Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:14, 23 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Powiem ci, że ten plener miałyście super i jakie zwariowane fotki
Hameln w tym roku tez wielkie, potroiły wielkość, tak do 1,5m a Black do 3m

Nieźle, bo sadzę i nie wiem jaki rozstaw dać 3 metry..o matko To się nie nadaje na moją rabatę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:49, 23 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jaką średnicę ma twoja rozplenica z czarnymi kłosami?

Prawie 3 metry
mam siewki dla ciebie, trzymam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:01, 23 paź 2015

Do góry
Jaką średnicę ma twoja rozplenica z czarnymi kłosami?
Ogród z pergolą 16:39, 23 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skoro nowoczesny ogród i proste linie pewnie, to niepotrzebnie zrobiłąś kostkę nienowocześnie. fale pasują do innego stylu. Chyba że falujący, a dobór i nasadzenia w sposób nowoczesny, minimalistyczny.

Witam się i ja
będę podglądaała

A z Danusią co do kostki zgadzam sie w całej rozciąglości.
Ogród z pergolą 16:31, 23 paź 2015

Do góry
Skoro nowoczesny ogród i proste linie pewnie, to niepotrzebnie zrobiłąś kostkę nienowocześnie. fale pasują do innego stylu. Chyba że falujący, a dobór i nasadzenia w sposób nowoczesny, minimalistyczny.
Kiedy, jak i czym pryskać.... 07:11, 23 paź 2015

Do góry
Cały sezon były braki w opadach deszczu, więc to jest ważniejsze niż nawożenie jesienne. Iglaki transpirują przez cały rok, więc muszą przed zimą zgromadzić odpowiednie zapasy wody. Uzupełniaj je.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 19:45, 22 paź 2015

Do góry
Te w środku zamarły z powodu znacznego zacienienia, można je jedynie potrząsnąć i spróbować wykruszyć. Cudów niestety nie ma i do świąt nie ma możliwości radykalnej poprawy wyglądy świerka. Wytnij bardziej suche, a igły otrzep.
Kret, krety - sposoby na kreta 17:45, 22 paź 2015

Do góry
Kret kopie gdy ma co jeść (larwy, dżdżownice itd..) w twoim ogrodzie tego nie ma, kret głupi nie jest i nie będzie kopał na darmo. Ot przyczyna. Albo wytrułeś wszystko w glebie, albo po prostu masz zdrowy ogród.
Tulipanowiec - Liriodendron 17:40, 22 paź 2015

Do góry
W tym rogu posadź kolumnowego buka o liściach purpurowych.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:36, 22 paź 2015

Do góry
Nawożenie azotem to już niestety nie ta pora. Właśnie może dlatego pleśń się pojawiła, że za dużo nawożenia było? We wrześniu zwiększona dawka potasu i fosforu, a azotu jak najmniej.

To może być pleśń śniegowa (pojawia się nie tylko wiosną po stopnieniu śniegu, ale przy takiej pogodzie również późną jesienią.

Niekoniecznie to jest czerwona nitkowatość czy różowa plamistość

Zrób wertykulację po niskim skoszeniu i zastosuj Topsin (podlanie).

Grab liście systematycznie.

Kret, krety - sposoby na kreta 14:10, 22 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Raczej pokopie, to tylko kwestia czasu. Nie ma opcji żeby ominął.

Dalej trzymam kciuki, wczoraj widziałem trawnik sąsiadów - kopiec na kopcu - nie wygląda już zielono :/

Teraz poważnie: Czy możliwe, że kret unika mojego trawnika ze względu na rozprowadzone rurki od GWC (gruntowy wymiennik ciepła) pod nim?
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 14:08, 22 paź 2015

Do góry
1. Thuja occidentalis 'Golden Tuffet'

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2657-thuja-occidentalis-golden-tuffet

2. Juniperus chinensis 'Stricta'
Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:06, 22 paź 2015

Do góry
Na bukszpanach nigdy nie widziałam mączniaka, one na to nie chorują.
Pomocy!!! Czy ktos moze mi powiedziec co to jest?? 14:02, 22 paź 2015

Do góry
Kochany Marcinie, jesteśmy wyrozumiali, ale prosimy o zachowanie formuły forum i zamieszczanie problemu we właściwym wątki i przede wszystkim o wklejenie zdjęcia tego problemu. Bez zdjęcia to nawet wróżka nie pomoże i nie doradzi

Poćwicz najpierw wklejanie zdjęć w wątku testowym na górze forum.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11-testowe-dodawanie-zdjec

Następnie wklej zdjęcie we właściwym tematycznie wątku, czego dotyczy problem. Jak wkleisz źle ja przeniosę, ale przynajmniej wklej. Ten wątek zamykam.

O jest zdjęcie a więc wklej w problemach trawnikowych

https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-problemy-z-trawnikiem

Watek nie może mieć takiego tytułu, ratunku, pomocy co to jest
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:55, 22 paź 2015

Do góry
Ostróżki mam kwitnące - dodam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:15, 22 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem zupełnie nieczasowa, bo dzień krótki Ślę uściski.

Nie dość,że krótki się robi.to i ciemny ;(
Ślicznie ta ostróżka wygląda w trawach
Pozdrawiam również
Kiedy, jak i czym pryskać.... 08:40, 22 paź 2015

Do góry
Nie ma czegoś takiego jak nawóz zimowy??? Zimą się nie nawozi. Jesienny to jeszcze jestem w stanie sobie wyobrazić, ale zimowy? Nie. Niczym nie nawoź, a raczej podlej iglaki. przed zimą bo to rośliny zimozielone. Nie skupiaj się na nawożeniu, jeśli niewłaściwie je posadziłeś lub pielęgnowałeś (mam na mysli podlewanie) To jest najważniejsze (papu w glebie i woda) a nie nawóz akurat zimowy.

Poczytaj o prawidłowym sadzeniu i pielęgnowaniu.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

Prawidłowo posadzone iglaki w dobrym siedlisku nie wym,agają niczego bo zdrowo i silnie rosną, a źle posadzone będą chorować a co gorsza jeśli mają szmatę na ziemi p. chwastom to w ogóle kiepsko.,
Tulipanowiec - Liriodendron 08:10, 22 paź 2015

Do góry
Ja mam tulipanowca, zajrzyj do mojej wizytówki. Rośnie bardzo blisko domu.

Jak często ciąć? wcale - bo literatura podaje, że to drzewo nie lubi cięcia. Ja jednak tnę,. bo ono mi się spodobało i pasuje do mojego ogrodu i kolorystycznie i "mentalnie" że tak powiem.

Jeśli jednak masz wątpliwości, że nie da rady, albo musisz ciąć i pytasz ile razy? Raz - na wiosnę przed puszczeniem soków - moja rada brzmi - nie sadź tego drzewa, posadź drzewo które może rosnąć 3 metry od domu, np. śliwę wiśniową 'Nigra". Szukaj innych drzew, które mają o wiele mniejszą koronę.

Posadź brzozy himalajskie, są węższe i mają białą korę. Nie brnij w drzewo, które z góry jest skazane na zagładę, bo po co ciąć jak może sobie rosnąć gdzieś dalej? I pokazać się w całej krasie?

No i jeszcze mam taką wskazówkę, jeśli prosisz o poradę, udokumentuj to odpowiednim zdjęciem, ponieważ trudno coś doradzać w ciemno. My będziemy pisać posadź to albo tamto w nieskończoność, a ty będziesz odrzucał propozycje. Po prostu daj zdjęcie i nie deliberuj. Zdecyduj się na to, co pasuje do lasu, albo do stylu, charakteru ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:56, 21 paź 2015

Do góry
Jestem zupełnie nieczasowa, bo dzień krótki Ślę uściski.

Bukszpan (Buxus) - uprawa 20:44, 21 paź 2015

Do góry
Trzeba posadzić. świeży obornik się nie nadaje. Ziemia ze sklepu ogr. może być. Jakakolwiek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies