Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 07:40, 15 wrz 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Problem z ogródkiem

Bukszpany przyciąć w kule, pnącze wykarczować z korzeniami. usunąć chwasty, przekopać glebę i wygrabić, wyrównać. Dopiero pytac co dalej, jeśli będzie ponownie wyrastać.
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 07:40, 15 wrz 2015

Do góry
rafal_sedek napisał(a)
Witam,
po prostu zapytam, co mam z tym kurczę zrobić? Pomóżcie.
Chciałbym pozbyć się pnącej się winorośli na brzegach ogródka (nie wiem dokładnie co to jest, ale wydaje mi się że winobluszcz pięciolistny z czymś jeszcze). Strasznie ciężko się tego pozbyć.
Macie dla mnie pomoc?
Sprzątanie liści 07:31, 15 wrz 2015

Do góry
Jedyne wyjście- codziennie grabić! Pakować do worków, przedziurawić, na wiosnę będzie próchnica liściowa.

Nad oczkiem nie mam nic rozciągnięte bo siatka szpeci. Wstaję codziennie i widzę, żę pływają liście. Mam za donicą siatkę na kijku i wyławiam. Wrzucam do śmieci zielonych.

Z trawnika w większości zbieram, a nie grabię bo mam tulipanowca, więc liście są wielkie. Nie mam potrzeby grabienia.
Tylko pod bukiem grabię, albo zbieram.

Te liście co przywieje od sąsiadów zamiatam z chodników i podjazdu, a ulica takie ma ustawienie, że wszystko zaciąga do mnie przez furtkę i obcych liści mam dużo więcej niż swoich.

Jesień to okres bardzo wytężonego sprzątania i zamiatania. Zwłaszcza, że za podjazdem są spore brzozy, które śmiecą cały rok.

Z drugiej strony mam modrzew, klony - ulica jest ciągle zasypana. Zamiatam i zamiatam, a tu ciągle zasypane. Gdybym nie zagrabiała i nie zamiatała, byłby straszny bałagan.

No cóż, ogród ogród to piękna rzecz, ale i wieczna praca. Na szczęście uwielbiam taką pracę.

Jeśli sam nie masz czasu, daj zarobić komuś, kto potrzebuje. Student, dziecko, sąsiad, albo po prostu ogrodnicy, którzy z tego się utrzymują Obok mnie jest sąsiad, który tak właśnie sobie dorabia do pensji.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:23, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie musi na prive, ja to samo pokazywałam na zdjęciach Cała instrukcja była tutaj

Krok po kroku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0

Danusiu na prive wysłama info o szkółce, w ktorej kupowałam Munstead Wood
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:20, 14 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Margaret napisze na prive. Anglicy polecaja posadzic nowa roze w miejsce chorej w kartonie wypelnionym ziemia. Karton z czasem sie rozłoży a przez dłuzszy czas bedzie stanowic zaporę dla bakterii i grzybow.

Nie musi na prive, ja to samo pokazywałam na zdjęciach Cała instrukcja była tutaj

Krok po kroku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0
Nóż zapasowy do cięcia żywopłotów Gardena 22:13, 14 wrz 2015

Do góry
Nie są kompatybilne, bo Gardena tak sprytnie produkuje, żeby w żadnym wypadku coś nie pasowało do innej firmy, a pasuje wyłącznie do Gardeny.
Może ogłosisz się na portalu ogłoszeniowym?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:48, 14 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapomniałam dodać, że mam górę cebul, ale zrobienie fotek było dziś niewykonalne Jutro nadrobię, a dziś już ciemnooo, jak ja nie lubię o tej porze ciemno

Góra cebul leży w przejściu między drzwiami a kuchnią

to co będziesz robić z tych cebul z tej góry jakieś dżemy ?
Bonsai i niwaki 20:10, 14 wrz 2015

Do góry
Polecam wyłącznie cisa. Będzie żył wiecznie. I jest piękny.

Tutaj pokazujemy jak się to robi z zaniedbanego egz.

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,11,1,0/zimozielony-uporzadkowany-ogrod-z-lustrem-odc-487,1253499.html
Czym wyłożyć taras i balkon? 20:07, 14 wrz 2015

Do góry
Bardziej praktyczna i trwałą jest kostka granitowa, drewno płowiej, pęka, odkształca się i trzeba go ciągle konserwować. kostkę umyjesz i po robocie, albo zamieciesz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:01, 14 wrz 2015

Do góry
Nom, na ulicy, mam tam rabatę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:43, 14 wrz 2015

Do góry
Zapomniałam dodać, że mam górę cebul, ale zrobienie fotek było dziś niewykonalne Jutro nadrobię, a dziś już ciemnooo, jak ja nie lubię o tej porze ciemno

Góra cebul leży w przejściu między drzwiami a kuchnią
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:42, 14 wrz 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danuś, rewelacyjne: zdjęcia, strona, Twój wygląd, wyprawa i to ciągłe twórcze poszukiwanie. Ściskam.

Dzięki Pszczółko, masz na myśli te 16 kg mniej??? hehehe

Twórcze poszukiwania były w rozkwicie wielkim, na rzeźby trafiłam...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:40, 14 wrz 2015

Do góry
chojna napisał(a)

Danus buźka!
Nie ma jak ulice zamiatać ☺☺☺☺

A wieczorem po pracy zdążyłam uciąć kanciki od strony roślin. No i mam pozamiatane, że wymiata
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 15:42, 14 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z dzisiaj

Pięknie tu Danusiu wyszłaś. Jak dziewczyna w raju
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:58, 14 wrz 2015

Do góry
Szałwię tniesz po przekwitnięciu, wycinasz wszystko i odbija, albo pojedynczo środkowe "kłosy". Nie ma jedynego terminu cięcia. To bylina która jeśli zbrzydnie przycinasz i wyrasta na nowo
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 13:53, 14 wrz 2015

Do góry
To o czym innym rozmawiamy wklej jeszcze raz zdjęcie o które ci chodzi

Ja myślę że o to, zacytowane i trzecie i pomarańczowa kępka

Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 13:18, 14 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To właśnie rozchodnik

Przecież Frezja pytała o bordową piękność a nie pomarańczową, sama odpowiedziałaś, że to rozchodnik, ja tylko sprecyzowałam odmianę
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 13:09, 14 wrz 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Danusiu, ten krzaczek na trzecim zdjeciu to róża, żółta ketmia czy jeszcze coś innego?
I na tym samym zdjęciu, w pierwszym rzędzie pomarańczowa kępka?

Nie, to pomarańczowe to może być jednoroczne cosik, np. nemezja nawet. Albo Diascia.

Coś takiego, ale sprawdzę na zdjęciach
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 12:52, 14 wrz 2015

Do góry
Cyprysik tępołuskowy jest wrażliwy, Karol ma rację.

Osłoń go od wiatrów wysuszających. Przed zimą iglaki dobrze podlej, żeby zgromadziły zapas wody.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:08, 14 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pewnie, że szkoda,boję się tylko że po prostu są szybsze sposoby w postaci cebulek, a nie nasion, ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.

Ja dzisiaj z samego ranka, skoro świt zamiotłam ulicę i przycięłam brody trawnika ulicznego. Zaczęłam dzień od ulicy.

Danus buźka!
Nie ma jak ulice zamiatać ☺☺☺☺
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies