Ooo właśnie jutro jeszcze muszę prysnąć mospilanem bo zauważyłam mszyce na dwóch różach i spore stadka pałętające się przy hortkach a konkretnie na kwiatostanach funkii ... szkoda, ze ta pogoda taka kapryśna ...
Tylko, że Ty masz macrę a ja Bóg wie co
I jeszcze obiecałam makusi zdjęcia tworzących się kulek cisowych
Kulki formuję od maja z zapolickich cisów ... większość z1 sadzonki może 2sztuki z dwóch. Obecnie szału nie ma ale za rok, dwabędą, mam nadzieję, pełnymi kulkami
Mam nadzieję, że zachęciłam a nie zniechęciłam do zabawy w tworzenie cisowych kulek
Te wyglądają najgorzej ... a nie w sumie mam jeszcze taką niewydarzoną kulę (posadzoną w maju z 4 buksów ze starego żywopłotu)... wszystkiezasiliłam nawozem do bukszpanów ... zobaczymy co mi z tego wyjdzie póki co kulka wygląda tak:
W żwirku między kulkami mam hakone obstawiam Beni Kaze ale 100% pewności nie mam. A ponieważ potrzebuję jej jeszcze i chcąc pozostać przy jednej odmianie robię sobie jej sadzonki
I przy okazji mam pytanie w kwestii seslerii heufleriany ... w jednej donicy przycięłam ją nieco i nie wiem czy dobrze jej to zrobi? I czy w drugiej też ciachnąć?
Gosiu
Przed hortkami nie mam ID ale świeżutką rozplenicę Hameln ... i jest posadzona zdecydowanie zbyt blisko limków ... ale los tej rabaty cały czas się waży
Może izgrabna ta szałwia tylko mało co ją widać ale już zawiązują się pąki ... jest nadzieja
Żelazo już zapodałam a przy okazji dostały i hortki i jedna blada świdośliwa ... Dzięki za rady makusiu
W końcu się udało ... chociaż z tym wszystko bym nie przesadzała
Dzisiaj jest już dużo lepiej z wgrywaniem zdjęć ... może to u mnie był jakiś problem ...
No właśnie dzisiaj mi spłynął ale co tam jutro powtórzę tym razem zato.
Trawniczek u mnie też zieloniutki ale dałam mu po urlopie siarczanu amonu
Gorzej z buksami bo po dzisiejszej dawce deszczu to jest duże prawdopodobieństwo, że załapią grzyba po niedawnym cięciu ...
Sylwia
Miło, że zaglądasz
Przyznaję, że zdesperowana, w sumie kilka dni temu zasiliłam dwa graby wielopniowe preparatem mikrovit mikro plus ale ten, który polecasz też mam ... dzisiaj powtórzę nim oprysk Dzięki wielkie za radę
PS Zastanawiam się jeszcze tylko czy na tych zwykłych grabach (pierwsze zdjecie) to nie jest coś powazniejszego np pordzewiach grabowy?
No widzisz a u mnie te na widoku prezentują się najgorzej ... przy ściance zaś, zasłonięte roślinami, są zielone W tym roku już nic nie poradzę na taki stan rzeczy ale w przyszłym będzie systematyczna profilaktyka.