Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:24, 21 lip 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
Reniu mistrzostwo to Twoje cięcie, pozdrawiam

Eee jak teraz patrzę na zdjęcia to coś tam bym jeszcze poprawiła ... ale daruję sobie ... skoryguję przy kolejnym cięciu ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:22, 21 lip 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Renia ogród super ogarnięty,bukszpany wystrzyżone po mistrzowsku. Niestety ten rok niezbyt łaskawy dla naszych ogrodów,ciągle pada i grzyby tylko czekają. Jak nie grzyby to szkodniki. Mi np. Annabelki objadły chyba mszyce. Tak się cieszyłam bo udało mi się je rozmnożyć i liczyłam,że że 4 w tym roku zakwitną i doopa zakwitła tylko jedna i to marnie bardzo.
Sadzoneczki hakone masz wielkościowo takie jak moje. Podzieliłam w końcu te co kupowałam. Mam nadzieję,że ruszą w przyszłym roku. Muszę je jeszcze przesadzić na stałe miejsce. .

Ooo właśnie jutro jeszcze muszę prysnąć mospilanem bo zauważyłam mszyce na dwóch różach i spore stadka pałętające się przy hortkach a konkretnie na kwiatostanach funkii ... szkoda, ze ta pogoda taka kapryśna ...
Tylko, że Ty masz macrę a ja Bóg wie co
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:17, 21 lip 2017

Do góry
I jeszcze obiecałam makusi zdjęcia tworzących się kulek cisowych
Kulki formuję od maja z zapolickich cisów ... większość z1 sadzonki może 2sztuki z dwóch. Obecnie szału nie ma ale za rok, dwabędą, mam nadzieję, pełnymi kulkami

Mam nadzieję, że zachęciłam a nie zniechęciłam do zabawy w tworzenie cisowych kulek
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:09, 21 lip 2017

Do góry
alis napisał(a)

U mnie podobnie niektóre bukszpany wyglądają, czytam, ze je zasilałaś, chyba też tak zrobię, w sumie niczym ich nie dokarmiam.

Na ML też mam rdzę niestety

Twój ogród, pomimo tych przejściowych maluśkich niedyspozycji roślin, i tak jest powalający

Te wyglądają najgorzej ... a nie w sumie mam jeszcze taką niewydarzoną kulę (posadzoną w maju z 4 buksów ze starego żywopłotu)... wszystkiezasiliłam nawozem do bukszpanów ... zobaczymy co mi z tego wyjdzie póki co kulka wygląda tak:

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:55, 21 lip 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Ten rok jest trudny, ale to się zmieni....ja lubię bardzo się u Ciebie odstresowywać... i patrzeć na elegancję i porządek estetyczny tak jest pięknie

Jeśli tak działa na Ciebie mój ogród to bardzo się cieszę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:54, 21 lip 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)

Reniu możesz mi napisać jak nazywa się trawa na kulkowisku? Piękna jest

W żwirku między kulkami mam hakone obstawiam Beni Kaze ale 100% pewności nie mam. A ponieważ potrzebuję jej jeszcze i chcąc pozostać przy jednej odmianie robię sobie jej sadzonki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:48, 21 lip 2017

Do góry

Kostki widoczne w tle też ogarnięte

I przy okazji mam pytanie w kwestii seslerii heufleriany ... w jednej donicy przycięłam ją nieco i nie wiem czy dobrze jej to zrobi? I czy w drugiej też ciachnąć?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:45, 21 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Gdzie się włóczysz?
czekamy na Ciebie tu

Jestem jestem Irenko
Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że obrobiłam się z cięciem bukszpanów

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:37, 21 lip 2017

Do góry
malgol napisał(a)

Reniu,a wjakiej odległośco od hortek masz posadzone ID? Moje ID pożarły Anabelki za blisko w nogach posadziłam

Gosiu
Przed hortkami nie mam ID ale świeżutką rozplenicę Hameln ... i jest posadzona zdecydowanie zbyt blisko limków ... ale los tej rabaty cały czas się waży
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:32, 21 lip 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

to czekam grzecznie
Hortki olbrzymie, to limelight ?
Moje nie mają kwiatów tylko jakies mikro kilka zawiązek

Mam u siebie LimeLight i dopiero szykują się do kwitnienia.
I Ice Dance między kostkami bukszpanowymi

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:25, 21 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

To żeś poszalała.... teraz foty poprosimy... co by powzdychać można było

Będą
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:25, 21 lip 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Reniu wypowiem się autorytarnie
Don't narzekaj!
Graby żelazem tez bym spróbowała- wszystko, czemu żółkną liście tym polewam i zawsze pomaga
Resztę już ogarnęłaś, a szałwia...nie grzesz! To, że nie kwitnie akuratnie nie odbiera jej uroku zgrabnej, zwartej zielonej roślinki.

Może izgrabna ta szałwia tylko mało co ją widać ale już zawiązują się pąki ... jest nadzieja
Żelazo już zapodałam a przy okazji dostały i hortki i jedna blada świdośliwa ... Dzięki za rady makusiu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:22, 21 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
A nie mówiłem, ze ogarniesz wszystko

Renia, a zmniejszasz zdjęcia przed wgrywaniem? Ja zawsze eksportując je do folderu docelowego ustawiam 640/480 - i na forum wgrywają się raz dwa. Zreszta Ronin z Danusia kiedyś o to prosili, bo dużej wielkości zdjęcia zajmują więcej miejsca na serwerze.

W końcu się udało ... chociaż z tym wszystko bym nie przesadzała
Dzisiaj jest już dużo lepiej z wgrywaniem zdjęć ... może to u mnie był jakiś problem ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:20, 21 lip 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
Renata nie panikuj, jest pięknie i tak. Pogoda jest do d..., wilgoci od jasnej cholery to i rdza idzie. Jak oprysk się zrobi to zaraz spłynie.
Nawozy przy tych deszczach przelatują przez ziemię, rośliny nie zdążą wchłonąć... U mnie też rdza na trzcinniku, część roślin leży, część przekwitła, nie nadążam wycinać. Ale co tam... cieszę się każdym momentem ze słonkiem i cieszę oczy trawnikiem - nigdy nie był taki zielony

No właśnie dzisiaj mi spłynął ale co tam jutro powtórzę tym razem zato.
Trawniczek u mnie też zieloniutki ale dałam mu po urlopie siarczanu amonu
Gorzej z buksami bo po dzisiejszej dawce deszczu to jest duże prawdopodobieństwo, że załapią grzyba po niedawnym cięciu ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:19, 21 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Bukszpany przy wgłębniku pożółkły
ale długo wgrywają się zdjęcia ...wrrr

U mnie podobnie niektóre bukszpany wyglądają, czytam, ze je zasilałaś, chyba też tak zrobię, w sumie niczym ich nie dokarmiam.

Na ML też mam rdzę niestety

Twój ogród, pomimo tych przejściowych maluśkich niedyspozycji roślin, i tak jest powalający
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:16, 21 lip 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Szałwie z trawką cudowne .Mam też compakt ale niebieską.Scinasz kwiaty przekwitłe????

W tym roku ścięłam szałwię praktycznie do zera ... i wygląda tak

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:13, 21 lip 2017

Do góry
admete napisał(a)

Już słychać powera w Twoim głosie

Powolutku się rozkręcam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:13, 21 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Mój grab Pędula co roku ma takie żółtawe liście ale na szczęście nic takiego złego się z nim nie działo. Może Sylwia ma rację że to z niedoboru żelaza. Trzeba by to sprawdzić zwłaszcza że posadziłam 4 graby Fastigiata.

ale póki nie ma takiego problemu to chyba nie trzeba
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:12, 21 lip 2017

Do góry
Syla napisał(a)

Cześć cześć ... tak to ja spróbuj polać preparatem żelaza dolistnie ... nie wiem czy pomoże ale powinno ...
ja kupuję preparat mikrovit żelazo... wlewam do pojemnika ile pomieści i podłączam do węża gardeny , leję po roślinach ... moje po jednej "polewance" ładnie się zazieleniły.... podlać na pewno nie zaszkodzi a może pomoże ... buziaki i pozdrowionka zostawiam Sylka

Sylwia
Miło, że zaglądasz
Przyznaję, że zdesperowana, w sumie kilka dni temu zasiliłam dwa graby wielopniowe preparatem mikrovit mikro plus ale ten, który polecasz też mam ... dzisiaj powtórzę nim oprysk Dzięki wielkie za radę

PS Zastanawiam się jeszcze tylko czy na tych zwykłych grabach (pierwsze zdjecie) to nie jest coś powazniejszego np pordzewiach grabowy?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:03, 21 lip 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

u mnie tez, ale mam je tak posadzone ze jak łapią rdze to juz hortensje ze zakrywaja i widac tylko kwiatostany

No widzisz a u mnie te na widoku prezentują się najgorzej ... przy ściance zaś, zasłonięte roślinami, są zielone W tym roku już nic nie poradzę na taki stan rzeczy ale w przyszłym będzie systematyczna profilaktyka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies