Ja mam tulipanowca, zajrzyj do mojej wizytówki. Rośnie bardzo blisko domu.
Jak często ciąć? wcale - bo literatura podaje, że to drzewo nie lubi cięcia. Ja jednak tnę,. bo ono mi się spodobało i pasuje do mojego ogrodu i kolorystycznie i "mentalnie" że tak powiem.
Jeśli jednak masz wątpliwości, że nie da rady, albo musisz ciąć i pytasz ile razy? Raz - na wiosnę przed puszczeniem soków - moja rada brzmi - nie sadź tego drzewa, posadź drzewo które może rosnąć 3 metry od domu, np. śliwę wiśniową 'Nigra". Szukaj innych drzew, które mają o wiele mniejszą koronę.
Posadź brzozy himalajskie, są węższe i mają białą korę. Nie brnij w drzewo, które z góry jest skazane na zagładę, bo po co ciąć jak może sobie rosnąć gdzieś dalej? I pokazać się w całej krasie?
No i jeszcze mam taką wskazówkę, jeśli prosisz o poradę, udokumentuj to odpowiednim zdjęciem, ponieważ trudno coś doradzać w ciemno. My będziemy pisać posadź to albo tamto w nieskończoność, a ty będziesz odrzucał propozycje. Po prostu daj zdjęcie i nie deliberuj. Zdecyduj się na to, co pasuje do lasu, albo do stylu, charakteru ogrodu.