Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Skarpa w ogrodzie 08:19, 19 paź 2015

Do góry
Do wmacniania skarp służą różnego rodzaju siatki, zobacz tutaj w te grafiki pod zielonym linkiem
Skarpa w ogrodzie 08:17, 19 paź 2015

Do góry
Na skarpę nadają się rosliny okrywowe, które ją wzmocnią.
Może to być irga różne gatunki, trzmieliny.

Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie
Skarpa w ogrodzie 08:17, 19 paź 2015

Do góry
Kasiula napisał(a)
Witam wszystkich pasjonatów ogrodów
Muszę się przyznać że dopiero dzisiaj odkryłam "OGRODOWISKO"-czyli jestem nowa.
Pragnę podzielić się z Wami drodzy forumowicze problemem, z którym nie bardzo wiem jak sobie sama poradzić.
Jestem szczęśliwą posiadaczką domu (remontujemy ale duuuuuuuuuużo przed nami) w beskidzie żywieckim,dom jest posadowiony na dosyć dużej skarpie.Ziemia gliniasta,porasta mech,kasy nie za wiele aby zatrudnić firmę która może coś podziałać.
Może macie jakieś pomysły,jak pozbyć się mchu,jakie roślimy posadzić aby szybko się rozrosły i zasłoniły skaspę.
Dziękuję za każdą pomoc i propozycję.
Pozdrawiam.Kasia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:45, 19 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród inny niż wszystkie, ze stawem i własną plażą i... dużo bylin

Danusiu z ogromnym zainteresowaniem będę śledzić kolejne poczynania w tym ogrodzie. Tym bardziej, że u mnie też do aranżacji staw.
Co do plaży po powiedz mi proszę czy pod piaskiem jest jakaś geowłóknina ?

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie wiem o jakich serialach mowa coś mnie omija, a intuicyjnie czuję, że coś fajnegoKtoś mi wytłumaczy?

Serial to relacja z kolejnego przedsięwzięcia Szefowej. Człek biegnie codziennie z wypiekami na twarzy do komputera w nadziei na kolejny odcinek czyli kolejną odsłoną ogrodowych rewolucji.

Nie zagmatwałam bardziej?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:35, 18 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ogród inny niż wszystkie, ze stawem i własną plażą i... dużo bylin

O WOW!!! Ale się ciekawie zapowiada!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:27, 18 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dopiero teraz miałam okazję porównać portrety...uchachałam się niesamowicie. Chyba jednak Madzen najurodziwsza, żeby niezdrowa konkurencja była

Ale nam Kasia radochę zrobiła Wszystkie dyńki wyjątkowej "urody", nie będę się spierać, która naj, kwestia indywidualnych preferencji
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:35, 17 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja nie sadzę, choć doniczki przywiozłam. Ale w pracy byłam i krzewy sadziliśmy

Uff większość mam za sobą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:03, 17 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szarlotka...ślinka leci na wspomnienie Cebule nie posadzone, doniczki przywiezione, ale jeszcze trzeba dobrać wysokości, kolory, pory kwitnienia. Wróżę wielkie pomyłki bo czasu brak, a dzień krótki No co to się porobiło?

Mam nadzieje, że swoich z zeszłego roku nie pomyliłem... Bo będzie zgrzyt
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 16:55, 17 paź 2015

Do góry
Jest sens i się dorzuca.
Towarzystwo dla róż 16:54, 17 paź 2015

Do góry
Co pasuje do róż to jest sporo napisane, tylko niech się właścicielka określi że to nie jest pod drzewami w cieniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:47, 17 paź 2015

Do góry
Szarlotka...ślinka leci na wspomnienie Cebule nie posadzone, doniczki przywiezione, ale jeszcze trzeba dobrać wysokości, kolory, pory kwitnienia. Wróżę wielkie pomyłki bo czasu brak, a dzień krótki No co to się porobiło?
Enklawa w mieście 16:43, 17 paź 2015

Do góry
Była straszna susza, skarpa, wiadomo siłą wodospadu nawet jak deszcz spadnie, to po skarpie spłynie, a po szmacie zwłaszcza. Nie popieram szmaty, to żaden wynalazek. A nwet śmiało stwierdzę, że szkodzi roślinom a nie pomaga, zwłaszcza na ciężkiej glebie.

Moja rada jeśli zechcesz posłuchać - nie stosuj szmaty a tak przygotuj glebę, przekop, użyźnij i wyściółkuj by zachodziły w niej prawidłowe procesy, a nie izolowane szmatą

Na skarpie posadź trzy piękne drzewa liściaste np. zwisające albo dla odmiany kolumnowe. a pod nimi irgę np. odmiany Skogholm i to wszystko, więcej nie trzeba kombinować. Ale to wszystko ma być ładne zadbane i bez szmaty. Zaniedbane usychające iglaki i nawet tysiące róż nie załatwią sprawy na plus. Będzie straszyło, bo róże w szmacie i na skarpie rosnąć nie będą.

Park i róże w nim śliczne, powtórz tę kompozycję u siebie na płaskiej rabacie, róże plus delikatne miskanty w jednej odmianie. Przekop rabatę dobrze z obornikiem, torfem i dobrą ziemią ogrodową i sadź.

Nic więcej nie trzeba aby mieć pięknie. czego ci życzę najmocniej
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:34, 17 paź 2015

Do góry
Ja nie sadzę, choć doniczki przywiozłam. Ale w pracy byłam i krzewy sadziliśmy
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:29, 17 paź 2015

Do góry
Dopiero teraz miałam okazję porównać portrety...uchachałam się niesamowicie. Chyba jednak Madzen najurodziwsza, żeby niezdrowa konkurencja była
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:19, 17 paź 2015

Do góry
Nie wolno wyrzucać jedzenia gotowanego ([przyciąga szczury), resztki surowe można, skorupki od jajek można, fusy można.

Zupy i gotowanych nie można.
Choroby i szkodniki orzecha, orzech - Juglans 14:14, 17 paź 2015

Do góry
Wymienić ziemię na dużym fragmencie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:12, 17 paź 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ale super ogród się zapowiada - będziesz mu zakładać osobny wątek czy może w swoim będziesz jego zdjęcia pokazywać? Czekam z niecierpliwością.

Nie będę zakładać wątku
Towarzystwo dla róż 14:11, 17 paź 2015

Do góry
Jedno i drugie można posadzić na podwyższonej rabacie i pod każde dać w dołek co innego.
Wszystko można pogodzić tylko trzeba wiedzieć jak.

Dając towarzystwo nie wiem nawet gdzie te różę mają rosnąć, hipotetycznie daję różne warianty.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:03, 17 paź 2015

Do góry
Kret nie zrobi gniazda gdzie będzie zimował, ale pokopie ze aż strach. Niech forumowicz zdecyduje sam. Ile osób tyle opinii. Jak widać kret kopie.
System automatycznego nawadniania 13:58, 17 paź 2015

Do góry
Trzeba podejść do tematu prawidłowo, nie mam czasu analizować tych dwóch wersji co lepsze. Obie złe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies