć za mało słońca i to jest także przyczyną braku kwitnienia?
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 15:40, 23 maj 2016

Do góry
Jaki błąd popełniłam, że moje Cunningham's White prawie nie kwitły?
Mam pięć egzemplarzy, jedynie dwa zawiązały po trzy pąki kwiatowe. Inne wcale.
Rosną w cieniu.
Czy przyczyną może być zbyt słabe podlewanie w lecie ub. roku?
I najważniejsze - co zrobić, by w tym roku zawiązały pąki kwiatowe.

Co przed tujami żeby nie bylo nudno ale elegancko :) 19:29, 18 maj 2016

Do góry
W sensie że miskanty?

Chodziło mi o ustawienie naprzemian hortka- miskant -hortka - miskant

https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fassets2.ogrodowisko.pl%2Fuploads%2Fp%2F67%2F675263%2Foriginal.JPG&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.ogrodowisko.pl%2Fwatek%2F1890-w-gaszczu-u-tess%3Fpage%3D422&docid=1qx32s-7N3xYsM&tbnid=y72tF-O7B0iDWM%3A&w=640&h=480&client=opera&bih=658&biw=1366&ved=0ahUKEwjj-Mv2kuTMAhVIEpoKHTpnAWsQMwhAKBowGg&iact=mrc&uact=8

https://www.google.pl/search?q=hortensja+miskant&client=opera&hs=hX7&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLrN30kuTMAhWJKJoKHX8zBi8Q_AUIBygB&biw=1366&bih=658#tbm=isch&q=hortensja+szpaler&imgrc=6hWEXUxx_5LcqM%3A

https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fassets2.ogrodowisko.pl%2Fuploads%2Fp%2F68%2F687795%2Foriginal.JPG&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.ogrodowisko.pl%2Fwatek%2F2419-wszystko-o-czym-marzysz%3Fpage%3D275&docid=SJlOxuiV60UEjM&tbnid=3leqJhcZimnoAM%3A&w=640&h=324&client=opera&bih=658&biw=1366&ved=0ahUKEwjVj5iFk-TMAhXBVSwKHXWUANYQMwgeKAMwAw&iact=mrc&uact=8
U Agi - czyli słońce i piach 21:38, 07 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Czytałam gdzies tu na forum ( pisała chyba Toszka albo Tess) zeby nie ciąć nic tak krótko po posadzeniu, bo siła musi iść w korzenie, rozbudowę a nie w koronę i liście. Podlewanie jest bardzo ważne.
dzięki Ewo, szukam rad bardziej doświadczonych
O podlewaniu pamiętam
Luki napisał(a)
Przychodzę w sprawie śliw i widzę takie troszkę ojć... ktoś słabo je prowadził w szkółce i chyba chciał jak najwyższe mieć. Nie są to moje drzewa, więc nie chcę by na mnie było, ale ja ściąłbym wszystkie grube gałęzie na ok 20-25cm nad rozgałęzieniem tak by pierwszy pąk po ścięciu był skierowany na zewnątrz. Jak zdecydowałabyś się na tak radykalne cięcie to koniecznie odkazić sekator, a rany potraktować maścią ogrodniczą, ciąć rankiem w bezdeszczowy dzień.
Zaraz u siebie pokaże jak dzisiaj obciąłem moje Nigry, ale u mnie drastyczne cięcie było w zeszłym roku.
Dziękuję Łukaszu za odwiedziny i radę. Muszę się przyznać że trochę boję się takiego mocnego cięcia ... Co prawda hortki tak ciapnęłam i żyją
Poszukam u Ciebie tego cięcia z tamtego roku, a z tego już widziałam i piękne są te Twoje śliwy. Zapytałam jeszcze o radę Mazana i zobaczę co doradzi.
Toszka napisał(a)
w sprawie śliw zapytaj mazana (poproś go na pw. by do ciebie zajrzał). Śliwy proszą się o skorygowanie, ale ponieważ nie mam z nimi doświadczenia, to nie będę radzić czy cięcie jest teraz wskazane. Na pewno podlewaj co kilka dni min. 2 kubły wody.
Dziękuję Ci Toszko że zajrzałaś każda wskazówka jest dla mnie ważna. Śliwy i klona podlewam obficie co 2 dni i mam nadzieję że zadomowią się na dobre.
Żywopłotki cisowe. 21:30, 07 maj 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Taczki tak mają, że zawsze w kadr wchodzą Irenki taczkę nawet swego czasu "wędrującą" nazwaliśmy

Ale masz tych sadzonek, rany! Podziwiam, że dajesz radę to wysadzić. O obrobieniu nawet nie mnyślę.

Aksamitki już posadziłam nad Rozlewiskiem. Marniejsze były niż Twoje, ale chciałam, żeby już się po domu nie walały (z okna na okno).

Teresko- taczki mam 4 szt to i tak jakąś złapię.
Właśnie nie daje rady, a aksamitki muszą czekać w kolejności. Teraz to róże najpilniejsze.
Aksamitki siałam w mnożarce nie dałabym rady w domu nie było gdzie postawić.
Żywopłotki cisowe. 01:00, 07 maj 2016

Do góry
Taczki tak mają, że zawsze w kadr wchodzą Irenki taczkę nawet swego czasu "wędrującą" nazwaliśmy

Ale masz tych sadzonek, rany! Podziwiam, że dajesz radę to wysadzić. O obrobieniu nawet nie mnyślę.

Aksamitki już posadziłam nad Rozlewiskiem. Marniejsze były niż Twoje, ale chciałam, żeby już się po domu nie walały (z okna na okno).
U Agi - czyli słońce i piach 16:17, 06 maj 2016

Do góry
Czytałam gdzies tu na forum ( pisała chyba Toszka albo Tess) zeby nie ciąć nic tak krótko po posadzeniu, bo siła musi iść w korzenie, rozbudowę a nie w koronę i liście. Podlewanie jest bardzo ważne.
Mus owocowy w miejskiej dżungli 19:48, 03 maj 2016

Do góry
I "rododendronową" częściowo oczyściłam z liści czosnkowych.
Wywaliłam z niej już jakiś czas temu jukę i niebieskie krokusy. Zgodnie z sugestią Tess zostawiłam białe szafirki.

Jedna z hortensji na pniu, które tu rosną chyba nie przeżyła. Dwie maja już liście, a jedna nie. Będę musiała dosadzić nową. Wersja rododendronów na dole, a nad nimi hortensje bardzo mi się podoba. To sposób na piętrowe nasadzenia w moim mikrusim ogródeczku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies