Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowe migawki z ogrodu 13:15, 12 lis 2025

Do góry
Robi się

Na razie tylko kostka, bo płyty leżakowały w fabryce. Mają być w piątek, wtedy będzie uzupełnione wejście d kotłowni, będzie można układać tarasy i opaskę dookoła domu.
Tu przy garażu, gdzie leżą palety, jest miejsce na cienistą.
No i ogólnie widać, ile będę musiała nawieźć ziemi jeszcze. Wzdłuż płotu czyściłam właśnie w weekend. Też do uzupełnienia ziemią. I jakieś iglaki do żywopłotu pójdą.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:09, 12 lis 2025

Do góry
Jej dzieje się

Tylko prądu brakuje

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:04, 12 lis 2025

Do góry
Balustrady balkonowe, będą zamontowane w sobotę

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:54, 12 lis 2025

Do góry
Wykonawca w Dobczycach obsługuje WhatsApp i przysyła foty

Śmiesznie jak nierealne się to wydaje tylko dlatego że mnie tam nie ma i na to nie patrzę. Jedynie za te imprezę płacę

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 07:51, 12 lis 2025

Do góry

Ptasi gaj 23:43, 11 lis 2025

Do góry
Trzcinnik i dla Justyny

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 22:14, 11 lis 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Dzis caaaaly dzień

Karola bardzo ładna chałupa ciesz się, że tak wszystko dobrze się układa.

Urodzaj dyniowy bardzo obfity. U mnie coś nie za bardzo tylko 3 dynie a kwitły obficie. Widocznie susza nie pozwoliła nawiązać dyni.

Nie przejmuj się tymi kupującymi. Tak jak piszesz młodzi blokowi nie mają pojęcia co to znaczy dom. Mam syna któremu dałam mieszkanie i też mnie cholera brała. Ciągle dzwonił a to kaloryfer nie działa. Kran odwrotnie przykręcony. Kontakty nie w tym miejscu. I wiele innych spraw upierdliwych. Tacy to oni są pokolenie Z.

Mam nadzieję, że już wiedzą, że kupili dom i sami muszą się tym domem zajmować.

Pozdrawiam
W zgodzie z lasem 21:58, 11 lis 2025

Do góry
I ostatnie kwiaty jeszcze - zimowity są bardzo wyciągnięte, chyba z braku światła, i szybko się przewracają...

... ale przez chwilę złapałam taki widok:

A na zakończenie sezonu jeszcze trochę zaszalałam i zamówiłam rododendrony Przyszły piękne krzaczki, w tym dwa nawet kwitnące! Ten na zdjęciu to Bezdez - dopełnił roślinność przy wejściu do domu

Wszędzie widoczne nieszczęsne dębowe liście - ale chyba pozwolę im otulać rośliny przez zimę i wyzbieram dopiero wiosną.
W zgodzie z lasem 21:50, 11 lis 2025

Do góry
W międzyczasie przeszedł czas przebarwień liści, nie były aż tak spektakularne, jak w wielu Waszych ogrodach, ale i tak cieszyły oko - młodziutka borówka amerykańska i berberys

Ogródek Gosi 21:50, 11 lis 2025

Do góry
Ogródek Gosi 21:49, 11 lis 2025

Do góry
W zgodzie z lasem 21:48, 11 lis 2025

Do góry
W październiku jeszcze ponasadzałam kupione byliny, na razie trochę giną w ogólnym obrazie, więc tylko kilka zbliżeń okiem M.:

Jasnota dokupiona ta sama co wcześniej i okazało się, że źle zapamiętałam nazwę - nazywa się Purple Dragon

Ogródek Gosi 21:48, 11 lis 2025

Do góry
TAR napisał(a)
Bardzo ladnie patrzac na to co za oknem

Judaszowca okrywalam tylko raz, pierwszej zimy. Kilka lat temu w listopadzie byly jakies nienaturalnie wysokie mrozy. W grudniu i styczniu snieg i tez zimno. Pilnowalam prognozy i na mrozy jednak okrylam.
Rok temu nie okrylam Golden Falls i niestety oberwal przymrozkiem, musialam duzo wyciac. Reszta judaszkow dala rade

Tarciu, no i namieszałaś
Zobaczę. Jesli będzie ekstremalnie to okryję.
Mimo wszystko szkoda by mi było go stracić.

Joku napisał(a)
Gosiu, co u ciebie daje radę pod czereśnią? Czy są jakieś rośliny które planujesz zostawić?
Zawsze z zaciekawieniem patrzę na twoje mini oczka, wyglądają super. Aż sama bym chciała takie mini szuwary mieć . Domyślam się że roślin nie chowasz na zimę w jakimś cieplejszym pomieszczeniu?

Jolu, pod czereśnią daje radę wszystko.
Problem w tym, że to kiedyś była rabata słoneczna, bo czereśnia była mała, sosny niewielkie. Rosło tam sporo róż.
Niestety zaczęły, męczyć się, zanikać.
Zostały 2. Na dokładkę cioągle mi cos tam nie pasowało.
Czas pogodzić się z faktem, że słońca to tam już raczej nie bedzie. Mimo, że sporo wycięłam krzaków w zeszłym roku.
Czas pociągnąć ciąg dalszy rabaty z przy oczkach. Czyli posadzę paprocie, hosty, epimedia, hakonki.
Rośliny w oczku zimują. Jedyny problem jaki stwarza oczko, to wiosenne sprzątanie. Wyciągam sitkiem z dna osady, które nagromadziły się przez sezon.
Poza tym woda jest przezroczysta.
Jeśli oczko jest w cieniu, nie zarasta glonami.
Jeśli w słońcu, trzeba coś zadziałać.

Ożankowy ogród 20:23, 11 lis 2025

Do góry
Ulina napisał(a)

Rodka musiałam przesadzić, bo był ww kiepskim stanie, może trawy go ochronią

Według mojej wiedzy rododendrony nie mogą być posadzone głębiej, niż rosły w doniczce. One umierają jak mają zasypaną szyjkę korzeniową. Jeżeli teraz jest posadzony głębiej, to go tak zostaw na zimę, a wiosną podciąg trochę do góry. One nie umarzają zimą, bardziej są wrażliwe na suszę. Ja rh podlewam też zimą jak nie ma zamarzniętej ziemi.
Pięknie przebarwiają Ci się rośliny jesienią, a dąb (chyba błotny) wygląda rewelacyjnie.
Pospaceruję jeszcze po Twoim ogrodzie, żeby się z nim bardziej zapoznać.
Ranczo Edy 20:21, 11 lis 2025

Do góry
eda napisał(a)
Ta też będzie zmiana kiedyś na razie rozwalamy

Już miałam napisać aby kamienna donice zostawić bo bardzo ładnie wygląda. Jednak widzę, że tu głębsza przebudowa wszystkiego.

Ja bym ją obsadziła rozchodnikami dookoła masz ich dosyć sporo. I do niej dopasować chodnik, ale pewnie już inny zamysł u ciebie.

Pogoda nie za bardzo nie lubię takiej mgła szaro buro i ponuro.

Ja róże dzisiaj ścięłam i do wazonu z nimi.

Cyprysik bardzo ładny taki nie typowy jaka to odmiana.

W moim małym ogródeczku II 20:13, 11 lis 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

To pierwsze ujęcie jakieś dla mnie nowe, chyba nigdy z takiej perspektywy nie zrobiłaś ujęcia Dorotko a to drugie - fajna wystawka na pniaczku
Często robię zdjęcia na ten widok z bukszpanami. Te kulki obok stożka miały wylecieć. Kupiłam już piwonie i miały tam mieć miejscówkę. No i się rozmyśliłam, bo to jednak fajny kawałek ogrodu. Piwonie wiosną posadziłam do dużych donic, i dalej są w tych donicach. Pniaczki bardzo lubię, bo to naturalne plastry dębu są, a ja lubię dekoracje z naturalnych składników.

W moim małym ogródeczku II 20:04, 11 lis 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Dokładnie tak, jak Ulina napisała, pełno tu inspiracji
Dziękuję Postaram się jutro zrobić nową dekorację, czuję się mocno zmotywowana.
Pierwsza fotka, jeszcze z lata.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:58, 11 lis 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:56, 11 lis 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:55, 11 lis 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies