Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 10:08, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To może być Sedum 'Postman's Pride'. W tamtym ogrodzie rośliny nie były podpisane, bo to prywatny ogród.

Przepiękny ten rozchodnik.

Ciekawa jestem w jakim tempie się rozrasta, bo tym o ciemnych liściach idzie troszkę gorzej. Ale warto poczekać na taką piękność.
Ogrodowy song 10:07, 15 wrz 2015

Do góry
Na rabatce z niwaki nie sadź szałwii, szybko robi się brzydka i rozkłada. Tam idź tylko w zimozielone, albo ozdobne z liści. Większe plamy.
Miesięcznica dwuletnia (Lunaria biennis) 10:00, 15 wrz 2015

Do góry
W Anglii rosną pod drzewami w cienistych, a więc chyba nie ma znaczenia, nie musisz specjalnie szukać.
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 09:59, 15 wrz 2015

Do góry
Nie trudzę się, każda podobna będzie dobra
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 09:55, 15 wrz 2015

Do góry
Odpowiedź powyżej.
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 09:54, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przejrzałam cały watek i znalazłam

nie wiedziałam,że tu taka dyskusja) tak..pytałam o ten
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 09:50, 15 wrz 2015

Do góry

To może być Sedum 'Postman's Pride'. W tamtym ogrodzie rośliny nie były podpisane, bo to prywatny ogród.

Link
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 09:17, 15 wrz 2015

Do góry
Układ kwiatostanów i łodyg bardziej przypomina odmianę "Morchen', ale kolor jest ciemniejszy.

Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 09:13, 15 wrz 2015

Do góry
"Jose Obergine' wygląda tak, to z innego ogrodu, ale to raczej nie jest ta odmiana. Ma mniejsze "talerze", bardziej kuliste.

Tamta, o którą pytasz ma wypukłe i małe kwiatostany. Zaraz poszukam.

Brązowienie iglaków 09:09, 15 wrz 2015

Do góry
Mazan i Gardenarium.
Dzięki za opieprz i cenne wskazówki
Wszystkie te zabiegi robiłem wg.wskazówek właścicielki sklepu ogrodniczego.
Co do agroszmaty to celowo jej nie kładłem.
Podsumowując: Zrobić porządek z trawą, nie pryskać na grzyba, nie sypać nawozu jesiennego (nawet magnezu?), tylko podlewanie. Jak myślicie wykaraskają się?
ps. Gardenarium - super ogród.
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 09:08, 15 wrz 2015

Do góry
Przejrzałam cały watek i znalazłam

Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 08:54, 15 wrz 2015

Do góry
Izolda napisał(a)
Danusiu, nie rób ze mnie idiotki, dobrze wiesz, żałuję tylko, że nie zacytowałam twojego postu, choć i to mogłaś zmienić masz uprawnienia.

Ja zacytowałąm niewłaściwie Twoją wypowiedź, która była właściwa. Nie powinnam ciebie cytować. Moja pomyłka.

frezja napisał(a)

bordowa piękność..co to?

To chyba rozchodnik Jose Aubergine, jest świetny, intensywnie rozmnażam bo chcę mieć go duuużo

Nie wiem o jakim zdjęciu było tutaj mówione, jak wiesz Izoldo to wklej to zdjęcie z bordową pięknością. Mój cel jest zupełnie inny, a ponieważ tej nocy nie spałam to wszystko jest możliwe i po prostu nie wiem gdzie ta bordowa piękność, a ciebie zacytowałam przez pomyłkę.
Sprzątanie liści 08:38, 15 wrz 2015

Do góry
Najważniejsze narzędzie na jesienne sprzątanie - miotła.

Sprzątanie liści 08:27, 15 wrz 2015

Do góry
Podstawowe narzędzia do sprzątania liści

Grabie typu "wachlarz"

W Anglii mają takie "łapy" do zbierania i pakowania liści, niedawno je jeszcze sprzedawałam w naszym sklepie

A do stawu kup siatkę na kiju. Możesz jeszcze zamontować pływający skimmer, ale przy dużej ilości liści się zapycha.

Rozpoznawanie bylin 08:16, 15 wrz 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Co to za pnącze? - rozpoznawanie

Ja swoich nie zabezpieczam i przezimowały a nawet się wysiały. Pasują do żółtego bo są sinawe.
Rozpoznawanie bylin 08:15, 15 wrz 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Co to za pnącze? - rozpoznawanie

To może być wilczomlecz, mnie pasuje bo mam, to są siewki wilczomlecza. Sprawdź czy leci mleko z pędu po nacięciu?
Brązowienie iglaków 08:08, 15 wrz 2015

Do góry
Jaro napisał(a)

Zasilane 2 razy nawozem do iglaków: początek maja i początek lipca. Zdjęcie 3 przedstawia odmianę Martin rosnącą od strony północno-wschodniej.

3 tyg.temu opryskałem preparatem p.grzybicznym Substral Saprol (mam wrażenie, że jest jeszcze gorzej niż przed). Producent tego specyfiku zaleca powtórzyć oprysk co mam zamiar niebawem zrobić. Mam również zamiar zasilić nawozem jesiennym. Szukałem również przędziorka, ale albo nie ma albo taki mały, że nie dostrzegłem. Już nie wiem co robić. Czekam na podpowiedzi mądrzejszych.

Nie szukaj dziury w całym i przędziorków, bo tuja to nie jest roślina szczególnie ulubiona przez przędziorki, gdybyś kasę zamiast na nawozy wydał na wodę do podlewania, efekt byłby o wiele lepszy, a tak jak Mazan pisze - załatwiłeś swoje tuje niewłaściwymi zabiegami.

Tym bardziej nie myśl o nawożeniu teraz, gdy już się nie nawozi roślin, bo przygotowują się do zimy. Potrzebna jest im woda, bo to rośliny zimozielone, transpirują również zimą. Trawa zabiera im wodę. Wyrwij trawę spod tui, chociaż kółka im zrób, a jak nie kółka to najlepiej cały pas. Wolny od trawy, wyściółkowany korą, broń boże szmatą-matą przeciw chwastom.

Poczytaj trochę ogrodowiska, popatrz jak ludzie mają w ogrodach zadbane i nauczysz się o co chodzi w pielęgnacji ogrodu na tyle, że będziesz miał pięknie, a nie tak zabiedzone.

Przykład

ogród zaniedbany, zarośnięte tuje trawą

PRZED

PO

Pielenie, przekopywanie trawy

równanie tui górą, aby estetycznie wyglądało

Efekt końcowy. To skromna część ogrodu z tyłu domu, nikt tu nie zagląda a jednak jest porządek. Kanciki, tuje wypielone, kora nasypana a szmaty na ziemi nie ma. I mozna.

Skarpa w ogrodzie 07:46, 15 wrz 2015

Do góry
anaveronika napisał(a)
witajcie,
W jaki sposob zabezpieczyc górkę zeby sie nie osypywała i zeby dobrze rosła tam trawa? Wymysliłam sobie w całkiem płaskim ogrodzie górke dla dziecka, do zjeżdzania na pupie zima Górka powstała z ziemi kiepskiej, zmieszanej z piaskiem i gliną. Jest nieduza, tyle co sie miesci na wywrotce czteroosiowej. Została uklepana troche koparką, z jednej strony jest dosc łagodna, i lezy tak ok 2 mies. Ogólnie jakos sie trzyma, ale po duzej ulewie porobiły sie w zboczach rowki, dokładnie widac, którędy spływała woda. Mysle, ze moze byc na niej tylko trawa (nawet nie bede chyba jej kosic) bo synek ma dopiero 4 lata.
Moze sa jakies siatki, żeby ją obłozyc i na wierzch nasypac dobrej ziemi?

Posiać trawę, korzenie zwiążą glebę.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 07:44, 15 wrz 2015

Do góry
Najlepszą ściółką dla iglaków jest przekompostowana kora lub własne, opadające igły. Ale takie dzielenie będzie głupio wyglądało, to już chyba lepiej zostaw kamyczki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies