Mazan i Gardenarium.
Dzięki za opieprz i cenne wskazówki
Wszystkie te zabiegi robiłem wg.wskazówek właścicielki sklepu ogrodniczego.
Co do agroszmaty to celowo jej nie kładłem.
Podsumowując: Zrobić porządek z trawą, nie pryskać na grzyba, nie sypać nawozu jesiennego (nawet magnezu?), tylko podlewanie. Jak myślicie wykaraskają się?
ps. Gardenarium - super ogród.
Ja zacytowałąm niewłaściwie Twoją wypowiedź, która była właściwa. Nie powinnam ciebie cytować. Moja pomyłka.
To chyba rozchodnik Jose Aubergine, jest świetny, intensywnie rozmnażam bo chcę mieć go duuużo
Nie wiem o jakim zdjęciu było tutaj mówione, jak wiesz Izoldo to wklej to zdjęcie z bordową pięknością. Mój cel jest zupełnie inny, a ponieważ tej nocy nie spałam to wszystko jest możliwe i po prostu nie wiem gdzie ta bordowa piękność, a ciebie zacytowałam przez pomyłkę.
Nie szukaj dziury w całym i przędziorków, bo tuja to nie jest roślina szczególnie ulubiona przez przędziorki, gdybyś kasę zamiast na nawozy wydał na wodę do podlewania, efekt byłby o wiele lepszy, a tak jak Mazan pisze - załatwiłeś swoje tuje niewłaściwymi zabiegami.
Tym bardziej nie myśl o nawożeniu teraz, gdy już się nie nawozi roślin, bo przygotowują się do zimy. Potrzebna jest im woda, bo to rośliny zimozielone, transpirują również zimą. Trawa zabiera im wodę. Wyrwij trawę spod tui, chociaż kółka im zrób, a jak nie kółka to najlepiej cały pas. Wolny od trawy, wyściółkowany korą, broń boże szmatą-matą przeciw chwastom.
Poczytaj trochę ogrodowiska, popatrz jak ludzie mają w ogrodach zadbane i nauczysz się o co chodzi w pielęgnacji ogrodu na tyle, że będziesz miał pięknie, a nie tak zabiedzone.
Przykład
ogród zaniedbany, zarośnięte tuje trawą
PRZED
PO
Pielenie, przekopywanie trawy
równanie tui górą, aby estetycznie wyglądało
Efekt końcowy. To skromna część ogrodu z tyłu domu, nikt tu nie zagląda a jednak jest porządek. Kanciki, tuje wypielone, kora nasypana a szmaty na ziemi nie ma. I mozna.
Najlepszą ściółką dla iglaków jest przekompostowana kora lub własne, opadające igły. Ale takie dzielenie będzie głupio wyglądało, to już chyba lepiej zostaw kamyczki.