Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:35, 26 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tylko musisz konsekwentnie taką linie przedłużyć na drugą stronę chodnika. Moim zdaniem to błąd planować prawą stronę bez lewej strony.

Będę się trzymać twojego planu. Lewa strona będzie przerabiana na podjazd (kiedyś tam gdy fundusze wreszcie pozwolą) dlatego szkoda mi tam rośliny wsadzadzać jeśli za jakiś czas będą do wywalenia. Ale pomyślę nad tym.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:45, 26 mar 2021

Do góry
thomas07 napisał(a)

dzięki, przesunę termin a jeżeli chodzi o harmonogram prac coś dodać coś ująć - czy wertykulacja i potem delikatna areacja ma sens?

Nie ma sensu aeracja po wertykulacji.
Wertykulacja wydrapie zgniłą trawę, dobrze wydrap grabiami plastikowym wachlarzem, potem zrób dosypanie ziemi i dosiewki, nawóz (równomiernie) i woda. I wszystko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:43, 26 mar 2021

Do góry
Rejzi napisał(a)

Dziękuję bardzo Danusiu że znalazłaś chwilę żeby doradzić. Bardzo ładnie się to komponuje, sama bym na taki układ nie wpadła. Dziękuję

Tylko musisz konsekwentnie taką linie przedłużyć na drugą stronę chodnika. Moim zdaniem to błąd planować prawą stronę bez lewej strony.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:31, 25 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób to po świętach, teraz jest za zimna gleba.

dzięki, przesunę termin a jeżeli chodzi o harmonogram prac coś dodać coś ująć - czy wertykulacja i potem delikatna areacja ma sens?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 19:25, 25 mar 2021

Do góry
TomRem napisał(a)
Mam problem s bukszpanem. Rósł sobie od więcej niż 10 lat a tu nagle to. Zaczęło się w tamtym roku.
Znalazłem w internecie taki opis ale szukam potwierdzenia u kogoś bardziej doświadczonego.

Będę wdzięczny za podpowiedź może potwierdzenie.

"BIAŁA PLAMISTOŚĆ LIŚCI

Objawy. Na blaszkach liściowych, poczynając od ich brzegów, pojawiają się białe, suche, jajowate - jedna lub po kilka - plamy (© 2-3 mm). Przy wysokiej wilgotności powietrza przebarwienia te powiększają się i łączą ze sobą. Silnie porażone liście opadają. Na górnej stronie blaszki liściowej, w obrębie plam, formują się skupienia zarodników grzyba Mycosphaerella patouillardi, niekiedy widoczne w postaci czarnego nalotu. Wraz z kroplami rozpryskującej się wody, np. w czasie podlewania, uwalniające się zarodniki przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zapobieganie i zwalczanie. * Sadzonki pobierać tylko ze zdrowych roślin matecznych. * Wycinać silnie porażone pędy, a rośliny opryskiwać 1-2-krotnie stosując przemiennie fungicydy: Sarfun 500 SC (0,1%), Systhane 125 EC (0,03%) lub Topsin M 70 WP (0,08%).

Moim zdaniem wygląda na ćmę, larw i jajek tam nie było?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:23, 25 mar 2021

Do góry
PiotrHnn napisał(a)
Cześć. Potrzebuję porady w sprawie mojego "trawnika". Niestety jest on od paru lat zaniedbany, więc chciałbym wykonać jakieś żabiegi żeby poprawić jego wygląd. Nie wiem tylko czy robić wertykulację, aerację i nawożenie itd. ,ponieważ w większości teren pokryty jest chwastami wszelakiego rodzaju. Warto się w ogóle za to zabierać czy lepszy rozwiązaniem jest zaoranie wszystkiego i zasianie trawnika od nowa? Będę wdzięczny za podpowiedzi

Przekop i zrób to od nowa wytyczając krawędzie trawnika, żeby nie było takie poszarpane.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:22, 25 mar 2021

Do góry
Zrób to po świętach, teraz jest za zimna gleba.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:49, 25 mar 2021

Do góry
Jest dobrze przycięte, jeśli podnawozisz i będziesz podlewać, ładnie się zazieleni i może być fajnym topiarem.
Ciemiernik - Helleborus 07:48, 25 mar 2021

Do góry
Na giełdzie kwiatowej w Broniszach - ciemierniki.
Byliny kupuj w szkółkach typowo bylinowych - u producentów. W centrach ogrodniczych są wybiórczo, nie ma całego wyboru. To trudna sprawa, nie ma takiego miejsca gdzie pojedziesz i się obkupisz.
Metamorfoza- nowy ze starego 07:45, 25 mar 2021

Do góry
To nie drewno, to raczej plastik?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:37, 25 mar 2021

Do góry
Irenko, przytnij, odkurz z suchych liści, podlej nawozem (Florovit) może nawet opryskaj (za tydzień, niech się ociepli). U naszego Zdziśka pięknie odbiły w tamtym roku (po ćmie).
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:25, 25 mar 2021

Do góry
Z powodu ćmy i wirusa jestem zelektryzowana.
Ja niczym nie pryskam obecnie bukszpanów. boję się że cięcie im zaszkodziło teraz bo mrozy były.
Mały przedgródek na górce i glinie 19:11, 24 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Też uważam że iglak taki sobie, jeśli miałby zostać

taka wersja
Wymiana cisów kolumnowych na zawarty ekran z cisa Hilli. Te wyglądają nie za bardzo, nigdy nie będzie ładny ekran.

1. Trzmielina na pniu równym i ładnym, kulki formować systemtycznie.
Hortensje jednakowe, takie jakie lubisz. Pod nimi Carex i tulipany, jeden kolor. 50 szt.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:06, 24 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

taka wersja
Wymiana cisów kolumnowych na zawarty ekran z cisa Hilli. Te wyglądają nie za bardzo, nigdy nie będzie ładny ekran.

Hortensje jednakowe, takie jakie lubisz. Pod nimi Carex i tulipany, jeden kolor. 50 szt.

Dziękuję bardzo Danusiu że znalazłaś chwilę żeby doradzić. Bardzo ładnie się to komponuje, sama bym na taki układ nie wpadła. Dziękuję
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 18:33, 24 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja niestety kup[iłam jedną taką i powiem, że nie warto. Wystawione na wietrze (no bo przecież wiatrowe są) gną się i niestety leżą. i Te przekłądnie czy coś się psuje.
Moje do wywalenia.

Danusiu, dobrze wiedzieć - miałam jedną na liście „może kiedyś” (prawie za 1000 zeta!) i właśnie z niej zniknęła .
Sałatka pokrzywowa 18:15, 24 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No i patrz jak fajnie. Zielone palce.

Fajnie Żeby tylko się przyjął!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:00, 24 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiolcia, co jak co ale potrafisz Klękajcie narody

może i moje ciski kiedyś takie będą
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 17:14, 24 mar 2021

Do góry
My też pozdrawiamy
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 17:07, 24 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Wiola ciekawa jestem jakie masz ozdoby upatrzone Wolu zobacz rzeźby wiatrowe - Darcia mi poleciła - piękne tyłku drogie.

Ja niestety kup[iłam jedną taką i powiem, że nie warto. Wystawione na wietrze (no bo przecież wiatrowe są) gną się i niestety leżą. i Te przekłądnie czy coś się psuje.
Moje do wywalenia.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:02, 24 mar 2021

Do góry

taka wersja

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies