Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 07:19, 20 cze 2018

Do góry
mira napisał(a)
W ogrodzie kwitnie coraz to nowe. Róże przekwitają zaczynają liliowce i floksy no i dalie.

Ja nie wiem co ja źle robię ale pracy mam masę. Za dużo.
Podlewanie,zasilanie,spulchnianie gleby, odchwaszczanie i obcinanie przekwitłego, posadzenie kilku doniczek - wiele nie kupowałam w tym roku więc tragedii z tym nie ma no ale żeby posadzić coś to coś trzeba popchnąć.

Warto by coś podzielić, mnożyć a tego nie robię w tym roku np. mnożenie bodziszków i przywrotnika - to super zapchajdziury.
Mam do wysadzenia przepiękne sadzonki wysianych naparstnic, tytoniu i firletki - rosną ładnie i mają jeszcze sporo cierpliwości.

Mam dwa miejsca w ogrodzie do ogarnięcia gruntownego po wywaleniu wrzosów i wycięciu modrzewia -to praca u podstaw.

Ale najpierw odpoczynek - w upały robić nie będę!
No więc się ochłodziło i fajny czas na roboty ogrodowe - no ale ja teraz nie mam czasu to raz a dwa w tak suchej ziemi mi się nie chce. Kopnijcie łopatą gdzieś gdzie nie było podlewane - zobaczcie jak ziemia wygląda 20 cm poniżej.Ja wiem jak jest u mnie.

Szukam pozytywów suszy - trudno znaleźć, ślimaków jest mniej to fakt ale są
widać dają radę no dają nawet w miejscu gdzie ich nie było !

Uciekam i zostawiam coś już milszego bo nikt nie lubi takich tam duperdeli
a zakupy wszyscy lubią
mam nowe takie

Ja właśnie lubię takie tam duperele

Wstawię dla Ciebie moje donice, traktuję je jak przechowalniki i w jesieni sadzę rośliny do gruntu. A na parapetowych mam misz masz który mi się najbardziej podoba. Zapraszam
Ogród z rzeźbą 07:18, 20 cze 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Ale są też porażki. Po obu stronach pnia wiśni Umbry powinny już falować miskanty Adagio. Niestety wyglądają nader nędznie. Nie wiem co je tak załatwiło, czy te mrozy marcowe czy trochę je za głęboko posadziłam. Jakoś stawiam na tę drugą opcję.

I drugi:

Wykopię, oddzielę to co żyje i gdzieś w doniczce zadołuję. A na różankę zamiast nich posadzę chyba trzcinnika krótkowłosego. Mam dwie kępy, mam nadzieję że jak w przyszłym tygodniu je przetransportuję to przeżyją. Strasznie mi szkoda tych miskantów. A może podjąć jeszcze jedną próbę i kupić nowe?

Moje gracki wyglądają tak samo! A mam ich cały szpaler... I zaznaczam, że mam nawadnianie...

Ale Twoje hakone też zachwycające!
Cudze chwalicie, swego nie znacie
Ogrodowy spektakl trwa ... 07:15, 20 cze 2018

Do góry
mira napisał(a)

No fajnie fajnie hehe a jak smacznie niam niam

chyba się nie dziwisz że porzuciłam ogród ozdobny, choć mam zamiar wrócić bo warzywnik już musi sam sobie radzić

nie miałam gdzie posadzić część cukini i dyni to wylądowały na kompoście

Mam 4 skrzynie warzywne ale mi mało więc tworzy się ziemny warzywnik i ja tu spędzam najwięcej czasu - podstawa dobrze się urządzić hehe
nie wiem jeszcze z czego zrobię ścieżki ale chyba zlikwiduję trawę i dam ścinki

Co do warzywniaka ścieżki porobiłabym na zaprawie, z czysto praktycznego względu, tak jak u Sylwi są. Mam 1 ścieżkę z cegły i mam robotę z nią żeby odchwaszczać. Trawnikową ścieżkę muszę kosić i kanty mnie ścigają. A przecież jest wystatczająco dużo roboty wszędzie.
Ogrodowe szaleństwo ... 07:11, 20 cze 2018

Do góry
Trochę wiejskich klimatów

Ogrodowy spektakl trwa ... 07:10, 20 cze 2018

Do góry
mira napisał(a)

Ja bym chętnie ziemię popieczarkową kupiła ale Aldona mi mówiła że niestety trochę śmierdzi zanim się zwietrzeje więc u mnie odpada ze względu na sąsiadów

Ja w tym roku nie odpuszczam, muszę odpocząć i zabrać się za renowację ogrodu - to jak remont w domu

pierwszy jałowiec już fik

Mam tak samo. Ledwo zrobiłam rabatę to już nadaje się do przeróbki. I to całkowitej. Muszę tylko poczekać żeby mi sadzonki urosły. Ze 2 lata zejdą więc przy ostatnim plewieniu chyba min 7 wiader chwastów wyniosłam.

Ale renowacja ogrodu jest bardziej twórcza od remontu domu bo rabata się zmienia i daje mnóstwo radości w różnych porach roku.
Ogród KasiWB - część II 07:10, 20 cze 2018

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Kasiuniu a co to za roza ? Dlugo kwitnie ? Nie osypuje sie ?
Ukojenie 07:05, 20 cze 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Pojawiają sie kwiaty jeżówek

- orange skipper

- candy

- lemon dropp

orange u mnie taki jak ten mniejszy, candy podobnie a lemon nawet nie ma zawiązków
Rododendronowy ogród II. 07:02, 20 cze 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
U mnie jeżyków nie widzialam ale zrobiłam fotki pazia królowej choc wiercił się niesamowicie i dzięciołowi który zupełnie się nas nie boi.

piekny jest u ciebie co roku
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:00, 20 cze 2018

Do góry
A to takie tam przywiezione z wycieczki do Łodzi

A furczak lata ze aż furczy i ciężko go złapać

Blaski i cienie nowego życia 06:50, 20 cze 2018

Do góry
Patrząc na poczynania Irenki wsadziłam w tym roku mnóstwo patyczków hortensjowych do donic. Nawet nie pomyślałabym że te maleństwa mogą kwitnąć a jednak

A tyle naprodukowanego dobra muszę posadzić po zapowiadanym czwartkowym deszczu

Moja codzienność - ogród Oli 06:39, 20 cze 2018

Do góry

A jednak zacytuję...
Piękne masz te Hakone!!!
Kuleczkowa trawka 03:28, 20 cze 2018

Do góry
Oto jak z góry (mniej więcej) prezentuje się (nie)moja działka

Szerokość to 23 metry, długość to 35. Razem 805 m2.

Planuję zająć się tylko połową działki w tym sezonie, gdyż na środku dłuższego boku jest brama wjazdowa. Ciężko będzie parkować na świeżym trawniku, prawda? A, jak mówi moja mama, jeszcze nie dorobiliśmy się helikoptera

Zatem czerwona linia ogranicza mi zasięg prac.

1. Wanny i stół zostaną na czas utrawniania przeniesione na tył domu.
2. Pojawi się rabatka mamy z tymi kilkoma rzeczami, które chce zostawić. Rabatek docelowo będzie miała więcej, jak będzie chciała, ale nie w tym roku
3. Przeforsuję wreszcie chodniczek, dzięki któremu będę mogła się poruszać po działce bez narażania młodego trawniczka na urazy. Jak również starszego trawnika zimą.
4. Przeniesione i odnowione zostanie ognisko.
5. Okolone rabatami i wysypane korą zostaną iglaki wszelkiej maści zbierane przez babcię w trzech miejscach.
6. Pod dwoma samotnymi drzewami oraz pod aroniami planuję usypanie rabatek i obsadzenie ich bluszczykami, barwinkami, żurawkami i innymi roślinami okrywowymi (szczególnie, że tych dwóch pierwszych mam na starym skalniaku pod dostatkiem). Ułatwi mi to problem z wyrównaniem terenu pod trawnik, w czym wybitnie przeszkadzają mi wystające korzenie źle posadzonych drzew...
O takie coś chcę:

I tu gorąca prośba - moglibyście pokazać mi takie rozwiązania w swoich ogrodach? Muszę do tego jakoś przekonać babcię
7. Na pozostałym terenie trawka
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 01:22, 20 cze 2018

Do góry
popcorn napisał(a)

Ha, ha ...kręciołki !!! Widzę, że mają wzięcie.
W Ł. już nie ma, ale jakbyś chciała to w P. chyba jeszcze są!!! Jak chcesz mogę jutro/dzisiaj podskoczyć i Ci kupić.
Działeczka Asi :) 01:02, 20 cze 2018

Do góry
Śliczne hosty...i w cale nie jest ich tak mało.
Tej chyba nie mam...cudowna! Wiesz jak ma na imię?
asiak napisał(a)
Szmaragdowy Zakątek 00:58, 20 cze 2018

Do góry
Jedyne wykonane przeze mnie zdjęcie…miało nie być na spotkaniach prezentów a tu tyle dobra !!!

Pszczelarnia 00:53, 20 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mirka pisała, że u niej 'Cherry Brandy' zaczyna kwitnąć. Moja "stara" też. Ale tegoroczne siewy tak wyglądają:

A u mnie tak i teraz nie wiem jak pokolenie wyliczyć - to już z moich nasion zebranych a tych z ub roku wysianych z Twoich nasion
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:44, 20 cze 2018

Do góry
Nowa kompozycja dopiero nabiera masy

kto wie
jak te majtkowe hortensje przyciemnić - kupowałam czerwone nie wiem jak ustawić ph

pelargonie to osobny rozdział - kiedyś o nich napiszę i o tym jak je przechowałam

pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:40, 20 cze 2018

Do góry
W ogrodzie kwitnie coraz to nowe. Róże przekwitają zaczynają liliowce i floksy no i dalie.

Ja nie wiem co ja źle robię ale pracy mam masę. Za dużo.
Podlewanie,zasilanie,spulchnianie gleby, odchwaszczanie i obcinanie przekwitłego, posadzenie kilku doniczek - wiele nie kupowałam w tym roku więc tragedii z tym nie ma no ale żeby posadzić coś to coś trzeba popchnąć.

Warto by coś podzielić, mnożyć a tego nie robię w tym roku np. mnożenie bodziszków i przywrotnika - to super zapchajdziury.
Mam do wysadzenia przepiękne sadzonki wysianych naparstnic, tytoniu i firletki - rosną ładnie i mają jeszcze sporo cierpliwości.

Mam dwa miejsca w ogrodzie do ogarnięcia gruntownego po wywaleniu wrzosów i wycięciu modrzewia -to praca u podstaw.

Ale najpierw odpoczynek - w upały robić nie będę!
No więc się ochłodziło i fajny czas na roboty ogrodowe - no ale ja teraz nie mam czasu to raz a dwa w tak suchej ziemi mi się nie chce. Kopnijcie łopatą gdzieś gdzie nie było podlewane - zobaczcie jak ziemia wygląda 20 cm poniżej.Ja wiem jak jest u mnie.

Szukam pozytywów suszy - trudno znaleźć, ślimaków jest mniej to fakt ale są
widać dają radę no dają nawet w miejscu gdzie ich nie było !

Uciekam i zostawiam coś już milszego bo nikt nie lubi takich tam duperdeli
a zakupy wszyscy lubią
mam nowe takie

Kiedyś będzie tu ogród 00:37, 20 cze 2018

Do góry
Róże umęczone upałem...

Stella też...

All gold od Joanny w cieniu daje radę...

I ostróżki od Hani... piękne...

Kiedyś będzie tu ogród 00:33, 20 cze 2018

Do góry
W tym roku jeśli chodzi o czas i możliwości wygrywa warzywnik... reszta musi poczekać...

pomidorom pogoda służy...piękne, grube... kwitną, ... z niecierpliwością czekam na owoce...

reszta rośnie... lepiej lub gorzej...

Pierwsze owocki morwy miałam okazję spróbować... sama słodycz...

Ola jeszcze trochę... w tym roku ptaszki muszą się podzielić i troszkę pójdzie do słoiczków...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies